Overleg:Kornet (muziekinstrument)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Onduidelijke passage aan het eind, graag nakijken of het wel klopt. Floris V 2 sep 2006 21:39 (CEST)

klopt wel denk ik, alleen zou het een eigen artikel moeten zijn of in een artikel orgelregisters opgenomen moeten worden. - B.E. Moeial 2 sep 2006 22:09 (CEST)
Het ging me om deze zin: De cornet wordt apart gebouwd in de orgelkast op de zogenaamde cornetbank, dat zich achter het front bevindt; hierdoor is het makkelijk om als soloregister te begeleiden.
Dat klopt volgens mij niet, althans: wat moet ik me erbij voorstellen? Floris V 2 sep 2006 22:29 (CEST)

Hernoeming van deze pagina tot Cornet (muziekinstrument)[bewerken]

Het is voor mij zeer merkwaardig, dat voor deze pagina op 7 maart 2011 21:02‎ door Beachcomber de titel van Cornet (muziekinstrument) gewijzigd werd in Kornet (muziekinstrument) uit spellingredenen, en niemand van de administratoren of lectoren in deze wikipedia stelt de vraag, of dat ook juist is. Vandaag wordt het door een niet geregistreerd gebruiker Barijeroen om 17:31‎ hernoemd en de oude toestand hersteld. Nederlands is niet mijn moedertaal, maar ik wilde nu gaarne weten, of deze herstelling in der daad met de taalregels overeenstemt. Omdat ik vele artikelen over cornettisten geschreven heb, wil ik nu weten, wie alle links in de artikelen hernoemd en of nu deze herstelling ook juist is?
Hoe kwam de Beachcomber ertoe, de bovengenoemde wijziging te doen, en wat is zijn mening van deze vernoeming? - Groeten Nlkalwien (overleg) 31 dec 2012 18:15 (CET)

Verbeteringen[bewerken]

Even een paar verbeteringen: de cornet is géén familie van de bugel: de bugel werd door Adolphe Sax gemaakt (en dus tot de saxhoornfamilie behorend), de cornet niet. De cornet is wél familie van de (wald)hoorn via de (in het artikel genoemde) posthoorn. De cornet ontstond doordat er ventielen op een posthoorn gezet werden. Vandaar in het Frans 'cornet à pistons': kleine hoorn met ventielen/pistons. Overigens is de spelling 'cornet' met een c, en niet 'kornet' met een k (dat is volgens mij een rang uit het leger). Ook al geeft de Van Dale dit als spelling voor het blaasinstrument, deze spelling wordt nooit gebruikt in de muziek! In de theorieboeken voor de muziekexamens van de KNFM (voorganger van de huidige KNMO) wordt al decennia lang gesproken over 'cornet(ten)' en niet over 'kornet(ten)'. Ik heb trouwens geen idee waar de Van Dale deze spelling vandaan haalt. Ik heb het stukje over de bugel aangepast. JH-euph (overleg) 20 jan 2016 15:41 (CET)