Overleg:Pokken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ik lees in het artikel dat blijkbaar binnenkor virussen maken zonder de bestaande culturen mogelijk wordt, een referentie naar deze aanname zou op zijn plaats zijn - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 84.87.98.224 (overleg|bijdragen)

Recent onderzoek toont dat niet "oude wereld" ziekten meegebracht door de Spanjaarden (zoals pokken), maar een Cocolitzi virus (inheems in Zuid America), dat symptomen geeft die gelijken op deze veroorzaakt door het Ebola-virus het grootste aantal doden zou hebben veroorzaakt. Een aantal jaar van droogte en een nat jaar dat daarna op volgde zou ervoor zorgen dat knaagdieren of andere host organismen van het virus zich snel hebben kunnen voortplanten en de inheemse indianenbevolking hebben kunnen besmetten. De Spanjaarden en hun zieken zouden toevallig op dat tijdstip aanwezig zijn geweest en slechts een secundaire oorzaak geweest zijn van de uitroeiing van de indianenbevolking. Als iemand hier meer info over vindt en ze verder kan bevestigen, dan zou het stuk dat "pokken de belangrijkste doodsoorzaak zouden zijn" iets aangepast kunnen worden aan deze nieuwe informatie.


Aflbeelding[bewerken]

Is dit plaatje niet nogal schokkend?.. Karsten Overleg 22 jan 2011 21:29 (CET)

+1 --31.151.246.25 18 aug 2011 20:35 (CEST)
Ja mee eens, ik ben er ook tegen om zulke schokkende en/of onsmakelijke afbeeldingen hier frontaal te tonen, maar anderen vinden dat kennelijk belangrijk. Op een recentie televisieshow van Lubach werd dit artikel getoond, maar de afbeelding geblurred omdat die te "nasty" was - wat kennelijk niet geschikt is voor de nationale televisie, is kennelijk prima voor een "gerespecteerde encyclopedie". Groeten, Paul2 (overleg) 1 dec 2016 00:49 (CET)

Bronnen voor maken virussen[bewerken]

Als bronnen voor het maken van virussen kan onder meer worden verwezen naar de volgende bronnen.

Commissie Genetische Modificatie: 'Signalering Synthetische Biologie. Update 2013'

"“De snelle vooruitgang in DNA-sequencing en -synthese biedt mogelijkheden voor het synthetiseren van virussen en het ontwikkelen van vaccins. In 2002 werd het poliovirus gesynthetiseerd en later de niet meer circulerende 1918 stam van het griepvirus. Het gemeenschappelijke doel van deze strategie is de eigenschappen van deze virussen verder te onderzoeken en deze kennis te gebruiken om mensen en dieren in de toekomst te beschermen tegen virale ziekten. De verwachtingen in dit veld zijn enerzijds hooggespannen. Anderzijds worden kritische vragen gesteld over deze toepassingen met het oog op mogelijk bioterrorisme. Omdat genoomsynthese onafhankelijk van een natuurlijke template kan worden uitgevoerd, is het mogelijk oude en niet meer circulerende virussen te maken. Bovendien kunnen wijzigingen in de structuur en functie van genetische informatie van een virus makkelijker worden doorgevoerd. De volledige sequenties van ruim 3000 virussen zijn bekend en beschikbaar in de Viral Genome Resource Database voor onderzoek. Naast onderzoek is de synthese van (delen van) virussen gericht op de ontwikkeling van vaccins. Onderzoekers bleken in staat om een effectief niet-replicerend subunit vaccin te maken tegen Ebola bij muizen door middel van DNA synthese van een deel van het virus.”

WHO ‘Scientific review of variola virus research, 1999–2010’ (2010)

“However, when these" [control, added by editor] "procedures" [for variola research, added by editor] "and guidelines were developed, nobody anticipated that, 25 years later, advances in genome sequencing and gene synthesis would render substantial portions of VARV accessible to anyone with an internet connection and access to a DNA synthesizer. That “anyone” could even be a well‐intentioned researcher, unfamiliar with smallpox and lacking an appreciation of the special rules that govern access to VARV genes.” Ook in 'Responsible life sciences research for global health security: a guidance document' laat de WHO in 2010 zien dat pokkenvirussen niet altijd even zorgvuldig in wetenschappelijk onderzoek zijn ingezet, maar ook dat ze sterker gemaakt konden worden dan de natuurlijke varianten.

Er is ook een reeks van andere bronnen die kunnen worden genoemd.