Overleg gebruiker:ShowsMetDeMannen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door Encycloon in het onderwerp Coronaïsme
Welkom op Wikipedia, ShowsMetDeMannen! Om te beginnen

Hartelijk dank voor uw belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook u hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.157.598 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat u aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat u in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op uw scherm staat, is trouwens uw persoonlijke overlegpagina, de plaats waar u berichten van andere Wikipedianen ontvangt en beantwoordt. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wilt u een bericht voor iemand anders achterlaten, dan doet u dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit uw bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afb.) heeft hetzelfde effect: uw bericht wordt automatisch ondertekend met uw gebruikersnaam en de datum en tijd waarop u uw boodschap voltooide. Versturen doet u met de knop "Wijzigingen publiceren".


De vijf zuilen
Verken Wikipedia
Een overzicht van hulppagina's
Jargon en afkortingen
Aan de slag
Coachingsprogramma
De snelcursus
Bronvermelding

Opmerking over Shoggy Frozen Yoghurt[brontekst bewerken]

Hallo gebruiker, welkom op Wikipedia! Ik zag dat u het artikel Shoggy Frozen Yoghurt hebt aangemaakt. Dit betrof expliciete reclame/werving/promotie voor een tevens zo te lezen niet encyclopedisch relevant onderwerp en is daarom direct verwijderd. Wikipedia is een encyclopedie met neutraal standpunt en geen medium voor werving en promotie. Ook is Wikipedia niet bedoeld als gratis webruimte, bedrijvengids of persoonsregister waar organisaties of personen hun 'eigen' pagina kunnen (laten) inrichten.

Op Wikipedia wordt het niet algemeen gewaardeerd dat mensen schrijven over onderwerpen waar ze beroepsmatig of persoonlijk dicht bij betrokken zijn. Indien u betrokken bent wijs ik u bij deze tevens op de gebruiksvoorwaarden waaraan u dan dient te voldoen. De specifieke passage staat hier. Houd u er tevens rekening mee dat "Paid contributions without disclosure" expliciet verboden zijn. Hopelijk heeft u er begrip voor dat dat op Wikipedia getoetst wordt aan encyclopedische relevantie en neutraliteit. Meer over de diverse verwijderingsredenen vindt u hier. Ik zou u dan ook willen aanraden om over andere onderwerpen te schrijven; zie bijvoorbeeld Wikipedia:Gewenste artikelen. Onze hulppagina voor nieuwkomers is volgens mij een goed begin om u in te lezen in de mogelijkheden en onmogelijkheden van Wikipedia. Als u nog vragen hebt kunt u een bericht achterlaten op mijn overlegpagina dan koppel ik hier terug of bij onze helpdesk. Veel plezier op Wikipedia! Xxmarijnw overleg 22 jun 2017 19:53 (CEST)Reageren

Het ging me eerlijk gezegd al wat draaien voor de ogen toen ik las dat Shoggy groot wilde worden door klein te blijven, onmiddellijk gevolgd door de wens om meerdere panden te kopen om het bedrijf nog groter te maken. Even later las ik "Dit doet Shoggy om te laten zien dat ze hun klanten voor lief nemen," en toen wist ik het zeker: dit is het gelul van marketingjongens die hun klanten naar de mond praten maar niet het minste benul hebben van wat ze eigenlijk zeggen. "Je klanten voor lief nemen" betekent niet meer en niet minder dan dat je ze tolereert maar je er verder niks van aantrekt: "iets voor lief nemen" - zich ermee tevreden stellen. Punt 1 op de eerstvolgende vergadering van algemeen directeuren: aanschaf van een woordenboek. WIKIKLAAS overleg 22 jun 2017 20:58 (CEST)Reageren

Antwoord: Hallo Wikiklaas,

Ik heb deze pagina gemaakt als onderdeel van mijn studie (international business) en tevens als informatiebron voor mensen die zich interesseren in ons bedrijf. Nu moet ik ook eerlijk zijn tegenover mezelf. Ik heb de pagina eerst in Word gezet, zodat ik hem offline beschikbaar zou hebben. Dit gaf mij ook de gelegenheid om het stuk even terug te lezen. De tekst was inderdaad te hypocriet... misschien de volgende keer toch maar een ander onderwerp gebruiken dan je eigen bedrijf, aangezien de tekst inderdaad te rooskleurig was om Wikipediawaardig te zijn. Ik waardeer uw felheid, want het is goed voor me dat ik weer even op mijn plek word gezet. Het aanschaffen van een woordenboek lijkt mij trouwens ook geen overbodige luxe. :-)

Ik zal er in ieder geval voor zorgen dat er een neutrale, informatieve wikipagina komt voor ons bedrijf, niet door mijzelf aangeleverd, maar door een derde persoon geschreven.

Laat even duidelijk zijn dat dit hele verhaal geen marketinggelul is, ik ga er echt werk van maken.

Bedankt voor uw bericht en nog een fijne avond,

Niels de Vries ShowsMetDeMannen (overleg) 22 jun 2017 22:54 (CEST)Reageren

Heel sportief. Ook om toe te geven dat u een van de vier oprichters bent, wat ik uit de geplaatste tekst ook al meende te mogen opmaken.
Er is één punt dat ik nog graag even onder de aandacht breng. Wikipedia is geen bedrijvengids waarin bedrijven zelf beslissen dat er een pagina over ze moet zijn, en die dan zelf (laten) schrijven. Over bedrijven als Shell, KLM, AkzoNobel, ABN AMRO, Boskalis, Philips, ProRail en noem maar op, worden vanzelf artikelen aangemaakt, of ze dat nu willen of niet. Ze hebben ook geen controle over de inhoud, al wordt er natuurlijk wel eens anoniem vanuit het bedrijf aan het imago gesleuteld, wat doorgaans wordt opgemerkt en ongedaan gemaakt. Dat niet hebben van controle zou een heel goede reden kunnen zijn om te wensen dat er geen artikel over uw onderneming in Wikipedia staat.
Veel beginnende sporters, acteurs, auteurs en bedrijven denken abusievelijk dat pagina's over collega's of over collegabedrijven door die collega's zelf zijn geïnitieerd, en menen dan dat er over henzelf of hun bedrijf ook een pagina moet zijn: er is er immers ook een over Willem van Hanegem, Mary Dresselhuys, Hella Haasse en Bol.com. Zo werkt het niet. Een onderwerp, persoon of bedrijf is relevant voor de encyclopedie als er door onafhankelijke bronnen over is geschreven. Doorgaans betekent dat dat iemand heel bekend is en vaak ook invloedrijk, bijvoorbeeld als role modell of als vernieuwer. Ik zie aan jullie bedrijf wel iets vernieuwends: begonnen als studieproject. Maar belangrijk voor de encyclopedie is dat er mensen uit het vakgebied zijn die je relevant vinden. Dat uit zich bijvoorbeeld wanneer je wordt opgenomen in lijstjes (zoals snelst groeiende onderneming, innovatiefste retailer, groenste bedrijf) of wanneer je prijzen ontvangt. Vier jongens die ijs verkopen in Amsterdam omdat ze een opdracht wat al te serieus hebben aangepakt is mooi voor die vier jongens, maar niet bijzonder genoeg voor de encyclopedie. Na verloop van tijd is er immers gewoon een bedrijfje dat op niet al te grote schaal ijs verkoopt: niks bijzonders.
Ik kom vrijwel dagelijks pogingen tegen van bedrijven die een pagina over zichzelf beginnen. Dat wordt makkelijk herkend, en ook meestal meteen weer verwijderd als "expliciete reclame." Het leidt vaak tot een hoop protest van de schrijver, en de daarmee gepaard gaande frustratie, maar levert bijna nooit iets positiefs op. In Wikipedia komt het bedrijf op een soort zwarte lijst (artikel al eerder aangemaakt en als expliciete reclame verwijderd) en de auteur voelt de ergernis van een hoop verspilde energie. Weet dus waar u aan begint als u een "derde" de opdracht geeft om over Shoggy Frozen Yoghurt te gaan schrijven. Beter wachten tot het bedrijf door anderen bijzonder gevonden wordt, en we niet meer om een artikel erover heen kunnen. WIKIKLAAS overleg 23 jun 2017 22:57 (CEST)Reageren

Coronaïsme[brontekst bewerken]

Beste ShowsMetDeMannen, bestaan er ook bronnen die dit verschijnsel genoemd en beschreven hebben? Mvg, Encycloon (overleg) 1 apr 2020 14:16 (CEST)Reageren

Wegens onverifieerbaarheid heb ik de pagina verwijderd; op beargumenteerd verzoek wil ik hem uiteraard gerust weer terugzetten. Encycloon (overleg) 1 apr 2020 15:14 (CEST)Reageren