Overleg:OV-chipkaart/archief 3

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Archiefoverzicht
Filing cabinet icon.svg
Gelieve 6 maanden na het laatste antwoord
het overleg te archiveren.
dit sjabloon

Schrijfwijze[bewerken]

Graag wilde ik even vermelden dat de officiële schrijfwijze OV-chipkaart is, dus niet OVC. Hier op de overlegpagina is het niet zo'n punt, maar liever niet in het artikel zelf. --80.56.255.131 22 jan 2011 22:45 (CET)

Vergeten uit te checken[bewerken]

Ik heb vorige week een kopje vergeten uit te checken toegevoegd onder de reeds bestaandekop uitchecken maar om de een of andere reden was die vandaag verdwenen, Bij deze teruggezet en meteen aangepast met verwijzing naar eigen ov-chip artikel. (motoindo)

Afspraak is om nieuwe kop achteraan te plaatsen en te ondertekenen.

De kop was verwijderd omdat deze niet nodig was, hooguit een nieuwe paragraaf. Je bent al met het onderwerp "uitchecken" bezig. Smiley.toerist (overleg) 25 jan 2011 20:43 (CET)

Failliet OV-chipkaart[bewerken]

Recente teruggedraaide aanpassing: Dat is een persoonlijke conclusie (of van kranten) die veel mensen niet delen. Wel kan gemeld worden dat de kaart wederom gekraakt is en er veel ophef over is ontstaan. (bij het invoering OV-chipkaart artikel, niet het hoofdartikel) Maar laat de lezer zelf zijn conclusie trekken. Persoonlijk denk ik dat dat het storm in een glas water is en ik wacht op de feiten. Smiley.toerist (overleg) 27 jan 2011 10:36 (CET)

Kosten bij omrijden[bewerken]

Waarom is deze zinssnede weggehaald bij nadelen? "Als een bus moet omrijden (of de chauffeur zich vergist) betaalt de ov-chipkaart-houder de daadwerkelijk afgelegde afstand en niet de prijs die wordt gerekend als de normale route wordt gereden." Kan iemand m weer terugzetten. Dit lijkt me toch een belangrijk nadeel! 192.87.23.21 28 jan 2011 07:07 (CET)

Heeft u bronnen voor deze bewering? Eddy Landzaat (overleg) 28 jan 2011 07:25 (CET)
 • Bij Connexion loopt de kilometerteller in combinatie met GPS mee. Hier betaal je automatisch voor een langere afstand.
 • Bij Veolia gebeut het berekenen van afstand via route kaart en GPS.

Met Vriendelijke Groet . -- Jan Oosterhuis 28 jan 2011 09:24 (CET)Spoorjan

Er zijn diverse systemen om gereden kilometers bij te houden. Bij HTM en RET tellen omwegen niet mee. Op de chipkaart historie zie je ook de haltenamen. Ook de halteomroep is gekoppeld aan de haltes (maar gaat ook soms mis). Het systeem is veel complexer dan alleen een simpele kilometerteller. Rover krijgt soms klachten dat er teveel betaald wordt omdat de OVC soms de verkeerde halte neemt bij het in/uitchecken. Wel is het zo dat als de buslijn een kromme route heeft de reiziger er voor betaald. Een snelbusroute kan dus goedkoper zijn dan een trage buslijn die alle wijken bediend. Als in het weekend alleen de trage buslijn rijdt betaal je dan noodgedwongen meer. Veel reizigers hebben nu de mogelijkheid door een slimme route te kiezen wat geld te besparen, wat met het zonetarief in principe niet kan. Smiley.toerist (overleg) 28 jan 2011 10:03 (CET)

 • Eigenlijk is het helemaal niet logisch dat je voor de afstand (in gereden km's) die de bus rijdt moet betalen. Het zou nmm veel logischer zijn dat je de hemelsbrede afstand zou moeten betalen tussen de instaphalte en de uitstaphalte (dit was vroeger met de zones ook het geval). Het is tenslotten niet het doel van een reiziger om km's te maken. Hij/zij wil gewoon van A naar B. Dit voorkomt ook allerlei problemen met omrijden of veranderen van routes en dergelijke. En er hoeft ook niet moeilijk met GPS of op andere wijze km's geteld te worden. (NB Het overkwam me weleens dat de buschauffeur vergat te stoppen bij een halte. Vroeger maakte dat niets uit (zelfde kosten en ik liep terug). In het vervolg laat ik hem achteruit terugrijden!) --Butch (overleg) 16 apr 2011 10:59 (CEST)
 • Bij omrijden wordt via tracing van het GPS signaal de afstand bepaald. Dit is ook bij GPRS signaal het geval.
Ik weet niet precies wat je met GPS/GPRS tracing bedoelt. Ik neem aan dat je bedoelt dat mbv GPS of GPRS de afgelegde weg wordt bepaald en op die wijze de afgelegde afstand (die je moet betalen).--Butch (overleg) 16 apr 2011 20:23 (CEST)
 • Het is toegestaan om voordat de bus bij de halte stopt reeds uit te checken. Als de chaufeur vergeet te stoppen heb je niet te veel betaald.

Met Vriendelijke Groet . -- Jan Oosterhuis 16 apr 2011 11:18 (CEST)Spoorjan

Maar berekent het systeem daadwerkelijk de gereden afstand van halte tot halte? Volgens mij bepaald het GPS systeem alleen welke halte er aan ligt te komen en rekent dan een ritprijs uit aan hand van meetritten die opgeslagen zijn in het systeem. Ik heb namelijk geen verschil in ritprijzen gemerkt bij ritten van eenzelfde lijn die een stukje moeten omrijden door een wegafsluiting. Verder is het wel vreemd dat je meer betaald voor een bus die van A naar B via een grote omweg rijdt dan met een rechtstreekse bus. Dat gaat lijnrecht tegen het principe van bijvoorbeeld de oude Interliner en huidig HOV in waar je juist een hoger tarief hebt en daarvoor sneller kan reizen.--Fogeltje (overleg) 16 apr 2011 13:49 (CEST)
Voor mij is het ook nog niet helemaal duidelijk of de zuivere afgelegde weg per keer wordt berekend tussen in- en uitcheckenmomenten of tussen de op- en uitstapplaatsen dicht in de buurt van waar het in- en uitchecken gebeurt en de afstand uit een tabel of zo komt. (Dat laatste lijkt mij het meest logische.)
Over dat van A naar B rijden via verschillende routes met verschillende afstanden en dus prijzen is wel zeker het geval. Ik woon vlak bij een kruising waar vandaan via de ene weg een buslijn loopt naar het station en via de andere weg een andere lijn die via een omweg naar het station rijdt. Via de kortere weg wordt minder van mijn OV-chipkaart afgeboekt. Hoe het bij de snelbus/HOV is geregeld weet ik niet. --Butch (overleg) 16 apr 2011 20:23 (CEST)
 • Het is geen verschil tussen tram, bussen en snelbus/HOV, alleen de km prijs kan hoger zijn.

Met Vriendelijke Groet . -- Jan Oosterhuis 16 apr 2011 20:30 (CEST)Spoorjan

Maximum tarief[bewerken]

Weet iemand of er plannen bestaan voor een maximum tarief.Als je bijvoorbeeld op een dag reizen de prijs hebt bereikt van een dagkaart je dan verder niets meer verschuldigd bent.Ik weet dat dit in sommige andere landen wel het geval is.Soms weet je van te voren niet of een dagkaart voordeliger is dan op saldo reizen.Het zou mij ook handig lijken het opstaptarief gelijk te stellen aan de prijs van een dagkaart (bij trein NS dagkaart en bij stad/streekvervoer landelijke dagkaart 2x 8 strippen) wat dan bij uitchecken weer verrekend wordt).Voor korte afstand is misschien iets anders mogelijk? Bijwyks (overleg) 18 feb 2011 16:30 (CET)

 • Er is niet een maximum prijs vast gesteld. Het reizen met een dagkaart is alleen mogelijk in Amsterdam en in Rotterdam.

Met Vriendelijke Groet . -- Jan Oosterhuis 18 feb 2011 17:13 (CET)Spoorjan

 • Meerrittenkaart Zaanstreek. Op de lijnen van Connexxion in hele Zaanstreek kan inclusief naar en van Amsterdam kan tijdens werkdagen na 09.00 en in het weekend met het oplaad product voor € 10,00 tien keer worden gereist. Deze geld alleen bij Connexxion.

Met Vriendelijke Groet . -- Jan Oosterhuis 16 apr 2011 20:49 (CEST)Spoorjan

 • Bij NS is er wel een maximumtarief voor een reis. Daar je in de praktijk de reis nog kan onderbreken (het station uitlopen zonder uitchecken). Er is wel een smerigheidje toegepast op het internationaal tarief: Het internationaal tarief wordt berekend tot/met het aankomst/vertrekstation van de internationale trein. Daarna begint pas de teller te lopen voor de binnenlandse reis. Voor Groningen Brussel heb je het maximum tarief tot Rotterdam ipv van tot Roosendaal. Door deze tariefregels kan de reis beter opgesplitst worden. Dit is een voorproef van wat later gaat gebueren. OVC tot het internationaal aankomst/vertrek station om daarna met het internationaal vervoerbewijs verder te reizen. Smiley.toerist (overleg) 4 mrt 2011 11:01 (CET)
Het zou moeten zijn tot het grenspunt ten zuiden van Roosendaal. Dat is 1 km ten N van Essen en (geloof ik) 8 km bezuiden Roosendaal.
Ook met papieren kaartjes is dat wel eens lastig. Heb je vrij reizen in NL, dan zou je een kaartje willen kopen van het grenspunt naar Brussel, maar de kaartjesautomaat heeft dat niet. Maar toch kan het! Je moet een kaartje vragen van Roosendaal (of Hilversum of Delfzijl of Bodegraven - het doet er niet toe) naar Brussel. De automaat vraagt dan welk tarief je in NL betaalt en dan antwoord je dat je in NL gratis reist. Handige Harrie (overleg) 4 mrt 2011 11:45 (CET)

Overstappen (1)[bewerken]

Het blijkt mogelijk om bv met NS te reizen en zonder uit te checken voor een busreis bij xx in en uit te checken en daarna de reis met NS voort te zetten. De conducteur zal hier niet blij mee zijn, hij moet hierbij de reis geschiedenis terug scrollen tot de actuele gegevens vanaf het begin van de NS reis.

Met Vriendelijke Groet . -- Jan Oosterhuis 10 mrt 2011 11:47 (CET)Spoorjan

Overstappen (2)[bewerken]

 • Ik ben op een overstap probleem gestuit:
De rit van Heerenveen naar Groningen CS met Connexxion kost € 9.19 (uitchek 17:10)
De vervolg rit van Groningen CS naar Zuiderdiep met Qbuzz koste € 0.89 (inchek 17:15)

Hierdoor heb ik 2 x instap tarief van € 0.79 betaald.

Waar is het hier fout gegaan.

 • a: Verschillende bedrijven
 • b: Verschillende consessie gebieden.

Met Vriendelijke Groet . -- Jan Oosterhuis 17 mrt 2011 20:54 (CET)Spoorjan

Het ziet er naar uit dat de betreffende vervoerders dit heel normaal vinden. (Tot op heden 8 april 2011 geen excuses of geld terug gekregen). Overweeg de tekst van het gratis overstappen binnen 35 minuten aan te passen. Dit gratis is namelijk niet altijd gratis. Laten de vervoerbedrijven hier openlijk voor uit komen.

Met Vriendelijke Groet . -- Jan Oosterhuis 8 apr 2011 18:24 (CEST)Spoorjan

 • Ps graag op deze overleg vergelijkbare situatie's in andere delen van Nederland.

Deze overstap breuk komt bij meerdere bedijven in Nederland voor !!!!

Bijvoorbeeld:

 • Noord Holland, Connexxion > GVB

Met Vriendelijke Groet . -- Jan Oosterhuis 24 mrt 2011 19:53 (CET)Spoorjan

Dan gaat er duidelijk ergens iets fout, maar dat zou niets te maken moeten hebben met verschillende concessie of vervoerder. Ik weet tenminste zeker van overstappen GVB > Connexxion dat ik dan bij Connexxion géén instaptarief betaalde. T Houdijk (overleg) 24 mrt 2011 22:49 (CET)
 • Het kan alleen fout gaan als er twee verschillende bedrijven bij betrokken zijn die binnen de overstaptijd van 35 minuten opnieuw € 0.79 / € 0.52 in rekening brengen. De vervoerders bedrijven cleamen in hun voorwaarden van het opstaptarief van € 0.79 / € 0.52 nooit terug zullen gegeven.

Met Vriendelijke Groet . -- Jan Oosterhuis 25 mrt 2011 14:25 (CET)Spoorjan

 • Basistarief (op Arriva side)

Naast het kilometertarief betaalt u ook een basistarief. Deze ‘vaste voet’ is alleen van toepassing op onze buslijnen en bedraagt voor 2011 € 0,79. Deze ‘vaste voet’ is van toepassing voor al het stads- en streekvervoer in heel Nederland. Als u binnen 35 minuten, nadat u bent uitgecheckt, een overstap maakt naar een andere vervoerder dan betaalt u het basistarief niet weer opnieuw.

Als u een reisproduct op uw OV-chipkaart heeft geladen waarmee u korting ontvangt op de prijs per kilometer, dan ontvangt u de korting ook op uw basistarief. [1]

Met Vriendelijke Groet . -- Jan Oosterhuis 25 mrt 2011 14:47 (CET)Spoorjan

Ik heb een kleine revert gedaan zonder eerst de overlegpagina te lezen. Sorry, Het lijkt mij dat bij dergelijke klachten (2x opstaptarief) nadat de vervoersmaatschappij niet thuis geeft, dat je de klacht bij de vervoersauthoriteit moet leggen. De vervoermaatschappij respecteerd de regels niet en vervoersauthoriteit is de baas. Daar heeft men meer respect voor dan de vervelende reiziger. Het help ook om dit naar de lokale roverafdeling door te geven. Smiley.toerist (overleg) 8 apr 2011 20:51 (CEST)

Soortgelijke systemen in het buitenland[bewerken]

Er zijn er veel meer, zie de lijst op http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_smart_cards - misschien kan iemand die even vertalen?

Met soortgelijk bedoelen wij dat er een in- en uitcheck plaatsvind, dat al reizend specifiërd wordt en van de waarde van de kaart wordt afgetrokken (saldo reizen). De meeste systemen hanteren een simpel eenheidstarief en verschillen functioneel niet van de voorgaande papieren of magneet versie en zijn een simpele vervanging. Smiley.toerist (overleg) 22 mrt 2011 11:06 (CET)

Positiebepaling voertuig[bewerken]

De tekst is nu verwarrend. De ene keer GPS, de andere keer het aantal asomwentelingen in combinatie met de opening van de deuren. Het zijn verschillende technieken die gebruikt kunnen worden. Zoals het nu geschreven is, is er een directe tegenstrijdigheid: Je kan niet tegelijk GPS en asomwentelingen gebruiken. Of misschien wel? Smiley.toerist (overleg) 25 mrt 2011 01:14 (CET)

Dit deel vertoont verwarringen en onwaarheden.

Met Vriendelijke Groet . -- Jan Oosterhuis 25 mrt 2011 02:04 (CET)Spoorjan


Opsturen naar het buitenland[bewerken]

Wie uit het buitenland komt, moet de chipkaart hebben voordat hij in NL komt. Hij moet de kaart dus al in het buitenland bestellen. de kaart wordt echter niet naar het buitenland verstuurd. Als ik vraag "waarom niet?" krijg ik als antwoord "het kan niet".

Als ik een brief voor het buitenland naar het postkantoor breng, wordt die zonder problemen verstuurd. Wie kan mij uitleggen hoe het komt dat de OV-bedrijven dat niet kunnen? Handige Harrie (overleg) 8 apr 2011 18:04 (CEST)

Waarschijnlijk omdat TLS er geen duurdere postzegel op wil plakken.--Fogeltje (overleg) 17 apr 2011 22:22 (CEST)

Ophogen saldo voor of na trip[bewerken]

Ik had een nadeel gemeld dat ik van mening ben dat het logischer is om het saldo automatiwsch op te hogen na de trip (uitchecken) ipv bij het inchecken. Smiley.toerist was van mening dat dit spijkers op laag water is. Ik sta open voor argumenten en andere zienswijzen. Maar om dit direct te kwalificeren als 'spijkers op laag water zoeken' vindt ik niet 'aardig'. --Butch (overleg) 15 apr 2011 12:31 (CEST)

Ik begrijp de redenering niet. Je laad alleen op als de verhoging van de saldo nodig is. Stel dat een reiziger bij het uitchecken het saldo wordt verhoogd. Daarna ga hij/zij voor een maand naar het buitenland. Dan staat er een maand lang een overbodige saldo op de kaart. Bij het opladen bij de incheck ben je al zeker dat een gedeelte van de saldo gelijk wordt opgebruikt. Dus een lager geldbeslag. Smiley.toerist (overleg) 15 apr 2011 13:42 (CEST)

 • Je laadt niet op als het nodig is maar je laadt op als je onder het drempelbedrag komt. Gemiddeld betekent dit dat er vaker/eerder opgeladen wordt dan nodig is en dat er dus meer geld geparkeerd staat op de kaart (en dus bij de vervoerders). Stel je hebt €7,- op de krt en je checked in (Bus). €4 wordt afgeschreven en je duikt onder de drempel en er wordt bijgeladen. Je maakt een kort ritje (laten we zeggen €1,5 (€3,5 terug). Saldo op het eind €5,5 (zonder bijlaad bedrag) en er zou niet opgeladen zijn als op het eind de drempelwaarde was gechecked. Ergo Er is bijgeladen zonder dat dit nodig was. In dit voorbeeld zijn het slechts kleine bedragen. Maar omdat dit bij veel reizigers voor zal komen zijn dit aardige extra inkomsten voor de vervoerders en dood geld voor de kaarthouders. Nu ik er nog eens over nadenk is het eigenlijk bedenkelijk dat men bijlaadt. Waarom niet gewoon op het eind van de rit de benodigde tripkosten afboeken van je rekening en op de kaart gewoon geen geld parkeren (maar dat is misschien een heel nieuw onderwerp voor discussie...) --Butch (overleg) 15 apr 2011 19:13 (CEST)
  • Het is waarschijnlijk efficiënter om niet bij elk ritje het bedrag af te schrijven van de bankrekening. Ik vind trouwens die grens van € 5 erg laag, als je daarmee een treinreis van veel meer kan maken terwijl nog moet blijken of je wel genoeg saldo op je rekening hebt.--Patrick (overleg) 16 apr 2011 00:08 (CEST)

Het saldo automatisch ophogen na inchecken lijkt me inderdaad logischer. Overigens, "limietbedrag aanpassen" kan volgens mij niet: "Zodra het saldo lager is dan € 5, wordt automatisch een bedrag op uw OV-chipkaart geladen."--Patrick (overleg) 15 apr 2011 14:12 (CEST)

 • Zie mijn antwoord hiervoor. --Butch (overleg) 15 apr 2011 19:13 (CEST)

Automatisch opwaarderen en een te laag incheck saldo[bewerken]

Dit staat nu in de tekst "Heeft men minder dan het voor inchecken geldende minimumsaldo op de kaart staan dan kan men zelfs als de automatisch-opladen-functie is geactiveerd toch niet inchecken." Toevallig heb ik deze vraag een paar werken terug aan de klanteservice van ov-chipkaart.nl gesteld omdat ik me dit al bijna 9 maanden afvraag. Ik kreeg als antwoord: "Wanneer een OV-chipkaart Automatisch Opladen heeft, kan er worden ingecheckt met een saldo onder het instaptarief." De bewering in het artikel lijkt me daarom onwaar tenzij de gebruiker dat zelf zo ervaren heeft (en ook dan zou het om een anomalie kunnen gaan, toevallig dat het bij hem om een of andere reden niet werkte). NB. Zelf ben ik nog niet in die situatie geweest, behalve 1x keer maar toen had ik er voor de zekerheid na het uitchecken van mijn heenreis er handmatig geld opgezet omdat ik wist dat ik bij de terugrit alleen maar tijd zou hebben om in te checken en geen tijd om nog iets te doen als het fout zou gaan.--Fogeltje (overleg) 17 apr 2011 22:22 (CEST)

Eergisteren (16/4/2011) wilde ik een treinreis maken (Persoonlijke kaart, Reizen op Saldo bij de NS geactiveerd, kortingskaart, iets van €4,- op de krt) maar kon niet inchecken omdat het saldo te laag was. Na 'handmatig' te hebben bijgestort kon ik wel inchecken.--Butch (overleg) 18 apr 2011 09:52 (CEST)
Heeft er toen geen automatische laadtransactie plaatsgevonden? Ik heb op het forum van openbaarvervoerinnederland.nl vernomen dat in zo een geval het systeem automatisch een oplaadtransactie zou uitvoeren. Daarna zou inchecken wel nodig zijn. Ik zelf ben nog nooit in die situatie geweest. Op dat forum zit ook iemand die heeft laten zien dan men wel zeker kan in checken met minder dan het instaptarief, maar mij is niet duidelijk of dat ging om "fouten" in het systeem of dat het standaard was (ik meen me ook een filmpje te herinneren waarbij iemand zonder VDU met 16 euro op de kaart kon inchecken terwijl er dan 20 euro op zou moeten staan).--Fogeltje (overleg) 18 apr 2011 12:36 (CEST)
Zoals gezegd. Er heeft geen automatische oplaadactie plaatsgevonden. Overigens heb ik nu weer ergens gelezen (waar?) dat je zelfs nog met een negatief saldo zou kunnen inckecken (waarna wel verhoogd wordt). Het zou handig zijn als de OV-Chipkaartmaatschappij en de vervoerders ergens duidelijk zouden maken hoe de gehele mechanisatie in elkaar zit. Het is belachelijk dat je door vallen en opstaan er achter moet zien te komen hoe het precies werkt. (Of is misschien iemand bekend waar dit in detail is beschreven?)--Butch (overleg) 19 apr 2011 14:32 (CEST)

Buitenlandse OV-chipkaart[bewerken]

Ik heb in 2009 mijn OV-chipkaart voor de kaartlezer in Roskilde gehouden. Hij werd door de kaartlezer niet eens als chipkaart herkend.

met vriendelijke groet. -- Jan Oosterhuis 2 jun 2011 09:40 (CEST)Spoorjan

Ik heb het afgelopen weekend in de Kobenhagen regio geweest en daar waren alle OVC kaartlezers afgedekt. Zij hebben daar blijkbaar flinke problemen. Smiley.toerist (overleg) 2 jun 2011 10:03 (CEST)
Dit snap ik niet. Waarom zou de Nederlandse OV-chipkaart wél als zodanig herkend moeten worden in Roskilde of Kopenhagen (Denemarken)? --VanBuren (overleg) 2 jun 2011 14:31 (CEST)
Andersom worden de Deense OV-chipkaart ook niet in Nederland geaccepteerd. Spoorjan 2 jun 2011 20:57 (CEST)
Voor alle duidelijkheid: Ik heb het over de Deense OVC die wel enige gelijkenis vertoont met de Nederlandse OVC, maar de twee systemen hebben met elkaar niets te maken. Smiley.toerist (overleg) 2 jun 2011 22:06 (CEST)
De buurlanden zijn ook bezig met gelijkaardige systemen, maar het zal wel zeer verre toekomst zijn dat je in Brussel kan inchecken met het Belgische OVC om dan in Nederland uit te checken. Als een Belgische TLS kan samenwerken met de Nederlandse TLS scheer ik mijn baard af. Smiley.toerist (overleg) 2 jun 2011 22:06 (CEST)
De minister bemoeid zich niet met de Nederlandse OV-chipkaart laat staan de koppeling met buitenlandse systemen.
 • ps: Toen ik vandaag 2 juni 2011 van Nienoord in Leek in Groningen overstapte werdt tussen CS en Beijum een bedrag van € 0.03 in rekening gebracht. met vriendelijke groet. -- Jan Oosterhuis 2 jun 2011 22:19 (CEST)Spoorjan

Wat ik me al jaren afvraag (de Benelux bestaat al zoooo lang) waarom de Belgische en Nederlandsche spoorwegen niet nauwer samenwerken. Ik stel me voor dat dat grensoverschrijdend passagiersverkeer zou kunnen bevorderen. --VanBuren (overleg) 2 jun 2011 22:28 (CEST)

Om even bij de vraag terug te keren. Lees het artikel op Ingeniøren. Men heeft te vroeg het systeem al willen lanceren, zonder het goed te testen, daarnaast zijn de oude stempelkaarten afgeschaft. De klanten staan daardoor in de kou (of hitte) omdat ze noch het nieuwe systeem kunnen gebruiken dat problemen ondervind, noch kunnen ze de oude kaarten gebruiken (of kopen) daar de stempelautomaten al verwijderd zijn.--Met vriendelijke groeten, Ro de Jong op Bornholm lille.png (Samråd) 8 jun 2011 16:49 (CEST)

Extra betalen voor omweg[bewerken]

Nu staat bij de trivia dat reizigers betalen voor de genomen route (in plaats van de kosten van de reis van A naar B) Dit betekent dat het de vervoerbedrijven geld oplevert om routes minder direct te plannen. Zou dat niet onder de nadelen moeten staan? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 145.118.105.249 (overleg · bijdragen)

 • Alleen als onderweg moet worden uit/in chekt. Spoorjan 8 jul 2011 11:44 (CEST)
  • Als twee buslijnen van naar A naar B rijden, maar lijn 2 een extra lus door een woonwijk rijdt, dan is een rit met lijn 2 van A naar B duurder. Het is een beetje vreemd natuurlijk omdat je zou zeggen dat je juist voor een snellere verbinding meer zou moeten betalen (sneldiensten vroeger bijvoorbeeld). Als er tijdelijk een omleiding ligt waardoor de bus verder om moet rijden, dan betaalt men voor een rit van A naar B niet meer geld dan normaal.--Fogeltje (overleg) 8 jul 2011 15:46 (CEST)
Dat zou inderdaad raar zijn. Maar met eigen vervoer is het ook zo: als ze een weg opbreken, moet je de omleiding nemen, wat meer tijd en meer benzine kost.
Het kan nog gekker. Met de trein betaal je de kortste weg, maar je reist de snelste weg. Als er een sukkeltreintje een keer per dag van A rechtstreeks naar B rijdt, dan betaal je over de afstand van dat sukkeltreintje, terwijl je in werkelijkheid reist via de snelle omweg. Wordt dat boemeltje (waar toch al niemand mee reisde) afgeschaft, dan wordt het treinkaartje duurder.
Ik vind dat ze de afstand hemelsbreed in rekening moeten brengen. Het is immers niet de schuld van de reiziger dat er geen rechtstreekse verbinding is. Handige Harrie (overleg) 8 jul 2011 16:44 (CEST)
Wij kunnen helaas zo vinden als we willen, daar geeft niemand iets om. Met de strippenkaart was dit overigens ook al zo. Als de reis van A naar B met lijn 9 zes strippen kost en met lijn 99 maar vijf strippen, dan moet je met lijn 9 toch zes strippen betalen. Alleen bij sterabonnementen gold de hemelsbrede afstand, dan kon je met hetzelfde abonnement beide lijnen pakken.--Fogeltje (overleg) 8 jul 2011 21:40 (CEST)
Niet juist Fogeltje. Zie het plaatje met tekst op Zone (openbaar vervoer). Als je een aantal zones stempelt, dan mag je onbeperkt reizen binnen een gebied met een straal van dat aantal zones. Bijvoorbeeld, als je drie strippen stempelt, mag je (binnen de geldigheidsduur) reizen in die zone en alle aangrenzende zones en desnoods weer terug naar het vertrekpunt. Handige Harrie (overleg) 9 jul 2011 11:43 (CEST)
<-Vroeger ging je van zone naar zone en was het dus min of meer hemelsbreed. Mogelijk dat bij het trekken van grenzen van de zones rekening is gehouden met de afstanden van de verschillende lijnen. Maar zover ik weet zijn die grenzen over de jaren nooit veranderd maar zijn de lijnen wel aangepast (door b.v. via andere woonwijken te gaan). Dit is althans het geval in mijn stad. Voorheen maakte het niet uit hoe ik naar het station ging (1+2 strippen). Nu maakt het uit welke buslijn ik neem hoeveel ik moet betalen. Ik ben voorstander van betalen van de hemelsbrede benadering. Overigens weet ik niet of je meer moet betalen bij een incidentele omleiding (b.v. als een straat afgezet is vanwegen werkzaamheden of andere activiteiten).--Butch (overleg) 9 jul 2011 10:28 (CEST)

Uitchecken vergeten[bewerken]

Ik reisde gisterochtend het hele land door van A naar B op mijn NS-voordeelurenkaart/chip-kaart. Dan wordt er aan het begin €10 afgetrokken. Normaliter kost zo'n reis ongeveer €14. Aangekomen in B vergat ik uit te checken. Ik wil gisteravond laat terugreizen van B naar A. Ik denk in te kunnen checken aan de NS-paal. Krijg ik het bericht dat ik echter pas op dát moment uitgecheckt ben van de reis van gisterochtend. Die 'paal' heeft dus de hele dag op mij staan wachten Glimlach voor het geval ik zou terugreizen. Nou goed dan, wil ik alsnog inchecken voor aanvang van de reis: dat wordt geweigerd. Blijkt dat je een aantal minuten moet wachten voordat dat kan. Gelukkig was ik vroeg genoeg, anders had ik de trein gemist. --VanBuren (overleg) 11 jul 2011 16:19 (CEST)

Ik ben benieuwd wat er nu van je OV-chipkaart is afgeschreven. Dit omdat ik meen (ergens gelezen of gehoord) dat je over een reis een bepaalde tijd mag doen. En de vraag is dus wat er gebeurd als dit aanzienlijk (>1 dag) meer is.--Butch (overleg) 11 jul 2011 21:01 (CEST)
Net even gekeken: beide keren, dus heen zowel als terug is hetzelfde bedrag afgeschreven. Zie ook de edit van vandaag: [1]. --VanBuren (overleg) 11 jul 2011 22:58 (CEST)
Bedankt VanBuren. Op zichzelf is dit een mooie service. Maar er zit natuurlijk ook weer een adder onder het gras. Stel je gaat van A naar B en vergeet in B uit te checken. Vervolgens reis je op een andere manier naar C (bv je rijdt met een collega mee). Vervolgens stap je in op C om naar X te gaan. Als dan C verder ligt vanaf A wordt er dus meer afgeschreven. Als C dichterbij ligt heb je een voordeeltje! Of zou het systeem zo slim zijn om bij het uitchecken in A op de terugweg aannemen dat op de heenweg B het uitstapstation is?? En geldt dit ook voor de bus?--Butch (overleg) 13 jul 2011 09:35 (CEST)
Dat je in B uitstapt weet het "systeem" niet. Stap je in C in dan zal dus eerst de uitcheckprocedure gedaan worden, en na een aantal minuten kun je inchecken van C naar X (hopelijk mis je je trein niet...). Dan van X terug naar A betaal je daarvoor het correcte tarief. --VanBuren (overleg) 13 jul 2011 10:06 (CEST)
Oeps, had ik overheen gekeken.--Butch (overleg) 13 jul 2011 14:07 (CEST)
Het komt me voor dat dit volkomen correct is. Dat je vergat uit te checken is je eigen fout. Verder heeft de apparatuur correct gewerkt en heb je niet te veel betaald. Menige reiziger betaalt met de chipkaart wel te veel, doordat de programmatuur niet in orde is.
Dat je tussen uit- en inchecken even moet wachten, is normaal. Dat is een beveiliging tegen per ongeluk twee keer checken. Maar we horen hier nog wel meer van: als je op het eerste station na 9 uur uitstapt om het volle tarief uit te checken en het voordeeltarief in te checken, moet je maar hopen dat de trein daarop blijft wachten. Handige Harrie (overleg) 12 jul 2011 12:58 (CEST)
Ik was al bang dat ik te weinig zou betalen... Er is blijkbaar een "veiligheidsmarge" ingebouwd van 3 of 4 minuten. Daardoor kun je ook niet per ongeluk tweemaal in- of uitchecken. --VanBuren (overleg) 12 jul 2011 14:17 (CEST)

Systeem specificaties[bewerken]

Hallo, Ik zie regelmatig vragen over hoe het OV-chip-systeem handelt in bepaalde situaties (zie b.v. uitchecken vergeten). Door een 'reversed engineering' en/of kijken hoe het in de praktijk gaat wordt al dan niet uitgevonden hoe het systeem in bepaalde gevallen reageert. Natuurlijk is het nooit helemaal na te gaan of alle condities wel hetzelfde zijn bij een bepaalde praktijksituatie en kunnen er dus verkeerde conclusies worden getrokken. Het zou natuurlijk veel mooier/beter/praktischer zijn als gewoon de ontwerpcriteria bekend zijn. Zijn deze bekend (in het publieke domein)?--Butch (overleg) 13 jul 2011 09:41 (CEST)

OV-chipkaart voor lokale werknemers (op station)[bewerken]

Hallo, Ik vroeg me af of er speciale OV-chipkaarten zijn voor de werknemers op een station zoals b.v. voor de lokale winkeltjes, die natuurlijk regelmatig in- en uitlopen?--Butch (overleg) 15 aug 2011 10:24 (CEST)

Deze personen kunnen gebruik maken van een doorlopende kaart zonder reistegoed zoals bv RET aan personen met een OV-dagkaart verstrekt. Hiermee kan dus niet worden gereist. Spoorjan 26 aug 2011 10:05 (CEST)
Dit zijn dus speciale OV-chipkaarten. Ik weet er te weinig van maar zou er geen subparagraaf geschreven moeten worden over deze en mogelijk nog andere kaarten? Iemand?--Butch (overleg) 12 jan 2012 09:45 (CET)

Maximale reistijd[bewerken]

Tot nu was het algemeen bekend (bij rover) dat als je ingecheckt was je bij NS de hele dag de tijd hebt om uit te checken (zolang je geen andere CICO transactie tussendoor doet). (officiel moet je wel uitchecken zodra je het station verlaat) Met de vrijetijds abonnement is nu de zesuur regel ingevoerd. Dit om te vermijden dat de reizigers gedurende de dag maar een keer in en uitchecken als ze meerdere reizen maken. Ik vraag mij af of de zesuurregel ook voor de andere OVC reizen zijn ingevoerd. De langste reizen op NS kunnen allemaal kunnen allemaal binnen zes afgelegd worden met een marge voor storingen. (Groningen Maastricht of Vlissingen is ongeveer 4 1/2 uur) Het zal moeilijk er achter te komen hoe de CICO's zijn afgesteld. (Volgens de NS moet je immers altijd uitchecken en dus heeft de vraag geen zin)Smiley.toerist (overleg) 24 aug 2011 23:03 (CEST)

Als niemand het bewust wil uitproberen vanwege de mogelijke kosten dan horen we het misschien van iemand die vergeet uit te checken en later op de dag terug gaat naar het station om het alsnog te doen.--Patrick (overleg) 25 aug 2011 01:43 (CEST)
Dat je de hele dag de tijd hebt heb ik vernomen van NS tijdens een NS/Rover overleg. NS wil namelijk geen tijdmonitoring toepassen om een hoop irritatie en klachten tijdens de introductie te vermijden. Als ze vaststellen dat massaal misbruik van wordt gemaakt gaat NS strikter optreden. Er is bovendien een conflict tussen NS-Poort, die de stations beheren en NS-reizigers. NS-poort wil dat reizigers gemakkelijker hun reis kunnen onderbreken en dat alle stationswinkels toegankelijk zijn voor iedereen en dat het station niet opgedeeld hoeft te worden in een betaalde en niet-betaalde zone. Men vind de huidige situatie nu wel goed en men denkt om reisonderbrekingen (met CICO) zonder kosten mogelijk te maken. Dit is nu wel mogelijk in Londen, waar de eindafrekening pas op het einde van de reis gebeurt. Dan is gelijk het overstapprobleem in Sloterdijk opgelost. Men wil daar geen afgesloten OVC corridor bouwen tussen de twee stationsdelen. Smiley.toerist (overleg) 25 aug 2011 10:40 (CEST)
Het kan mogelijk zijn als telaat wordt uitgecheck dat er 2x de borg van de OV-chipkaart wordt afgetrokken. <ref> ''persoonlijk reeds overkomen'' </ref> Spoorjan 26 aug 2011 10:10 (CEST)
Bedoel je dezelfde dag na meer dan 6 uur? Ik vind de regel "Als u niet uitcheckt binnen 6 uur na het moment waarop u heeft ingecheckt, zal bij het opnieuw aanbieden van uw OV-chipkaart het Instaptarief worden ingehouden" niet helemaal duidelijk. Wordt dit opgevat als opnieuw inchecken (met normale inhouding van het instaptarief), terwijl men het eerste instaptarief kwijt is? Dan moet je je dus wel realiseren dat je dan ook nog moet uitchecken, anders verlies je weer geld.--Patrick (overleg) 26 aug 2011 10:38 (CEST)
De echte reden is mij nog niet duidelijk maar ik heb wel 2x de borg betaald bij het uitchekken. Spoorjan 26 aug 2011 10:51 (CEST)

dossier[bewerken]

Tijd voor'n dossier? (tot begin 2011) ilxWrite 28 aug 2011 00:47 (CEST).

Voor de ronde archiefkast zeker? Wie leest zo een dossier na en wie gata het bijhouden? Smiley.toerist (overleg) 28 aug 2011 20:29 (CEST)
Maakt mij het uit, maar de pagina is nu al helemaal onoverzichtelijk. Ik denk aan een Nederland(se) opstelling. (en onderhouden hoeft eens in het jaar (nieuw archief)) ilxWrite 28 aug 2011 20:59 (CEST).
Ik ben voor. Ik ga morgen archieveren. Ajuus, Bonaber Shadow Monkey's Logo.png (overleg) 14 sep 2011 19:05 (CEST)

Ongenoemd nadeel: Geen mogelijkheid om 3 medereizigers op korting mee te nemen[bewerken]

Bij nadelen staat één nadeel nog niet genoemd, namelijk dat het niet meer mogelijk is om gebruik te maken van de kortingsregel voor abonnementhouders waarmee drie medereizigers 40% korting kregen. Omdat er geen enkele manier is om twee chipkaarten samen te laten werken of met één chipkaart meerdere malen in te checken, is het niet mogelijk gebruik te maken van deze mogelijkheid tenzij de medereizigers een papieren kaartje kopen.

Kan iemand dat toevoegen aan het artikel? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 195.169.204.28 (overleg · bijdragen) 14 sep 2011 18:34 Spoorjan 14 sep 2011 18:56 (CEST)

Dit was een regeling van NS alleen voor het gedrukte kaartje. Het aanpassen is niet nodig want ieder persooon moet over een OV-chipkaart beschikken. Spoorjan 14 sep 2011 18:47 (CEST)

De NS zegt "Bij het afschaffen van papieren kaartjes zal bekeken worden of de Samenreiskorting wordt aangepast." Dat meereiskorting met de OV-chipkaart wel kan blijkt uit Kids Vrij. Het zou dan zo kunnen zijn dat je bij meereizen een andere OV-chipkaart moet gebruiken dan bij zelfstandig reizen.--Patrick (overleg) 14 sep 2011 19:01 (CEST)

Ongenoemd voordeel?[bewerken]

Wat mij opvalt sinds dat de OV-chipkaart verplicht is, is dat de doorstroming bij de buschauffeur verbeterd is. De procedure om in te checken is veel korter dat de procedure om de strippenkaart af te stempelen. Is het het waard om dit te vermelden in het artikel? Bonaber Shadow Monkey's Logo.png (overleg) 18 sep 2011 13:29 (CEST)

Dit geld ook voor aankoop van een vervoerbewijs bij de chaufeur.
Dit voordeel wordt door het tragere uitchecken weer ongedaan gemaakt. Spoorjan 18 sep 2011 13:49 (CEST)

Geschiedenis (I)[bewerken]

De geschiedenis is wel heel summier en verteld niets over de ontwikkeling van het concept en welke rapporten en personen eraan de grondslag liggen. Waarschijnlijk waren de eerste verkenningen voor elektronische passen om bestaande papieren vervoersbewijzen te vervangen. (Zoals nu op bijna alle grote steden) Op een zeker moment is men overgegaan naar het op saldo reizen, het in- en uitchecken en het veranderen van het hele tariefsysteem. Ik wil graag weten welke ontwerper(s) verantwoordelijk zijn voor de huidige puinhoop. Er zijn in het verleden belangrijke ontwerpfouten gemaakt:

 • Geen rekening houden met het gezamenlijk reizen van meerdere personen.
 • Geen afbakening van de grenzen van het systeem en de interfaces met niet OVC gebieden. Problemen met internationaal trein vervoer.

Met deze info kan er een hoofdstuk geschiedenis bijgeschreven worden.Smiley.toerist (overleg) 6 okt 2011 14:32 (CEST)

Drie minuten ... trein gemist[bewerken]

Checkte uit in de tram en liep het station in, inchecken lukte niet. Ik herinnerde me de drie minuten: Uitchecken kan bij NS niet eerder dan drie minuten na inchecken. En inderdaad na enige minuten mocht ik wel inchecken. Trein gemist. Nou moe. (Ik heb het even nagekeken en er zit inderdaad precies 3 min. tussen) - Aiko 31 okt 2011 10:23 (CET)

 • Bij Arriva trein is dit een minut. Spoorjan 31 okt 2011 10:33 (CET)
  • Ik stapte over van tram naar trein, vergissen was niet mogelijk, die wachtminuten zijn in dit geval niet nodig. - - Aiko 2 nov 2011 10:05 (CET)

OVC Wegwerpkaarten bij NS[bewerken]

Tijdens een gesprek met NS, kreeg ik te horen dat ze naast het op saldo reizen, ook wegwerpkaarten zullen verkopen met alleen het enkel traject erop. Zo zal iemand die eenmalig met de trein rijdt niet straks verplicht zijn minimaal 28 € te betalen voor een anonieme chipkaart! Ook voor internationale reizen naar het buitenland bied het een gedeeltelijke oplossing. Vermits er geen saldo op staat, hoeft er alleen ingecheckt te worden. De theoretische uitcheck bij de grens kan dan achterwege gelaten worden. (uiteraard heeft de reiziger wel een internationaal vervoersbewijs nodig). Smiley.toerist (overleg) 2 nov 2011 10:28 (CET)

De OV-chipkaart kan niet bij CNL worden gebruikt omdat CNL bv. alleen e-ticket kaarten verkoop vanaf een door CNL aangedane station in Nederland. Spoorjan 2 nov 2011 10:56 (CET)

Verkoopt NS-international dan wel kaarten voor CNL treinen? Als het niet zo is veranderd er niets. Het aanreistraject moeten de reizigers dan zelf regelen met een binnenlands vervoersbewijs. (OVC) Probleem is niet zozeer dat de internationale vervoersbewijzen niet geldig zijn, maar dat reizigers wel door de poorten moeten komen. Intern is NS druk bezig met diverse oplossingen te overwegen. Smiley.toerist (overleg) 2 nov 2011 15:14 (CET)
Binnenlandse reizigers met een binnenlands vervoersbewijs mogen geen gebruik maken van de CNL treinen. Spoorjan 2 nov 2011 18:24 (CET)

Prijsverhoging 2012[bewerken]

Het ziet er naar uit dat alle prijzen per 01-01-2012 met ongeveer 5% zullen stijgen. Voorbeeld: in Groningen en Drenthe.

 • Basistarief is nu: € 0,79
 • Basistarief per 1/1/2012: € 0,83
 • Kilometertarief is nu: € 0,126
 • Kilometertarief per 1/1/2012: € 0,132

met vriendelijke groet. -- Jan Oosterhuis 13 nov 2011 14:40 (CET)Spoorjan

Volgensmij moesten ze het tarief van 2011 in Groningen/Drenthe nog vasthouden in 2012, ik weet het niet zeker.
-- Djawi B. 13 nov 2011 17:19 (CET)
 • Op 8 december 2011 besluit het dagelijks bestuur van de Stadsregio Amsterdam over de openbaar vervoertarieven voor volgend jaar in de concessies Amsterdam, Waterland, Zaanstreek en Amstelland-Meerlanden. Op zowel de vaste voet als de kilometerprijs komt in ieder geval ook nog een landelijke stijging (o.a. inflatiecorrectie) van 4,9%. Wanneer er uitgegaan wordt van 13,5 cent, zou het kilometertarief in de stadsregio Amsterdam omhoog gaan van 10,6 cent naar 14,2 cent. De vaste voet wordt 83 cent (was 79 cent).

http://www.stadsregioamsterdam.nl/@141200/tariefverhoging_2012/ Spoorjan 13 nov 2011 20:53 (CET)

Bedoeld is http://www.stadsregioamsterdam.nl/actueel/aan_de_orde/@141200/tariefverhoging_2012/ Paul B (overleg) 13 nov 2011 20:57 (CET)

NS Dal Vrij Dagkaart (I)[bewerken]

Dal Vrij Dagkaart De NS Dal Vrij Dagkaart zorgt er voor dat bij een aantal winkels (waaronder Saturn) het alarm afgaat. Spoorjan 29 nov 2011 16:54 (CET)

 • Inmiddels is gebleken dat het probleem is opgelost. Spoorjan 3 dec 2011 17:19 (CET)

Eigen onderzoek: artikel decimeren?[bewerken]

1rightarrow blue.svg Deze discussie gaat verder in 2012. Zie hiervoor archief 4

Als we in de inleiding al lezen "Omdat de ontwerpspecificaties niet gepubliceerd zijn en de verschillende vervoersbedrijven een en ander verschillend implementeren is veel van de onderstaande informatie verkregen uit tal van bronnen en/of door eigen bevindingen (reverse engineering)" (onderstreping van mij), hoe kan dit artikel dan niet een grove en grootschalige schending zijn van WP:GOO en WP:VER? Het artikel is nu lang, op sommige plaatsen onoverzichtelijk, en nog steeds onvolledig, terwijl onduidelijk is welke delen op de een of andere manier uit gepubliceerde literatuur komen en welke beweringen geheel de persoonlijke ervaring of interpretatie van een auteur zijn. Is er een andere oplossing voor dit probleem denkbaar dan het artikel inkorten tot ca. 25% van de huidige lengte door alle ononderbouwde informatie te schrappen? Paul B (overleg) 11 dec 2011 22:42 (CET)

Dus een verhaal door een duur betaalde Journalist geloof je wel en een niet betaalde schrijver geloof je NIET. Spoorjan 11 dec 2011 22:45 (CET)

Ik zie even niet in wat uw commentaar met de opmerking daarboven te maken heeft. Paul B (overleg) 11 dec 2011 22:51 (CET)

Er zijn kleine zaken waar het bedrijf en of een duur betaalde Journalist geen aandacht voor hebben. Spoorjan 11 dec 2011 22:54 (CET)

En als er over die zaken nergens buiten Wikipedia wordt gepubliceerd, kan het er hier niet in. Zo simpel is het, volgens mij. De meeste journalisten worden trouwens niet zo duur betaald. De websites van de bedrijven zelf zijn als bron ook niet altijd geschikt, omdat die bedrijven een belang hebben bij een bepaalde presentatie van de OV-chipkaart. Paul B (overleg) 11 dec 2011 22:58 (CET)
Niet helemaal. Je mag best iets waarnemen en fotograferen (en zelf in de commons publiceren) en die foto als bron gebruiken. Soms is het inderdaad frustrerend dat je betrouwbare informatie hebt, maar die nog vertrouwelijk is of niet gepubliceerd zal worden. Maar het is niet zo dat je moet wachten totdat het in de krant staat. Voorbeeld: Bij de NS-website is het niet meer mogelijk dienstregelingtabellen te downloaden. Eigen waarnemingen worden soms toegelaten als het alleen direct waarneembare feiten betreft en op geen enkele manier interpretaties zijn. Dan moet iedereen wel dezelfde feiten kunnen waarnemen. De hele openbare ruimte moet in dit verband als een grote gepubliceerde boek beschouwd worden.Smiley.toerist (overleg) 12 dec 2011 11:23 (CET)
Als de eigen waarnemingen bevestigd worden door anderen en allerlei organisaties dat per definitie geen eigen onderzoek meer. Met de OV-chipkaart zijn er talrijke gebruikers die hun ervaringen delen. Binnen de ROCOV's en Rover worden de ervaring en werking van de OVC uitgebreid besproken en onderhandeld met met TLS en vervoersauthoriteiten. Ik kan je verzekeren dat er genoeg experten zijn die de wikipedia teksten regelmatig controleren. Het is inderdaad zo dat in wikipedia de meeste openbare informatie over de OVC te vinden is. De officiële websites over OVC zijn alleen verkoopkanalen die de boodschap inhameren en waar geen diepgaande informatie te vinden is. Dat belet niet dat er af toe wat tussendoor glipt en men waakzaam moet blijven. De OV-chipkaart is een onderwerp waarover de emoties hoog kunnen oplopen.Smiley.toerist (overleg) 12 dec 2011 11:45 (CET)
Ik heb er een dubbel gevoel bij. Ik ben aan de ene kant geneigd om met Paul B mee te gaan. Verifieerbaarheid is het grootste probleem. Echter als OV-chipkaart gebruiker die tegen veel verwijtbare problemen aan loopt, weet ik dat er zeker veel mis is wat een beetje onder het tapijt wordt geveegd door de OV-bedrijven en ook door de consumentenorganisaties en overheden niet genoeg wordt belicht in mijn ogen. Derhalve hou ik me inhoudelijk ook weg bij dit artikel. Ik ben namelijk nogal behoorlijk negatief vooringenomen. Ik denk dat kijken naar de info die consumentenorganisaties hebben vergaard zeker geen kwaad kan en hier en daar als bron te gebruiken als dit kan. Het komt de geloofwaardigheid in ieder ten geval ten goede. Ik zeg niet dat er nu moedwillig leugens in het artikel staan, daar ga ik zeker niet van uit, maar vaak is het niet verifieerbaar.--Fogeltje (overleg) 12 dec 2011 11:54 (CET)

Volgens mij zitten wij onszelf druk te maken over niets. Van de hele paragraaf klopt volgens mij weinig. Wij hebben het wel over 132 bron vermeldingen in het artikel en ik kan in de verdere tekst weinig eigen onderzoek vinden. Het gedeelte over de technische werking van de OVC is maar een zeer beperkt deel van het artikel. Misschien best om de waarschuwing naar dit specifiek deel van het artikel te zetten.Smiley.toerist (overleg) 12 dec 2011 12:00 (CET)

Inderdaad: artikel moet op de schop[bewerken]

Voor een niet-ingewijde (beginner) in OV-chipkaartgebruik en -perikelen lijkt me dit geen artikel om je wegwijs te maken. Mijn voornaamste kritiekpunt is dat het artikel veel te lang is, met veel te veel details, die ook nog eens voor een beginnend gebruiker niet relevant zijn.
Verder is het artikel niet "tijdloos" geschreven en geeft totaal irrelevante informatie:
-er staan vergelijkingen in met de strippenkaart of andere vergelijkingen met zoals het "vroeger" was, of elders is: niet relevant in hoofdartikel;
-klachten bij de introductie, en problemen die alweer verholpen zijn: niet relevant in hoofdartikel.
Enz., nog veel meer details waar ik over struikelde in een poging mij er doorheen te worstelen.
De tarieventabel zal mogelijk wel eens nuttig zijn, maar waarom dan weer die op twee plaatsen zetten?? (ook hier: Invoering_van_de_OV-chipkaart_in_Nederland.
Hoofd- en bijzaken dienen geëvalueerd te worden en eventueel ondergebracht in verschillende artikelen. --VanBuren (overleg) 12 dec 2011 15:45 (CET)

De eerste stap om het tijdloos te maken is nog eens kritisch te kijken wat er naar het ondersteunend artikel Invoering van de OV-chipkaart in Nederland kan. Veel van de complexiteit komt door de overgangsfase en de regionale uitvoeringen en verschillen. Uiteindelijk zal men naar een landelijk eindbeeld komen waar de meeste problemen opgelost zijn. Ik zou de regionale uitwerkingen en verschillen in een aanvullend artikel, OV-chipkaart in de regio's plaatsen (later kan dat per regio een artikel een worden, maar voor het overzicht liever een hoofdstuk per regio) Hierdoor kan men het hoofdartikel zuiver blijven en alleen over landelijke OVC zaken hebben, met misschien hier en daar een beknopt voorbeeld hoe een landelijk beleid wordt toegepast in een regio. De Invoering van de OV-chipkaart in Nederland zou ik opsplitsen in geschiedenis delen, behalve uiteraard de huidige. (voorstel periodes: Eerste proeven tot en met Rotterdam en Amsterdam, Eerst verplicht gebruik tot landelijke dekking van de OVC, afschaffing strippenkaart (huidige periode) en uitfasering oude abonnement producten.Smiley.toerist (overleg) 12 dec 2011 16:59 (CET)

Correctie?[bewerken]

Bij Instaptarief#Instaptarief staat dat instaptarief voor "Voordeelurenabonnement" €10 is. Hoe zit dat met de andere abonnementen? --VanBuren (overleg) 30 dec 2011 12:12 (CET)

 • Bij andere abonnementen is dit eveneens € 10. Spoorjan 30 dec 2011 12:16 (CET)
 • Staat in het verhaal vermeld: Bij NS € 20 voor reizigers zonder korting. Spoorjan 30 dec 2011 12:15 (CET)