Overleg:Rudolf Steiner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Volgens mij moeten die quotes van Steiner en Schweitzer of in het Nederlands, of in het Duits (de oorspronkelijke taal); Nederlands lijkt mij het best.

Helemaal mee eens, en die externe links moeten dat ook zijn. Er zijn genoeg belangwekkende Nederlandstalige sites over Steiner.Johan 3 feb 2008 00:13 (CET)

Jaartallen[brontekst bewerken]

in de tekst staat: "In 1888 werd Steiner uitgenodigd door de groothertogin, Sophie van Saksen,[...]" volgen we de link naar Sophie dan lezen we: "Sophie Marie van Saksen (15 maart 1845 - 9 maart 1867)" ergens klopt er dan iets niet...

Het zijn weer de jubelzangers die van alles weten op te hangen aan een persoon en niet in staat blijken een onbevooroordeelde schets te maken van een persoon en de pagina steeds maar weer aanvullen met onzin wat in de kraam te pas komst. Jammer van het medium Wikipedia. CornelisO

In de tekst staat: "Enkele jaren later verscheen deze dissertatie als boek onder de titel Wahrheit und Wissenschaft, dat hij in 1884 verder uitwerkte in zijn werk, Die Philosophie der Freiheit (De filosofie van de vrijheid), dat hij later als grondleggend zou beschouwen voor zijn verder werk in de antroposofie." Het jaartal 1884 moet zijn 1894. (In werkelijkheid was het boek gereed in november 1893.) Jaap van Rijswijk

Geboortedatum[brontekst bewerken]

Ik heb de geboortedatum van Steiner veranderd van 25 februari 1861 naar 27 februari 1861. Dit is de officiële geboortedatum van Steiner zoals aangegeven op zijn paspoort [1]. Ook in zijn autobiografie [2] (zie ook noot), geschreven op zijn sterfbed, vermeldt Steiner 27 maart 1861 als geboortedatum. Het is niet omdat er een onduidelijke notitie is opgedoken waarop staat dat Steiner zou zijn geboren op de 25ste i.p.v. de 27ste en dit stof tot discussie is onder aanhangers van Steiner dat men officiële bronnen [3] van tafel moet vegen (incl. Steiners eigen autobio). Ik vind Wikipedia niet echt de plaats om speculaties als feiten te gaan neerzetten.


Noot: 'In Kraljevec bin Ich am 27. Febraur 1861 geboren.' Rudolf Steiner, Mein Lebensgang, Philosophisch-Anthroposophischer Verlag 1925, p.2 --Ramon 8 mrt 2010 13:35 (CET)

Antroposofie met een hoofdletter A[brontekst bewerken]

Antroposofie wordt dus gewoon met een hoofdletter geschreven, en niet met een kleine letter. De opmerking van een van een moderator met een nick name dat zeker Antroposofie niet met een hoofdletter dient te worden geschreven, heeft zijn zaken niet up to date en riekt naar bevooroordeling. Laat hij maar eens hier gaan kijken. http://nl.wikipedia.org/wiki/Antroposofie De blokkade van mijn ip nummer is dan ook niet terecht. Daarnaast beweert de collega moderator dat ik ook vanaf een ander IP adres geprobeerd zou hebben de letter wijziging door te voren zonder dit verder hard te kunnen maken. Ik heb geen tweede computer tot mijn beschikking, dus ook geen ander IP-adres. De beschuldiging komt dus geheel uit de lucht vallen en kent geen enkele objectiviteit. Inplaats van objectiviteit te bewaken, ruis te vermijden, gebeurd het tegengestelde. kennelijk zijn er meer mensen van mening dat Antroposofie gewoon met een hoofdletter geschreven dient te worden. Het is gewoon een naam, en namen schrijf je met een hoofdletter.

Antroposofie is geen eigennaam, maar een stroming, en stromingen krijgen een kleine letter. Fransvannes (overleg) 7 nov 2014 23:33 (CET)
In de link die u geeft is geen enkel bewijs te vinden voor uw bewering dat 'antroposofie' met een hoofdletter geschreven dient te worden. Het woord werd in het artikel wél een keer met een hoofdletter gespeld waar dit niet de bedoeling was, dus dat foutje heb ik aangepast. Met vriendelijke groet, Caudex Rax ツ (overleg) 8 nov 2014 01:03 (CET)


Ontstaan antroposofie[brontekst bewerken]

Er staat in de tekst: "Inhoudelijk belangrijke thema's van de antroposofie zijn: de geestelijke wereld van de hiërarchieën, de Christus-mysteriën, Christian Rosencreutz, de moderne scholingsweg, karma en reïncarnatie, echter ook niet-christelijke thema's worden zeer uitgebreid behandeld, zoals de spirituele ontwikkeling van de mensheid zoals geuit door de geschiedenis heen."

Hiermee wordt gesuggereerd dat hierarchieen (zoals deze in de atroposofie worden begrepen), Rosencreutz, de moderne scholingsweg, karma en reincarnatie allen wel Christelijke thema's zijn, en spirituele ontwikkeling van de mensheid door de eeuwen heen niet. Dit lijkt mij niet juist. Met uitzondering van de Christus-mysteriën zijn juist alle thema's vóór de term 'niet-christelijke thema's', niet christelijk. Ik stel voor deze zin te veranderen. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door LChen (overleg · bijdragen)