Park (metrostation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Tram93 (overleg | bijdragen) op 12 sep 2018 om 18:24.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Niet verwarren met het station Parc van de Metro van Charleroi.
Toegang tot station Park (bsubway.net)
Opening 17 december 1969 (premetro)
20 september 1976 (metro)
Netwerk Brusselse metro
Exploitant MIVB
Lijn(en) 1 1
Constructie
Perrons 2
Aansluitingen
Tram 1 1
Bus 1 1 1 1
Ligging
Coördinaten 50° 51′ NB, 4° 22′ OL
Park (metro van Brussel)
Park
Locatie van het metrostation
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Brussel

Park (Frans: Parc) is een station van de Brusselse metro en een halte van de Brusselse tram en bus, gelegen in de stad Brussel.

Geschiedenis

Het station Park werd geopend op 17 september 1976 en bevindt zich bovenaan een heuvel waardoor het op een grotere diepte ligt dan gemiddeld in Brussel. De aansluitende tunnel werd als enige in het metronet geboord.

Onder het reeds diep gelegen in gebruik zijnde metrostation Park is nog een metrostation aanwezig voor een ooit geplande metrolijn 4 vanuit Elsene. Dit station is nooit in dienst genomen omdat de geplande metrolijn 4 er niet gekomen is. Ook bevindt zich er een enorme atoomschuilkelder die nooit volledig afgewerkt is geweest.

Situering

Park is gelegen onder het Warandepark, op de hoek van de Koningsstraat en de Wetstraat, in het centrum van de stad. Bovengronds is er ook een aansluiting met de trams die door de Koningsstraat rijden. Ook stoppen er vier MIVB-buslijnen, die allemaal de as De Brouckère - Centraal Station - Madou bedienen. Tegenover de toegang tot het station staat het Paleis der Natie, de zetel van het Belgische Parlement. De centrale verkeersleiding (CVL) van de Brusselse metro is gevestigd in station Park.

Kunst

Zoals vele Brusselse metrostation is ook station Park versierd met kunstwerken. In een gang naar een der perrons bevindt zich het negen meter brede mozaïek La Ville van Roger Dudant. De compositie in ingetogen kleuren moet associaties met gebouwen en bouwterreinen oproepen. Boven de roltrappen in de lokettenhal creëerde beeldhouwer Marc Mendelson humoristische houten sculpturen.

Afbeeldingen

Externe links

Zie de categorie Park/Parc metro station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.