Overleg:OV-chipkaart/archief 4

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Archiefoverzicht
Filing cabinet icon.svg
Gelieve 6 maanden na het laatste antwoord
het overleg te archiveren.
dit sjabloon

Te laag saldo (borg)[bewerken]

Bij een te laag saldo op een anonieme OV-chipkaart wordt alleen de borg afgetrokken en niet het totaal gereisd bedrag. Bij het uitchecken wordt aangegeven dat het saldo te laag is en er dus niet kan worden uitgechekt. Spoorjan 3 jan 2012 13:14 (CET)

Maar hoe gaat dat dan bij de metro, met gesloten poortjes? Oplaadautomaten zijn buiten de poortjes.--Patrick (overleg) 3 jan 2012 14:04 (CET)
De uitcheckpoorjes moeten altijd opengaan. Spoorjan 3 jan 2012 14:30 (CET)

Eigen onderzoek: artikel decimeren?[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie archief 3 voor eerder overleg over dit onderwerp in het jaar 2011.

Een begin[bewerken]

De internationale informatie is voor de OV-chipkaart m.i. van secundair belang. Ondergebracht in eigen artikel: Lijst van vervoerbewijzen buiten Nederland. --VanBuren (overleg) 1 jan 2012 21:51 (CET)

Opknapbeurt[bewerken]

Ik ben begonnen om het artikel een opknapbeurt te geven om de leesbaarheid te verhogen. Daarna is het mogelijk om bepaalde onderdelen te verplaatsen naar andere artikelen (zoals voor- en nadelen) om het artikel minder groot te maken. Het resultaat zal deze week te zien zijn. Airflow (overleg) 5 jan 2012 17:15 (CET)

Ik sluit me aan bij de opmerking op Overleg_gebruiker:Airflow#OV-chipkaart dat dat beter in stappen kan. Het is bijvoorbeeld zeer gewenst dat een andere rangschikking van paragrafen in andere bewerkingen wordt gedaan dan bewerkingen binnen een paragraaf, anders wordt het vergelijken van versies veel moeilijker. Bovendien is het lastig voor andere gebruikers die ook wijzigingen willen aanbrengen als die daarmee zouden moeten wachten.--Patrick (overleg) 6 jan 2012 10:29 (CET)
Ik heb geprobeerd om het in stappen te doen, maar dat viel niet mee omdat ik een aantal grote wijzigingen op het programma had staan, als ik eenmaal met iets bezig ben wil ik het ook goed doen. Ik hoop dat de ietwat rigoureuze verbouwing bevalt en dat ik collega's hier heb aangespoord om het artikel nog beter te maken! (eventueel afsplitsen naar meerdere artikelen). Airflow (overleg) 6 jan 2012 14:16 (CET)

Belangrijkste wijzigingen[bewerken]

 • Indeling omgegooid om de leesbaarheid te verhogen voor leken.

Waar krijgt een leek als eerste mee te maken:

 • Opsplitsing tussen een gedeelte dat van belang is voor "leken" die voor het eerst met de OV-chipkaart te maken hebben en een stukje achtergrondinformatie voor de geïnteresseerden.
 • Stap 1: OV-chipkaart aanschaffen - welke kaartsoorten zijn er?
 • Stap 2: Opladen, hoe gaat dat en wat is er mogelijk?
 • Stap 3: In- en uitchecken, waar moet ik op letten als reiziger?
 • Stap 4: Wat kost het reizen en welke tarieven zijn er? (tabel die er eerst stond heb ik doorgelinkt naar de pagina over de invoering, maar staat daar eigenlijk ook niet op z'n plek. Er zou eigenlijk een nieuw artikel moeten komen (b.v. OV-chipkaart in de regio's die hierboven wordt genoemd)
 • Stap 5: Kan ik ook nog iets anders doen met de OV-chipkaart?
 • Stap 6: Achtergrondinformatie (techniek e.d.)
 • Stap 7: Voor- en nadelen, kritiek op de chipkaart.
 • Soms wat dubbele informatie bijeen geraapt en bij elkaar gezet.
 • Hier en daar nieuwe informatie toegevoegd
 • Meerdere overzichtelijke tabellen toegevoegd, waardoor informatie in één opslag duidelijk is.
 • Bewust minder kopjes (onbelangrijke kopjes ertussenuit) in de inhoudsopgave, maar wel vetgedrukte tussenkopjes om de leesbaarheid te verhogen, onder andere in het stuk van vergeten/verkeerd uitchecken en nadelen chipkaart.
 • Aantal bronnen aangepast, sommigen werkten al niet meer, waarschijnlijk zijn er nog wel een paar die niet meer werken.
Vragen[bewerken]

Stukjes die even onder de loep genomen moeten worden:

 • Voor de OV-chipkaart zijn een aantal productfamilies: Easy Trip, Single Journey, Multi-Ride, Period Pass, Period Right-To-Travel en Supplement.<ref>[http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/rapporten/2011/07/26/onderzoek-naar-de-technische-haalbaarheid-van-enkelvoudig-in-en-uitchecken-in-de-treinrailketen/onderzoek-naar-de-technische-haalbaarheid-van-single-cico-in-de-railketen-b.pdf Onderzoek naar de technische haalbaarheid van enkelvoudig in- en uitchecken in de treinrailketen]</ref>

Ik kan hier (afgezien van de eerste twee) verder geen duidelijke informatie over vinden, wie weet meer?

 • Als er bij inchecken een geldige nog niet ingegane netkaart van 1 tot 96 uur op de kaart staat gaat die dan in.<ref>[http://ov-chipkaart.nl/algemeen/productvoorwaarden Productvoorwaarden OV-chipkaart]</ref>

Er zijn al netkaarten die langer geldig zijn.

 • Ik mis de tabel met kilometerprijzen. Spoorjan 6 jan 2012 14:21 (CET)
  • Bij het kopje kilometerprijs staat een link naar de tabel (in grote letters) Airflow (overleg) 6 jan 2012 14:24 (CET)

Nieuw artikel OV-chipkaartsysteem[bewerken]

Ik heb heel veel informatie over de techniek overgeheveld naar een nieuwe artikel, OV-chipkaartsysteem. Airflow (overleg) 7 jan 2012 19:41 (CET)

Bewerkingen 6 januari[bewerken]

Excuus, ik zag het <<meebezig>>-sjabloon te laat. Hoop niet dat ik iets in de war heb gebracht. Classical geographer (overleg) 6 jan 2012 13:35 (CET)

Ik heb jouw wijzigingen, evenals de andere wijzigingen die tussentijds toch nog plaats hebben gevonden meegenomen in de nieuwe opzet. Airflow (overleg) 6 jan 2012 14:21 (CET)

Ook buitenland[bewerken]

Ik krijg het volgende email bericht binnen:
"OV-chipkaart in België, Duitsland en Luxemburg Vanaf nu kunt u ook met een woonadres in België, Duitsland enLuxemburg (BeDuLux) een persoonlijke OV-chipkaart aanvragen. Hierdoor is het mogelijk dat u het online transactieoverzicht aanvraagt, zodat u zelf uw declaratieoverzicht kan samenstellen. Daarnaast kunt u vanuit deze landen Klantenservice OV-chipkaart bellen."

Account aanmaken werkt prima. Alleen als je je gegevens wilt wijzigen,dan kun nog steeds alleen maar "Nederland" kiezen. Afijn.

Geen idee waarom het beperkt is tot België, Duitsland en Luxemburg.
Smiley.toerist (overleg) 7 jan 2012 13:28 (CET)

NS Dal Vrij Dagkaart[bewerken]

Informatie over "NS Dal Vrij Dagkaart" staat in de verleden tijd. Dat kan er dan toch uit? --VanBuren (overleg) 7 jan 2012 15:32 (CET)

Hetzelfde stukje stond bovendien per vergissing tweemaal in het artikel. Ik heb één ervan al verwijderd. De andere staat er nog. Airflow (overleg) 7 jan 2012 16:27 (CET)

Klachten etc.[bewerken]

Kan het stuk "Kritiek" en "Voordelen" en "Nadelen" ook ergens anders worden ondergebracht? Het heeft een hoog POV gehalte en is m.i. niet relevant voor mensen die gewoon nú een OV chipkaart willen gebruiken. Alleen maar voor zij die zich willen verdiepen in het verleden en daarom toch wel doorverwezen kunnen worden naar een andere pagina. --VanBuren (overleg) 7 jan 2012 22:23 (CET)

Dat is nog zo'n beetje de enige rotte plek in het artikel. In het nieuwe artikel OV-chipkaartsysteem past het ook niet, anders had ik het daar al neergezet (klachten van reizigers heb ik daar wel naartoe verplaatst). Het stuk moet in ieder geval flink aangepakt worden, want een groot deel is verouderd (bronnen kloppen niet meer enz.). Misschien kan een deel naar het stuk over de invoering van de OV-chipkaart (aanloopproblemen). Airflow (overleg) 8 jan 2012 00:09 (CET)
Afgesplitst naar nieuw artikel: Kritiek op de OV-chipkaart met POV sjabloon. Airflow (overleg) 8 jan 2012 00:25 (CET)
Er zitten triviale punten bij, haarkloverijen en ook nadelen die er ook bij de strippenkaart waren. Ik zal ze één voor één kritisch doorlopen. Gelukkig hoeven wij geen mening te hebben of ze terecht zijn. Klachten zijn meestal subjectief. Mijn oordeel is dat er veel zaken grondig mis is gegaan. Ik mis de belangrijke kritieken over het ontwerp en aanpak zelf en wij zien door de bomen het bos niet meer.
* Men heeft een mooi technisch systeem overgenomen en dan een logisch ontwerp voor gemaakt. Dit is de omgekeerde volgorde van: Eerst inventariseren wat de noden zijn, de scope en wat het nieuw systeem moet doen. Aan de hand van de systeemeisen kan men dan de beste technische oplossing zoeken.
* Men definieert eerst de schaal en scope van het systeem, wat de buitengrenzen zijn en hoe het samenwerkt met de buitenwereld. Dit doet men bij het ontwerp en niet achteraf. Nu zit men te klungelen met internationaal reizen en de non-acceptatie in het buitenland.
* De ongelooflijke nonchalance om al gaande weg de problemen op te lossen. Eerst de OVC voor de massa laten werken en dan gaande alle probleem gevallen gaan oplossen. Helaas blijkt dat sommige gevallen niet of zeer moeilijk met grote ombouwkosten op te lossen, omdat er geen rekening mee gehouden is in het ontwerp. Rededesign is altijd heel duur. Een voorbeeld is nu de onmogelijkheid om samenreizenden als groep te behandelen, daar het hele systeem gericht is op de individuele reiziger. Veel bedrijven willen samenreiskorting en -acties voeren, maar helaas.
* Het gemis aan centrale regie en coördinatie. Door de talrijke actoren zijn er veel belangenconflicten.Smiley.toerist (overleg) 8 jan 2012 01:59 (CET)

Foto's[bewerken]

Het spijt me dat de foto's van de OV-chipkaarten zijn verwijderd.

met vriendelijke groet. -- Jan Oosterhuis 8 jan 2012 19:23 (CET)Spoorjan

Zijn ze op Wikipedia Commons ook lekker op tijd mee, een aantal stond al sinds 2009 op Commons. Misschien kan iemand een alternatief uploaden, bijvoorbeeld een chipkaart die voor de kaartlezer wordt gehouden (als dat wel mag tenminste). Airflow (overleg) 8 jan 2012 20:25 (CET)
Helaas krijgt af en toe iemand in zijn bol om vervoersbewijzen en dergelijke te verwijderen. Er zijn al zo weinig plaatjes. Tegengas geven helpt weinig, daar ze meestal zeer rechtlijnig zijn. (de wet is de wet, het is commonsbeleid, geen discussie mogelijk, etc) Mijn advies is de zaak te laten rusten en na een tijdje, wanneer de monitoring voorbij is, rustig een paar nieuwe plaatjes invoeren tussen alle andere uploads. (Met de OVC niet als hoofdonderwerp) Dit soort passieve weerstand is het beste middel tegen burocraten.Smiley.toerist (overleg) 8 jan 2012 20:37 (CET)
We hebben de foto's nog. met vriendelijke groet. -- Jan Oosterhuis 8 jan 2012 20:46 (CET)Spoorjan
Wat stond er op die foto's? Misschien kan ik ook nog wat maken. --VanBuren (overleg) 8 jan 2012 21:53 (CET)

OV-chipkaart v.l.n.r. NS - anoniem - persoonlijk

 • Voor de foto's van de verschillende OV-chipkaarten heb ik al een idee. Dit ga ik nog in de praktijk uitvoeren. Spoorjan 9 jan 2012 13:15 (CET)
  • En dat idee is? (Als je dat hier niet bekend wil maken, stuur dan indien mogelijk wel een mail) Bonaber Shadow Monkey's Logo.png (overleg) 9 jan 2012 13:17 (CET)
 • Ik ga morgen opnieuw opzoek naar andere foto standpunten. Spoorjan 9 jan 2012 18:19 (CET)

Twijfel[bewerken]

Ik heb wel twijfel over de volgende zin: De meeste regionale spoorvervoerders (Arriva, Connexxion, Syntus, Veolia) hebben dit tariefsysteem wel vervangen door een eigen kilometertarief, behalve Arriva op de Noordelijke Nevenlijnen. Naar mijn weten zijn de aan het spoortarief gekoppelde kilometers onveranderd gebleven. Dat is in principe een geografisch gegeven, dat grotendeels op echte kilometers overeenstemt. Wat wel kan is dat er verschillen in tarieven zijn. Daarnaast wordt voor de doorgaande kaarten (papier) nog altijd de NS-tarieven en kilometers gebruikt. Smiley.toerist (overleg) 11 jan 2012 18:58 (CET)

Als je de tabel met kilometertarieven bekijkt (klik) zie je dat die treinvervoerders kilometertarieven en een basis/opstaptarief hanteren, zoals je al zegt. Het tarief blijft naar mijn weten bij iedere kilometer gelijk. Zie bron tarieven Arriva MerwedeLingelijn: [1] (raadpleeg prijstabel). Je ziet dan dat er ook het basistarief wordt gerekend. Het basistarief geldt niet voor NS en Arriva (Noordelijke Nevenlijnen) die werken met tariefeenheden. Deze nemen af naarmate de afstand toeneemt. Een tariefeenheid staat niet altijd gelijk aan een kilometer. Airflow (overleg) 11 jan 2012 19:36 (CET)
Het is een ander manier om degressiviteit in te bouwen. Bij NS rekent men met de echte kilometers, maar bij meer kilometers moet men per kilometer minder betalen. Bij beide berekeningssystemen komt men op hetzelfde resultaat uit. Historisch is de kilometertarief vroeger ingevoerd voor de controleerbaarheid van de tarieven. Ik zie geen reden om hiervan af te wijken. De consument moet altijd kunnen zien wat hij precies koopt. Dat er een volumekorting is, is normaal. Het ander OV met OVC werkt ook met kilometers, waarom met de trein ook niet? De pogingen om af te stappen van de kilometerberekening in het buitenland hebben weinig succes. In GB heb je aparte tarieven voor elke treinverbinding en komt er niemand meer wijs uit. Maar de marketingjongens willen zo dolgraag echte marktprijzen hebben voor elke verbinding. Dan wordt het net als bij het vliegverkeer waar de afstand maar een zeer marginale rol in prijs heeft.Smiley.toerist (overleg) 11 jan 2012 20:01 (CET)

Veerboten[bewerken]

Ik las ergens dat de in en uitcheck procedures vaak afwijkend is bij veerboten. Bij een vaste verbinding van A naar B, is er geen bestemmingskeuze en is alleen een enkele incheck nodig, dat tegelijk het betaalmoment is. (of technisch gezien in een handeling een in- en uitcheck). Maar ik las dat bij Breskens Vlissingen je eerst incheckt en vlak voor je de boot opgaat je uitcheckt. Hoe het werkt met de 35 minuten overstaptijd is mij ook niet duidelijk. Dat zou een reden kunnen zijn voor toch een uitcheck. Een lekker uitzoekklusje in de OVC-wereld.Smiley.toerist (overleg) 12 jan 2012 01:17 (CET)

Dit kan volgens mij het beste in de invoeringsartikel.Smiley.toerist (overleg) 12 jan 2012 11:06 (CET)

Geschiedenis[bewerken]

Bij de invoering zijn er belangrijke stappen die toch gedocumenteerd moeten worden hoewel ze verleden tijd zijn. Voorbeelden:

 • NS experiment Hoekse lijn. Niet abonnement reizigers konden niet op saldo reizen, maar moesten een A naar B vervoersbewijs opladen op de OVC. Geen enkel voordeel voor de reizigers.
 • In de duale fase (Rotterdam verplicht en daarbuiten niet), waren er allerlei compensatieregelingen met zelf een speciale overstapstrippenkaart.

Deze onderwerpen leiden af in het invoerartikel tenzij ze in een apart hoofdstuk gezet worden. Of misschien toch beter een apart artikel over de beginfase van de OVC?Smiley.toerist (overleg) 12 jan 2012 11:06 (CET)

Het lijkt mij beter om dat onder een apart kopje ("experimenten" of iets dergelijks) in het artikel over de invoering te zetten. In dit (hoofd)artikel lijkt me dat niet handig, omdat de bedoeling van dit artikel is om reizigers wegwijs te maken met de OV-chipkaart. Airflow (overleg) 12 jan 2012 12:23 (CET)

Apart artikel over de tarieven?[bewerken]

Is het niet handig om een apart artikel te maken voor de tarieven van de OV-chipkaart? Artikel Tarieven OV-chipkaart. Dan doel ik op de kopjes: Instaptarief, Basistarief, Kilometerprijs en Tariefeenheden uit dit artikel + de tarieventabel in één artikel. De tarieventabel in het artikel over de invoering is eigenlijk niet logisch. Het kopje "Kosten reizen op saldo" met de samenvattende tekst eronder kan gewoon blijven staan met een link naar het nieuwe artikel. De tarieventabel kan dan uit het artikel over de invoering worden verwijderd en alleen een verwijzing naar het nieuwe artikel (eventueel met samenvattende tekst). Airflow (overleg) 13 jan 2012 14:52 (CET)

 • Het is handiger om dit deel in dit artikel te houden. Anders moet voor elk onderdeel overgeschakeld worden naar een ander artikel. Spoorjan 13 jan 2012 15:00 (CET)
 • Ik heb daar enige twijfel over. De hele werkwijze van de OVC zit zo ingebakken met tariefprincipes dat je het in een geheel moet behandelen. De regionale tarieven en bijzonderheden kunnen best apart, hoewel dit dan ook al deel uitmaakt van het invoerartikel. Die kan zich dan meer gaan richten op de geschiedenis. Ik zou nog even wachten, er is geen haast en nog genoeg te doen. Met de verbeteringen van de artikelen komt nog beter naar voren wat er nog verder gedaan moet worden.Smiley.toerist (overleg) 13 jan 2012 15:05 (CET)
@Spoorjan. Daar heb je aan de ene kant gelijk in, aan de andere kant moet je ook kijken naar de lengte van artikelen. Als er een mooi uitgebreid artikel over de tarieven gemaakt kan worden, dan vind ik dat prima kunnen. In dit artikel een bondige uitleg voor mensen die snel iets willen weten, en voor de geïnteresseerde specifieke uitgebreide informatie in het bij-artikel (net zoals de verwijzing naar de invoering en OV-chipkaartsysteem). Binnen Wikipedia zijn bovendien tal van mogelijkheden om het overzicht te behouden (categorie, sjabloon e.d.). @Smiley.toerist Het artikel over de invoering zou op den duur veranderd kunnen worden in Geschiedenis van de OV-chipkaart. Maar ik ben het eens dat we met dit alles beter even kunnen wachten tot er een nog duidelijkere afbakening is gemaakt. Of misschien heeft iemand een nog beter idee? Airflow (overleg) 13 jan 2012 15:28 (CET)

Passage-recht[bewerken]

Als je incheckt en na de free-exit-duration uitcheckt op hetzelfde station wordt het instaptarief afgeschreven. Wat ik me daarbij afvraag is of er dan wel of niet een incomplete transactie ontstaat? Dit omdat afschrijving instaptarief meestal betekent dat in- of uitchecken mislukt is. Je hebt natuurlijk wel in- en uitgecheckt, alleen heb je je niet aan de regels gehouden. Airflow (overleg) 14 jan 2012 13:17 (CET)

Ik zou het geen incomplete transactie noemen en (op basis van de voorwaarden bij NS) ook geen overtreding. Het instaptarief is gewoon het tarief voor een lang verblijf op het station.--Patrick (overleg) 14 jan 2012 22:41 (CET)

Overstappen 1[bewerken]

Voorbeeld: Iemand checkt uit in een stadsbus van Zwolle, vervolgens wordt de trein van NS richting Meppel genomen (inchecken), in Meppel wordt uitgecheckt bij NS en vervolgens ingecheckt bij een bus in Meppel. Als tussen het uitchecken in die stadsbus in Zwolle en het inchecken in de bus in Meppel maximaal 35 minuten zit, dan hoeft de reiziger in de Meppeler bus niet nogmaals het basistarief te betalen, omdat die al in de stadsbus van Zwolle is betaald. Het maakt niet uit als dit twee verschillende vervoerders zijn.

Dit werkt alleen als met twee OV-chipkaarten gereisd wordt. Met een OV-chipkaart zal de bus in Meppel de overstaptijd niet herkennen en opnieuw het basistarief gaan berekenen. Spoorjan 15 jan 2012 12:55 (CET)
Zoiets staat ook bij het kopje overstappen: "In het stads- en streekvervoer wordt een overstap tussen bus, tram en metro (en sommige regionale treinen) alleen als overstap gezien door het systeem als er binnen 35 minuten na uitchecken wordt overgestapt. Een overstap naar een NS-trein of op de Noordelijke Nevenlijnen valt daarbuiten, dit betekent dat in de tussentijd een NS-treinreis wordt gemaakt van bijvoorbeeld 20 minuten (incl. in- en uitchecken) en op het uitstapstation binnen 15 minuten weer wordt ingecheckt in één van bovengenoemde vervoermiddelen, dan wordt dat nog steeds als overstappen gerekend. De reiziger betaalt dan maar één keer het basistarief. Een langere overstaptijd wordt gezien als twee reizen." Dus overstappen op een andere categorie met één kaart (Easy-trip naar NS-tarief) betekent dus dat de overstap vervalt? Airflow (overleg) 15 jan 2012 18:53 (CET)
Bij mij werd een overstap bij Qbuzz binnen 35 minuten onderbroken door dat ik bij Arriva trein had in/uit gecheckt. Hierdoor moest ik opnieuw het basistarief betalen. Spoorjan 15 jan 2012 19:05 (CET)
Het werkt wel tussen Rotterdam RET en Den Haag HTM als er de trein genomen wordt, met een in en uitcheck bij NS. De NS OVC transacties worden gewoon genegeerd en je krijgt de boodschap "Overstap OK". Andersom werkt niet: aLs je bij NS incheckt geen uitcheck doet en dan andere OVC transacties doet bij niet NS-bedrijven, dan is het niet meer mogelijk uit te checken bij NS. NS heeft het bewijs dat je de NS reis hebt af/onderbroken. Voor de overstap tussen aangrensende aangrensende busbedrijven zijn de overstappen goed geregeld. Het kan zijn dat als er een overstap is tussen busbedrijven/vervoersregio's die normaal niet met elkaar in contact staan, dat het niet goed geregeld is. Ook moeten beide reizen onder dezelfde voorwaarden zijn: bijvoorbeeld allebei vol tarief etc.Smiley.toerist (overleg) 15 jan 2012 20:29 (CET)
Als men met NS reist en is ingecheckt om (per ongeluk) bij Arriva trein uitcheckt, dus incheckt, kan men niet meer bij NS uitchecken. Met moet dan eerst bij Arriva trein uitchecken om daarna bij NS uit te kunnen checken. Spoorjan 15 jan 2012 20:36 (CET)
Het gaat in dit geval om NS trein en Arriva trein. Spoorjan 15 jan 2012 20:58 (CET)
Ben je daar zeker van? En hebt je het over Arriva treinen of bussen? Want als je in een voertuig de CICO aanraakt is de eerste transaktie altijd een incheck, wat de voorgeschiedenis op de kaart ook is. Wij hebben het hier over overstappen een bus/tram (voertuig) reis --> een treinreis --> een bus/tram (voertuig) reis. Smiley.toerist (overleg) 15 jan 2012 20:54 (CET)

Overstappen 2[bewerken]

Het verhaal over overstappen rammelt aan alle kanten. Spoorjan 27 jan 2012 15:54 (CET)

Je doelt neem ik aan alleen op dat stukje over de 35 minuten overstap? De vraag is, wat doen we met die informatie, ik heb gezocht in verschillende bronnen op internet, maar kan niets vinden over wat er gebeurt bij een overstap tussen verschillende categorieën. Dan lijkt het mij het beste om die informatie van de wikipagina te halen en (tijdelijk) te bevriezen op de overlegpagina, totdat iemand een duidelijke bron heeft gevonden m.b.t. overstappen. Airflow (overleg) 27 jan 2012 20:16 (CET)
 • Inderdaad, de uitleg over de 35 minuten bij bus, tram en metro. Dit geld niet voor overstap van trein op bus, tram en metro (ook niet bij het zelfde bedrijf) en ook niet van trein op trein. Spoorjan 27 jan 2012 20:20 (CET)
 • Ik heb de tekst aangepast. In bron 113 heb ik een kanttekening geplaatst. Airflow (overleg) 27 jan 2012 20:27 (CET)
Deze discussie onderschrijft weer eens het gegeven dat TLC en de vervoersbedrijven niet duidelijk zijn over de procedures en de systematiek van het totale systeem. Het wordt tijd dat TLC en/of de vervoersbedrijven ergens op het internet eens duidelijk omschrijven hoe het hele systeem werkt en met name in bijzondere situaties. Maar ja dat zal wel teveel gevraagd zijn van een bedrijf als TLC. --Butch (overleg) 28 jan 2012 10:07 (CET)

Het is wel de omgekeerde wereld. Wij zijn de enige betrouwbare bron geworden voor het publiek en de experten, omdat TLS en de andere partijen het vertikken goede en complete informatie te geven. Zolang ze dat niet doen zullen wij wel noodgedwongen deze publieke rol moeten vervullen. Hierbij zullen wij wel de grenzen van de OO de bronvermelding regels moeten bewandelen. Smiley.toerist (overleg) 28 jan 2012 11:03 (CET)

 • Met dit standpunt kan ik me verenigen. Spoorjan 28 jan 2012 11:06 (CET)

Ach misschien past dit ook wel een beetje bij ons, kennis belangeloos bij elkaar brengen. --stefn Icon train.png 28 jan 2012 11:28 (CET)

Het is sowieso slecht als je een systeem hebt waarbij je allerlei uitzonderingen hebt waar je als reiziger rekening mee moet houden, laat staan dat die informatie nergens is te vinden (mag dat eigenlijk zomaar, informatie verzwijgen?). De kilometertarieven zijn zelfs lastig te vinden (bij Connexxion helemaal onvindbaar), dus mooi dat hier een duidelijke tabel staat met verwijzing naar de bronnen. Reizigers in het openbaar vervoer hebben (vooral in de spits) vaak haast en dat moet je niet teveel tijdsverlies en na te denken hebben. Maar ja, het systeem is in de eerste plaats gemaakt door en voor de vervoerders en daarna is pas bedacht welke voordelen het voor de reiziger zou kunnen hebben (=nihil). En dan maar roepen dat het systeem zo "eerlijk" is. De wirwar van paaltjes/poortjes op stations had ook nooit moeten ontstaan, om maar te zwijgen dat sommige stations te weinig paaltjes hebben of op een onhandige plek staan. De Hongkongse Octopus card is een stuk "intelligenter", als je deze tekst leest: Bij de treinen en de metro's van de MTR meet Octopus card niet per kilometer of per halte maar op waar de kaart is geweest. Een voorbeeld: je reist van halte 1 naar halte 3 en je heb nog niet uitgecheckt. Dan maakt het niet uit of je terug naar halte 2 gaat want het poortje waar je doorheen loopt bepaalt het bedrag. Airflow (overleg) 28 jan 2012 11:33 (CET)
Te overwegen is om al de artikelen over de OV-chipkaart te beginnen met een waarschuwing: "Als gevolg van de openheid en het gebrek aan informatievoorziening aan de reizigers van TLC en de OV-bedrijven zijn een aantal zaken in dit lemma gebaseerd op ervaring en kunnen geen referenties gegeven worden". Ik had al eens ergens een zinnetje van deze strekking opgenomen maar dat is deels verloren gegaan door het opsplitsen van het initiele lemma.--Butch (overleg) 28 jan 2012 19:40 (CET)
Ik heb het "oude" zinnetje voor de duidelijkheid weer herplaatst en is te vinden bovenaan de bronnenlijst. In het artikel OV-chipkaartsysteem staat al er dergelijke waarschuwing onder het kopje "systeem". Airflow (overleg) 28 jan 2012 19:59 (CET) p.s. Butch: TLC is dat een andere afkorting voor TLS (Trans Link Systems), of gewoon een foutje? Airflow (overleg) 28 jan 2012 20:19 (CET)
Bedankt Airflow. 'TLC' is inderdaad een vergissing.--Butch (overleg) 29 jan 2012 08:48 (CET)

Verzuim in-/uitchecken[bewerken]

Ik heb wel wat moeite met het retroactief: vervoerbewijs alsnog ongeldig geweest voor die rit. (bij vrij reizen) Het vervoersbedrijf kan dit wel beweren maar er is geen rechter die erin zal meegaan en een boete zal gaan opleggen. Het nadeel van het bedrijf is dat de statistieken niet kloppen. (kan geld kosten omdat het bedrijf het geld niet kan claimen bij de vervoersautoriteit of het interne abonnement budget). Smiley.toerist (overleg) 30 jan 2012 16:38 (CET).

Ja, en het is niet eens wettelijk vastgelegd, de Bp2000 zegt: "de reismogelijkheden van het elektronisch vervoerbewijs toereikend zijn voor de te maken reis en het vertrekpunt elektronisch is geregistreerd". De wet heeft het niet over het eindpunt registreren. Dit betekent dat de vervoerbedrijven iets eisen dat wettelijk niet is vastgelegd. En ook met de studentenkaart gaat de NS de fout in: http://www.bl-advocaten.nl/pagina-beheer/94-valse-start-2012-ns-misleidt-650000-studenten.html Airflow (overleg) 30 jan 2012 21:04 (CET)

OV-Chip saldo app (Android)[bewerken]

Sinds een paar maanden heb ik een app voor mijn Android smartphone waarop ik de status van de OV-chipkaart kan bekijken. Op zich een handige service. Is het zinvol om hierover een paragraaf in dit lemma op te nemen? Een van de reden dat ik dit vraag is omdat ik iets over de werkwijze op wilde zoeken en niet kon vinden. Wat is namelijk het geval. Slechts één keer per dag (24:00uur?) wordt de informatie waarvan deze app gebruik maakt geupdate. Dit is nog wel te begrijpen. Maar nu merkte ik dat een reis die ik afgelopen vrijdag (27/1) maakte pas vandaag (maandag 30/1) bijgewerkt was. Dus mijn vraag is: Is het normaal dat de data in een weekend niet dagelijks geupdate wordt of was dit een uitzondering? Weet iemand dat?--Butch (overleg) 30 jan 2012 16:59 (CET)

Kan dat niet als kopje "Mobiel" onder "transactieoverzichten"? Data van "Mijn OV-chipkaart" wordt wel bijgewerkt in het weekend. Ik denk dat er nog een extra laag tussen zit die de boel doorsluist naar de app en dat die niet volledig geautomatiseerd is... Airflow (overleg) 30 jan 2012 17:43 (CET)

In- en uitchecken[bewerken]

Ik heb het stuk over de verschillende soorten in en uitchecksystemen herschreven. Wat mij niet duidelijk is waar er tourniquets zijn op de stations van metrolijn E. Volgens mij zijn dat alle stations ten zuiden van Pijnakker Zuid in het Rotterdams stadsgebied. Ik ben een paar keer langs gereden, maar ik niet altijd zien of er tourniquets zijn. Melanchthonweg weet ik zeker. Smiley.toerist (overleg) 18 feb 2012 12:49 (CET)

Kortingsperiodes[bewerken]

Bij de laatste wijziging merk ik dat er niets meer in het artikel staat over de spits en daluur periodes in de trein. Dat is allemaal verhuist en weggestopt in de treintarieven. Zijn er nog andere stad/streek tarieven die met tijdsgebonden dal/spitsperiodes werken? Ik zou die informatie in de buurt van "altijd korting" plaatsen. Smiley.toerist (overleg) 20 feb 2012 10:56 (CET)

Er staat sowieso onder het kopje Altijd Korting een verwijzing naar Regionale vervoerbewijzen in het Nederlandse openbaar vervoer. Dat artikel zet alle vervoerbewijzen/reisproducten die niet landelijk geldig zijn uiteen. Airflow (overleg) 20 feb 2012 12:52 (CET)
Klopt: Het gaat er mij om wat er in het algemeen geschreven moet worden over korting periodes. Volgens mij alleen een vermelding dat de inchecktijd bepalend is of er met daluurkorting gereist kan worden. En dat er uberhaupt tarieven zijn met daluurkortingen. Ik ga een poging wagen.Smiley.toerist (overleg) 20 feb 2012 13:02 (CET)

Technisch probleem[bewerken]

Dit lijkt mij typisch een tijdelijk incident bij het invoeren van de OVC. Dit onderwerp kan dus beter naar Invoering van de OV-chipkaart in Nederland. Smiley.toerist (overleg) 28 feb 2012 14:20 (CET)

Laten we hopen dat het tijdelijk is. Tenzij later anders blijkt ben ik voor verplaatsing naar artikel over Invoering. Bonaber Shadow Monkey's Logo.png (overleg) 28 feb 2012 15:43 (CET)
Dit artikel gaat over de huidige situatie. Het is prima om het ook in het invoeringsartikel te zetten, maar met het hier weghalen kunnen we beter wachten tot het opgelost is.--Patrick (overleg) 28 feb 2012 16:05 (CET)
Arriva meldt op haar website dat het om een tijdelijk probleem gaat. Het probleem is denk ik dat als je uitcheckt in de bus, dat de kaartlezer van de trein als eerste kijkt of het om een overstap gaat en als die aanwezig is, dat het systeem dan niet verder kijkt naar de abonnementen op de kaart. Hoezo slim systeem? Maar gewoon even in de gaten blijven houden en zodra het opgelost is kan het verplaatst worden naar het invoeringsartikel. In dat artikel heb ik er al (kort) een zinnetje aan gewijd (onder kopje: Problemen bij de invoering). De vraag is wel, waar ligt op een gegeven moment de grens of het in het invoeringsartikel kan? Stel, over 5 jaar introduceert een vervoerder een nieuw abonnement die een probleem geeft dat later opgelost wordt, in welk artikel past het dan? Of moet het woord "invoering" in de titel dan veranderd worden in "geschiedenis"? Airflow (overleg) 1 mrt 2012 13:23 (CET)
Ja, de geschiedenis van de invoering en de latere geschiedenis kunnen wel bij elkaar.--Patrick (overleg) 1 mrt 2012 13:48 (CET)

Het kunnen terugboeken is wel een betere situatie dan met de strippenkaart[bewerken]

Ik ben het hier niet mee eens. Hoewel je je saldo van je chipkaart terug kan krijgen, was dit in de regel simpelweg nooit nodig met een strippenkaart. Bij de OV kaart stopt je kaart gewoon te werken en betaal je 2,50 om het restant terug te krijgen. Een strippenkaart was geldig 1 jaar na een tariefswijziging. In de regel had je dus altijd de mogelijkheid om je strippenkaart op te maken. Dit is niet het geval met je OV kaart. Bovendien als je je geld wilt terug krijgen (-2,50) van een anonieme kaart, dan ben je gelijk je privacy weer kwijt omdat je een heel formulier moet invullen. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 87.211.235.65 (overleg · bijdragen) 5 mrt 2012 06:34‎

"Hoewel je je saldo van je chipkaart terug kan krijgen, was dit in de regel simpelweg nooit nodig met een strippenkaart." - dat is een mening, geen feit. Als je weinig van het openbaar vervoer gebruik maakt is dit niet altijd vanzelfsprekend (je kon de kaart wel aan een familielid geven, maar dat kan met een anonieme chipkaart ook). Het kon met de strippenkaart ook zo zijn dat je nog drie ongebruikte strippen overhad en dat die niet genoeg zijn om een (retour)ritje te maken, ben je toch gemiddeld €1,50 kwijt. Ook saldo op een OV-chipkaart kun je opmaken voordat de kaart verloopt. Daar heb je 5 jaar de tijd voor, dat is langer dan de geldigheid van de strippenkaart (tariefwijzigingen werden jaarlijks doorgevoerd). Als de kaart verloopt en je hem beëindigd kan saldo zelfs kosteloos worden teruggeboekt, alleen als je de kaart niet beëindigd en er minder dan 30 euro op staat kost dit €2,50. Privacy is geen argument voor dit statement (het gaat erom dat je saldo kunt terug krijgen). Airflow (overleg) 5 mrt 2012 12:52 (CET)

Afgetopt[bewerken]

Wat wordt bedoeld met "Het kilometertarief wordt afgetopt op 82/100 kilometer"? --31.151.53.23 9 apr 2012 22:03 (CEST)

Dat vanaf die afstand de prijs niet hoger wordt, dus als er afgetopt wordt op 100 kilometer kost een reis van 120 kilometer even veel als een reis van 102 kilometer. Ik ga het even aanpassen Bonaber Shadow Monkey's Logo.png (overleg) 10 apr 2012 10:33 (CEST)
En is dat dan per dag of per rit of per...? B.t.w. alle voetnoten die er bij staan, verwijzen naar links die niet meer bestaan. --31.151.53.23 11 apr 2012 21:18 (CEST)
Per reis en dit is in de huidige NS definitie de reis tussen incheck en de uitcheck met de OVC of een enkele reis met een papieren kaart. Een dagkaart is echt onbeperkt reizen.Smiley.toerist (overleg) 11 apr 2012 21:31 (CEST)
 • Het aftoppen van 82/100 kilometer is alleen per rit in opdracht van de proventie Friesland voor de buslijnen 315 en 350. Dit houd in dat de ritprijs na 82/100 kilometer niet hoger wordt. Bij NS heeft men alleen een max prijs voor een rit. Spoorjan 11 apr 2012 21:44 (CEST)

N-ster-abonnement op OV-chipkaart[bewerken]

Dit abonnement werkt op alle bussen in Nederland, ook op bijv. de Syntusbussen. Niet zelf geprobeerd, maar zo staat het wel op de site van de OV-chipkaart, echter niet in dit artikel. --31.151.53.23 11 apr 2012 21:22 (CEST)

Vraag over in- en uitchecken[bewerken]

Ik heb een vraag over de volgorde van in- en uitchecken met één en dezelfde OV-chipkaart. Ik zou graag willen weten of het onderstaande voorbeeld mogelijk is zonder dat er teveel geld wordt afgeschreven (ik meen nl. ergens gelezen te hebben dat het kon, omdat de NS een bepaald gedeelte van de chip gebruikt t.o.v. de stads-/streekvervoerders):

 • Inchecken bij de NS in plaats A om te reizen naar plaats C met plaats B als tussenstop;
 • Uitstappen in plaats B, niet uitchecken bij de NS en inchecken op een stads-/streekvervoerder;
 • Uitchecken bij stads-/streekvervoerder, niet inchecken bij de NS en in plaats B verder reizen met de NS naar plaats C;
 • Uitchecken bij de NS in plaats C.

--31.151.53.23 13 apr 2012 20:25 (CEST)

Volgens mij betaal je dan dubbel: voor je reis van A naar C met de NS en voor je reis van B naar C met de streekvervoerder. Door niet uit te checken bij de NS in plaats B loopt die reis namelijk gewoon door tot je uitcheckt bij de NS, dus plaats C. Denk ik. Woody|(?) 13 apr 2012 20:28 (CEST)
Alleen wil de anonieme gebruiker weten of je in plaats B even met de stadsbus heen en weer kan, en vervolgens weer verder kan reizen met de NS. Of het kan zou ik overigens niet weten. Bonaber Shadow Monkey's Logo.png (overleg) 13 apr 2012 20:34 (CEST)

 • In dit voorbeeld bij NS wordt de ritprijs van NS pas op plaats C bepaald.

In een ander geval als NS vervangt door Arriva trein:

 • In dit voorbeeld bij Arriva trein gaat de OV-chipkaart dwars liggen en wordt niet de ritprijs van Arriva trein op plaats C niet uitgecheckt maar de Borg van Instaptarief opnieuw van de OV-chipkaart afgetrokken en dus ingecheckt. Spoorjan 13 apr 2012 20:37 (CEST)
Bedankt voor jullie reacties. Het is inderdaad zoals Bonaber en Spoorjan schreven. Ik reis van A naar C met de trein en in B onderbreek ik de reis om met de stads-/streekbus te reizen, zonder bij de NS uit te checken. Wat Woody schreef bedoelde ik in elk geval niet, al is de volgorde van in-/uitchecken overigens wel hetzelfde. Ik denk dat ik dit eens ga uitproberen bij een NS-rit. --31.151.53.23 13 apr 2012 21:24 (CEST)
Waarom zou je dit eigenlijk willen doen? Woody|(?) 13 apr 2012 21:27 (CEST)
 • Om de ritprijs bij NS beperkt te houden. Spoorjan 13 apr 2012 21:32 (CEST)
Ja (anders betaal je twee afzonderlijke ritten). --31.151.53.23 14 apr 2012 07:17 (CEST)

Niet werkende AVM's in Connexxion bussen[bewerken]

Naar aanleiding van deze wijziging: http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=OV-chipkaart&diff=30572119&oldid=30453014 (tekst inmiddels verplaatst naar het artikel over de invoering), vraag ik me af welke regio's problemen hebben met de oplaadpunten in de bus en/of dit nog steeds (grootschalig) aan de orde is? In Friesland waren er in december 2011 wel problemen, maar die zijn volgens mij wel opgelost. Ook maakt Connexxion gebruik van AHM's (blauwe kastjes) en die werken meestal wel, maar soms valt de verbinding even weg (bussen concessie IJsselmond). Is natuurlijk waardeloos als je net een bestelling aan het ophalen bent. Airflow (overleg) 3 mei 2012 19:44 (CEST)

In regio SRE werken ze vaker niet dan wel. Ik heb van chauffeurs begrepen dat ze in de (naaste ?) toekomst worden verwijderd. In ieder geval ben ik al meerdere streekbussen tegengekomen die niet meer over een oplaadapparaat beschikken. En er wordt ook zeer weinig gebruik van gemaakt. De meeste chauffeurs tolereren geen onvoldoende tegoed opladen tijdens de rit. Je hebt maar te zorgen dat er al voldoende saldo opstaat. En terecht. Sopkok (overleg) 5 mei 2012 10:41 (CEST)

Tariefwijziging openbaar vervoer Haaglanden per 1 juli 2012[bewerken]

Zie [2]:
Vaststelling van de Tarieven openbaar vervoer in 2012. Het kilometertarief voor de tram (inclusief RandstadRail) en bus, exclusief het buitengebied wordt verhoogd naar € 0,139. Het kilometertarief voor het buitengebied wordt verhoogd naar € 0,162. De prijs van het dalkaartje van Delft en Zoetermeer wordt verhoogd naar € 1,60. Tevens is besloten de papieren Dalkaartjes van de HTM af te schaffen. De tariefsverhoging is nodig vanwege de bezuinigingsdoelstelling op het openbaar vervoer. De tariefsverhoging gaat in per 1 juli 2012.
--VanBuren (overleg) 9 mei 2012 16:55 (CEST)

 • Aanpassing doorgevoerd. Spoorjan 9 mei 2012 17:40 (CEST)

Geldigheid kortingen[bewerken]

Het is vervelend als een vervoerder een kortingregeling zonder aankondiging wordt veranderd of zelfs wordt ingetrokken. Op Mijn OV-chipkaart(en) word dit niet altijd aangegeven. Ook al heb je een andere kaart waar wel korting op gegeven word. Spoorjan 13 mei 2012 00:02 (CEST)

Wat is er veranderd? Wat bedoel je?--Patrick (overleg) 13 mei 2012 00:36 (CEST)

Informatie via Mijn OV-chipkaart(en):

 • Bij voorbeeld de verval datum van de Voordeelurenkaart. Dit was eerst na een jaar, maar na de laarste update is het 2029 geworden terwijl de kaart in 2016 afloopt.
 • Bij het begin van de Veoila korting Limburg werd geen datum vermeld, maar is inmiddels wel verlopen.
 • Bij het begin van de Arriva (trein) korting werd geen datum vermeld, maar is inmiddels wel verlopen. Op Mijn OV-chipkaart(en) wordt aangegeven dat de Arriva Gratis Dalkorting Trein, Arriva nog geldig is terwijl ik op 12 mei 2012 geen korting kreeg op een treinreis. Spoorjan 13 mei 2012 09:23 (CEST)
Inderdaad verwarrend allemaal. Het jaar 2029 ben ik ook wel tegengekomen, dat staat als einddatum bij een product voor onbepaalde tijd. Als je onverwacht geen korting meer krijgt zou ik navragen of dat een fout is of dat de korting is afgeschaft.--Patrick (overleg) 13 mei 2012 10:21 (CEST)
 • De klantvriendelijkheid van Arriva blijft onder de maat door dat Arriva de veranderingen van de loopttijd van de OV-Chipkaart niet door geeft aan de NS-automaten en de TLS internet side Mijn OV-chipkaart. Hierdoor kom je achteraf voor een verrassing te staan. Spoorjan 14 mei 2012 19:50 (CEST)
Ik zie alleen maar een gratis product "Arriva Gratis Dalkorting Trein" dat begin 2011 verkrijgbaar was en drie maanden geldig was.[3].--Patrick (overleg) 14 mei 2012 23:31 (CEST)

Strippenkaart[bewerken]

De strippenkaart is verleden tijd. Daarom verbaast het me dat er in het artikel nog over geschreven wordt. Wat mij betreft dat zo spoedig mogelijk verwijderen. --VanBuren (overleg) 13 mei 2012 20:18 (CEST)

Het historische perspectief vereist dat we de strippenkaart in ieder geval daar beschrijven of noemen waar dat relevant is voor de vervanging van die strippenkaart door de OV-chipkaart. Wellicht kan het wat minder, maar helemaal verwijderen lijkt me beslist niet aan de orde. Paul B (overleg) 13 mei 2012 20:28 (CEST)
De informatie over de strippenkaart heeft als doel om een vergelijking te maken met het verleden (is de OV-chipkaart een verbetering of een verslechtering). In het artikel staat over de strippenkaart: Vergelijking leeftijdskorting die je anoniem kon krijgen met de roze strippenkaart - Van belang, want het geeft een verschil aan. Vergelijking basistarief OV-chipkaart met het tarief van de strippenkaart = Heeft als doel om de prijsverhoging aan te geven. Ritprijs OV-chipkaart van te voren niet bekend door reizen specificeren, behalve als men de prijs opzoekt in de reisplanner = Vergelijking dat dit met de strippenkaart in principe ook zo was. Restitutie reissaldo OV-chipkaart = Vergelijking dat dit in principe een betere situatie is dan de strippenkaart. Bij het tarievenoverzicht: Link naar tarievenoverzicht strippenkaart. Overstaptijd - vergelijking OV-chipkaart met strippenkaart. Reizen buiten Nederland - Geldigheid OV-chipkaart ook op de trajecten waar eerder strippenkaart geldig was. Misschien dat een deel van de informatie in de toekomst beter in een geschiedenisartikel past door Invoering van de OV-chipkaart in Nederland te hernoemen naar Geschiedenis van de OV-chipkaart in Nederland. Airflow (overleg) 13 mei 2012 21:10 (CEST)
Dat is wat ik bedoel: de vergelijking met de strippenkaart is betekenisloos geworden en is niet relevant meer. Het artikel is zo uitgebreid dat het al studie vereist voor iemand die in redelijk korte tijd geïnformeerd wil worden. --VanBuren (overleg) 13 mei 2012 21:43 (CEST)
De vergelijking is nog steeds relevant, omdat de OV-chipkaart de directe opvolger en vervanger was van de strippenkaart. Ze is beslist niet betekenisloos, tenminste, als we willen dat een encyclopedie meer doet dan praktische adviezen voor de huidige situatie. Paul B (overleg) 13 mei 2012 22:15 (CEST)
Als wij de geschiedenis niet leren zijn wij gedoemd de fouten van het verleden te herhalen. Ik erger mij dood aan artikels die exclusief alles in de tegenwoordige tijd zetten en geen enkele geschiedenis vermelden. Ik heb altijd belangstelling over hoe het vroeger was en hoe wij tot de huidige toestand zijn gekomen. Bijna elk onderwerp heeft een geschiedenis. Ik ben het wel eens dat geschiedenis geen overheersende rol mag hebben. Beter is de uitgebreide geschiedenis in een apart artikel te zetten. Dan kan de geschiedenis zeer beknopt (met link) vooraan in het artikel blijven. Een geschiedenis hoofdstuk ergens middenin of achteraan zetten in het artikel werkt niet goed. De meeste lezers verwachten toch dat je begint met de geschiedenis van een onderwerp.Smiley.toerist (overleg) 15 mei 2012 11:39 (CEST)
Eens met Smiley dat er een goede reden is voor het vermelden van wat er was vóór het invoeren de OV-chipkaart, maar nu staat er verstrooid door het artikel 24 maal het woord 'strippenkaart'. Terwijl het artikel over de OV-chipkaart gaat. Iemand die niet of vaag bekend is met de strippenkaart zou zelfs de indruk kunnen krijgen dat die kaart nog steeds te koop is, zo onduidelijk staat het er. Eens met het onderbrengen van deze info in een geschiedenisartikel (misschien in twee kolommen waarin de systemen worden vergeleken). De titelwijziging voorgesteld door Airflow steun ik. --VanBuren (overleg) 15 mei 2012 13:58 (CEST)
Wat mij betreft is stap 1 het hernoemen van het invoeringsartikel, dan kunnen we daarna bekijken welke informatie beter thuishoort in dat artikel en hoe dat het beste vormgegeven kan worden. Airflow (overleg) 15 mei 2012 14:56 (CEST)
Ik heb nog eens kritisch gekeken naar wat er in stond over de strippenkaart en een aantal vergelijkingen kloppen niet. Zo stond erin dat de ritprijs van de OV-chipkaart niet bekend is door het reizend specificeren (klopt). Er stond bij dat dit bij de 15- en 45 strippenkaart in principe ook zo was, maar eigenlijk is dat voorbeeld krom. Een zone is/was makkelijker na te gaan dan het aantal kilometers van een bepaalde rit, laat staan dat je het kilometertarief van een regio (zonder hulp van wikipedia) makkelijk kunt vinden. Airflow (overleg) 15 mei 2012 16:15 (CEST)

Veerboot[bewerken]

Het principe van inchecken en daarna gelijk uitchecken op de boot als er maar een bestemming geeft mogelijk een probleem als er later een overstap is. Die overstaptijd begint gelijkt te lopen na de uitcheck. Dat is niet echt handig als de vaart een tijdje duurt.Smiley.toerist (overleg) 14 sep 2012 14:38 (CEST)

Ja inderdaad, de Fast Flying Ferry doet er een half uur over... Heeft hier iemand ervaring mee of dit ook echt gebeurt, want ik kan dit niet terugvinden op de websites van de vervoerders? Airflow 14 sep 2012 16:47 (CEST)
Iets om uit te zoeken. Het is technisch gemakkelijk op te lossen door bij de uitchecktijd bijvoorbeeld een halfuur toe te voegen aan de echte tijd. Ik ben onzeker hoe de veerboot omgaat met overstappen. Er is een standaard tarief die niet afhankelijk is vanwaar je overstapt. (OV --> boot werkt dus niet) Je zou ook de situatie kunnen hebben van een lange overstap: Metro Rotterdam / reis met de trein / overstap op de tram in Den Haag. (zolang de treinrit minder dan een halfuur is) kan je in Den Haag overstappen op de tram zonder instaptarief. Het handigste is om even de bootmaatschappij te bellen of te mailen.Smiley.toerist (overleg) 14 sep 2012 18:09 (CEST)

Reisproduct[bewerken]

Ik heb het artikel Regionale vervoerbewijzen in het Nederlandse openbaar vervoer opgesplitst in twee delen: Het gedeelte over de papieren wegwerpkaartjes heb ik in het artikel Ritkaart gezet. Het overgebleven deel heb ik hernoemd naar reisproduct. In dat artikel staat nu een overzicht van zowel de landelijke als de regionale reisproducten voor de OV-chipkaart. Dit lijkt mij een betere indeling en betiteling. Airflow 14 sep 2012 16:47 (CEST)

Tarief Emmen - Coevorden.[bewerken]

Het tarief tussen Emmen en Coevorden was op 30 november 2012 bij NS € 2.30 (met korting). Het tarief tussen Emmen en Coevorden was op 12 december 2012 bij Arriva eveneens € 2.30 (met korting). Spoorjan (overleg) 12 dec 2012 20:24 (CET)

Op Goedemorgen Vechtdal Arriva staat bij de vraag: "Welke kaartjes worden verkocht op de Vechtdallijnen?" Antwoord: Op de Vechtdallijn wordt betaald per gereisde kilometer. Dat betekent dat een reiziger een basistarief en een kilometertarief gaat betalen. Het basistarief bedraagt € 0,86 en het kilometertarief € 0,15 (beide prijspeil 2013 en voor de 2e klasse). Voor de berekening van de afstanden worden de te reizen kilometers gebaseerd op de tariefeenheden zoals die door NS gehanteerd werden. De eerste klas tarieven wordt de ritprijs 2e klas met 1,7 vermenigvuldigd (deze formule wordt ook elders op het spoor gehanteerd).
Waarschijnlijk kom je met deze tariefberekening op dezelfde prijs als de NS uit, of het tarief geldt pas vanaf 1 januari 2013. Airflow 12 dec 2012 20:38 (CET)

De prijzen komen mijn ov-chipkaart. Spoorjan (overleg) 12 dec 2012 20:55 (CET)

Het probleem is de knip bij de overstap op een NS-lijn. Bij papierenkaarten wordt het degressief van NS gebruikt. Als je nu bij Arriva/NS knip twee de basistarief en de degressie mist is de reiziger wel duurder uit. Wat op een puur Arriva traject gebeurt zal wel kloppen.Smiley.toerist (overleg) 13 dec 2012 02:17 (CET)

Mogelijk wordt het kilometer tarief in januari 2013 ingevoerd. Ook worden dan waarschijnlijk de betaalautomaten vervangen. Spoorjan (overleg) 13 dec 2012 09:02 (CET)
Bij een km prijs van 15 eurocent en 14 kilometer zou de prijs € 2,10 zijn geweest. Spoorjan (overleg) 13 dec 2012 17:25 (CET)
Volgens 9292.nl is de tariefafstand Emmen - Coevorden 20 tariefeenheden. Als Arriva de kilometers berekend a.d.h.v. tariefeenheden dan zou het 20 kilometer moeten zijn. Op 9292.nl staat dat een enkele reis vanaf 1 januari 2013 €4.- vol tarief en €2,40 reductie kost. Dan zou het voltarief als volgt opgebouwd moeten zijn: €0,15 × 20 km = €3.- + €0,86 basistarief = 3,86. Dat is €0,14 te weinig. Pas bij een kilometertarief van 0,157 × 20 + 0,86 kom ik op precies €4.- uit. Maarrrrrr, als ik dan Emmen-Zwolle bekijk, dat is 75 tariefeenheden en kost €12,50 vol tarief. €0,157 × 75 km + 0,86 kom ik op 12,64 uit = te veel (bij 15 eurocent weer veel te weinig). Kortom die vaste kilometerprijs van 15 eurocent gekoppeld aan de tariefeenheden lijkt niet te kloppen (of de prijsinfo op 9292.nl is onjuist). Airflow 13 dec 2012 19:27 (CET)

Emmen - Emmen Zuid[bewerken]

Op het traject tussen Emmen en Emmen Zuid kost een gedrukt kaartje € 1.30. Met OV-Chipkaart en korting is dat € 0,95. Hieruit maak ik op dat het kilometertarief is ingevoerd. Spoorjan (overleg) 14 dec 2012 16:40 (CET)