Overleg gebruiker:HetS
Onderwerp toevoegenHartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!
De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.171.945 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.
- De vijf pijlers van Wikipedia
Uitgangspunten en richtlijnen in vijf regels. - Snelcursus
Leer stap-voor-stap bewerken in een ogenblik. - Tips voor het schrijven van een goed artikel
Slimme aanwijzingen van ervaren Wikipedianen. - Dingen die je beter niet kunt doen
Veelgemaakte fouten en hoe je ze vermijdt. - Conventies en relevantie
Nuttige hulp voor het schrijven van een nieuw artikel. - Veelgestelde vragen
Antwoorden op de meest gehoorde vragen. - Zandbak
Voor het experimenteren met bewerken - Helpdesk
Voor al je vragen over Wikipedia en over zaken buiten Wikipedia - Vraag je mentor om hulp
Iedere nieuwe bewerker krijgt automatisch een mentor. Je kunt bij die persoon terecht met al je vragen. - Coachingsprogramma
Een coach helpt je bij jouw eerste stappen op Wikipedia. - Conflictafhandeling
Kom je er niet uit en dreigt een discussie uit de hand te lopen? Kijk wat je kunt doen om conflicten te voorkomen en waar je terechtkunt als het wel misgaat. - Contactmogelijkheden
Zoek je contact? Je kunt bijvoorbeeld een bericht achterlaten op de overlegpagina van een andere gebruiker, helpdesk, kroeg of chatten op de Discordserver. Ook zijn er genoeg gebruikers die openstaan voor hulp of privécontact via e-mail of een Discordgesprek.
Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een klik op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Je vindt die knop onder Invoegen → Meer. Versturen doe je met de knop Wijzigingen publiceren. Dit is alleen van toepassing bij gebruik van de brontekstbewerker. Bij gebruik van de reageerknop of Nieuw onderwerp wordt je handtekening automatisch ingevoegd.
Dit bericht is automatisch geplaatst. Je kunt hier je opmerkingen over dit bericht achterlaten. --WarddrBOT (overleg) 25 jun 2012 00:22 (CEST)
Goed bezig
[brontekst bewerken]Je bent goed bezig met de artikelen over de wijnsoorten. Ga vooral zo door. Michael 1988 (overleg) 3 apr 2013 01:51 (CEST)
- Inderdaad. Goed werk! Denkhenk (overleg) 8 jul 2013 23:11 (CEST)
Bronnen en externe links
[brontekst bewerken]Hallo HetS. Bedankt voor het aanmaken van o.a. Elgin (wijndistrict), Walker Bay (wijndistrict) en Cape Agulhas (wijndistrict). Eén verzoek: zou u het kopje 'Bronnen en externe links' kunnen splitsen, zodat duidelijk is wat als bron gebruikt is voor het artikel en wat slechts bedoeld is om meer informatie te geven? Bedankt. Mvg, Woody|(?) 27 dec 2013 22:23 (CET)
Beste Woody, Om eerlijk te zijn kan ik ze niet op deze wijze splitsen. Ze zijn in ieder geval allemaal bronnen en geven daarnaast ook extra informatie. Ik weet niet hoe ik het anders zou moeten doen, dus graag een tip. Groet, HetSHetS (overleg) 27 dec 2013 22:58 (CET)
- Als ze allemaal als bron gebruikt zijn zou ik het kopje 'Bronnen' noemen, om verwarring over het gebruik te voorkomen. Bronnen kunnen namelijk altijd voor extra informatie geraadpleegd worden. Woody|(?) 27 dec 2013 23:17 (CET)
Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) / Appelation d'Origine Protégée (AOP)
[brontekst bewerken]Dag HetS. Kan u eens kijken naar de pagina over Appellation d'Origine Contrôlée ? Ik vroeg er om een bronvermelding ivm uw aanpassing ivm AOC en AOP. Ik keek er even de Franse wikipedia op na. Die vermeldt helemaal niet dat het label AOC verouderderd zou zijn of vervangen. Ze vermelden wel dat er thans voor elke nationale, Franse AOC er ook een Europese AOP moet bestaan. De Franse wikipedia kan natuurlijk ook niet up to date zijn, maar dat zou mij eerder verwonderen. mvg Tom (overleg) 1 jan 2014 19:06 (CET)
Beste Tom, Je hebt wel een punt. Het is gewoon niet duidelijk te krijgen hoe het nu zit. In alle Nederlandtalige- en Engelstalige bronnen staat ronduit dat AOC vervangen is door AOP. Op de website van de INAO, die de AOC/AOP, uitgeeft staat wel info, maar het wordt er voor mij niet duidelijker op. Zie: http://www.inao.gouv.fr/public/home.php?pageFromIndex=textesPages/Les_Signes_de_la_Qualite_et_de_l_Origine376.php~mnu=376 Wat ik eruit begrijp is dat de Europese wetgever AOP eist en dat de Fransen daarnaast AOC aanhouden. Kortom: zij hebben AOC gelijk gesteld aan AOP, maar Europa wil dat ze AOP gebruiken. Als je vervolgens zoekt bij wijnen geven zij zowel AOC als AOP aan. Zie hiervoor http://www.inao.gouv.fr/public/home.php?pageFromIndex=textesPages/Les_Signes_de_la_Qualite_et_de_l_Origine376.php~mnu=376 . Kies dan vervolgens "Liste des produits et leurs cahiers des charges [CDC]" en vervolgens "Vins". Daar gebruiken ze beide termen en stellen ze die gelijk. Overigens zie ik op de etiketten van de Franse wijnen steeds meer AOP staan. Wat mij betreft lijkt het een beetje op de wijze waarop de Euro werd ingevoerd... nog steeds zijn er winkels in Frankrijk waar het bedrag op het bonnetje ook nog in Francs vermeld staat. Vooralsnog heb ik me gehouden aan de nieuwe Europese wetgeving m.n. omdat die niet in strijd lijkt te zijn met de wijze waarop de INAO er mee omgaat. Het beste zou misschien zijn om volledig beide nog te vermelden, maar naar mij idee creëert dat alleen nog maar meer onduidelijkheid. Als iemand het beter weet hoor ik het graag. Groet HetSHetS (overleg) 2 jan 2014 20:48 (CET)
- Je vat het goed samen. Ik denk dat de Fransen hun AOC niet zo snel willen opgeven. Naar wat het begrip letterlijk betekent, is er toch wel een groot verschil: AOC laat vermoeden dat er wordt gecontroleerd (en als tegenprestatie mag je dan een keurmerk vermelden), het Europese begrip AOP laat vermoeden dat het vooral zorgt voor bescherming tegen derden die op een oneerlijke manier ook de naam van het product willen gebruiken. Toen ik vandaag in het wijnrek van een Belgische supermarkt rondkeek, zag ik dat de duurdere wijnen bijna allemaal nog AOC vermelden, maar dat het bij de wat goedkopere wijnen ongeveer 50/50 AOC en AOP is. En wat die Francs betreft: er zijn waarschijnlijk Fransen die bij bepaalde aankopen nog in oude Francs redeneren ... mvg Tom (overleg) 3 jan 2014 22:59 (CET)
Beoordelingsnominatie Minervois la Livinière (wijn)
[brontekst bewerken]Een Wikipedia-gebruiker heeft één of meer artikelen die u hebt gestart of waar u aan hebt gewerkt genomineerd voor beoordeling. Dit betekent dat deze gebruiker het artikel op dit moment niet geschikt acht voor Wikipedia. Het gaat om Minervois la Livinière (wijn) dat is genomineerd door The Banner. De reden hiervoor staat op Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20170312 en dat is ook de plek waar u kunt reageren op de nominatie. Wellicht hebt u er iets aan om de conventies door te lezen; daar kunt u zien hoe een artikel er uit hoort te zien. Zie ook Help:Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst. Mocht het het artikel na 2 weken als niet voldoende worden beoordeeld zal het worden verwijderd.
N.B. dit is een automatisch bericht geplaatst door een bot. Ik heb niets met de nominatie te maken en kan er niets aan doen. Als u vragen hebt, kunt u die het beste stellen aan de gebruiker die het artikel genomineerd heeft. --Nlwikibots (overleg) 13 mrt 2017 01:05 (CET)