Peredvizjniki

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Peredvizjniki (Russisch: Передвижники) waren een groep van Russische kunstschilders aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Later was de officiële benaming van Peredvizjniki: “Maatschappij voor reizende kunstexposities”. Hun kunst wordt tot het realisme gerekend. Als Nederlandse vertaling wordt “De Trekkers”[1] gebruikt en op andere plaatsen “De Zwervers”.

Portret van cultuurcriticus Vladimir Stasov door Ilja Repin

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 1860 was de vorming tot professioneel kunstenaar in Rusland volledig in handen van de Keizerlijke Kunstacademie met vestigingen in Sint-Petersburg en Moskou. Men werd in een streng keurslijf geperst en moest proeven van bekwaamheid afleggen op verplichte onderwerpen; voornamelijk Bijbelse en mythologische voorstellingen. De bij de Keizerlijke Kunstacademie verkregen titels en rangen gaven uitzicht op het verkrijgen van volledige burgerrechten. De Keizerlijke Kunstacademie was de enige die in enige omvang kunst kocht en tentoonstellingen organiseerde. In 1863 kwam een groep kunstenaars hiertegen in opstand omdat zij zelfgekozen onderwerpen wilden schilderen als proeve van bekwaamheid. Deze kunstenaars wilden een schildersschool stichten die de Russische werkelijkheid in beeld zou brengen en daardoor de kunst dichter bij de mensen brengen. De kunstwerken waren meestal sociaal-kritisch van aard.

Rondtrekkende exposities[bewerken | brontekst bewerken]

Mecenas Pavel Tretjakov. Portret door Ilja Repin.

In 1871 werd de groep bekend door een gezamenlijke expositie. Deze expositie was te zien in Sint-Petersburg en Moskou, maar trok ook rond door de Russische provincies. Hierdoor werd de groep Peredvizjniki genoemd, in het Nederlands: De Trekkers[2] of De Zwervers. Vladimir Stasov, algemeen en vooraanstaand cultuurcriticus, schreef lovende kritieken[3] over de expositie in kranten en tijdschriften. Hij wist ook geldschieters te interesseren. Stasov was de ontdekker van Ilja Repin. Tussen 1871 en 1878 wordt de officiële benaming van Peredvizjniki: “Maatschappij voor reizende kunstexposities”. Hoelang dit kunstenaarscollectief heeft bestaan is niet duidelijk; in ieder geval werd in 1901 de 29e expositie gehouden, waar het schilderij “Tolstoj in gebed” van Repin werd vertoond.

Veel kunstwerken werden gemaakt in opdracht van, en gekocht door, maecenas Pavel Tretjakov, wiens collectie later in de Tretjakovgalerij werd ondergebracht. Een ander deel van de kunstwerken van dit collectief is te zien in het Russisch Museum in Sint-Petersburg.

Later werd hun kunst tot voorbeeld gesteld van de Sovjet kunst, het socialistisch realisme.

Belangrijke leden[bewerken | brontekst bewerken]

Sprookje 'Tsarevitsj Ivan en de grijze wolf' van Viktor Vasnetsov.

Belangrijke leden van De Trekkers waren:

Tentoonstelling[bewerken | brontekst bewerken]

De Wolgaslepers, versie 2, 1873

Vanaf 15 december 2001 tot en met 7 april 2002 werd een zeer succesvolle tentoonstelling Het geheim van Rusland met het werk van Ilja Repin getoond in het Groninger Museum. Dit was de eerste tentoonstelling van de trekkers in Nederland.[4]

Vanaf 24 september 2016 tot en met 2 april 2017 werd de tentoonstelling Peredvizhniki - Russisch Realisme rond Repin 1870-1900 gehouden in het Drents Museum te Assen. In deze tentoonstelling worden 72 werken getoond uit het Russisch Museum in Sint-Petersburg, waaronder Ilja Repins beroemde schilderij de Wolgaslepers".[5]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]