Peursum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Peursum
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Peursum
(Details)
Peursum
Peursum
Situering
Provincie Zuid-Holland
Gemeente Giessenlanden
Coördinaten 51° 51′ NB, 4° 53′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,54 km²
Inwoners (2017) 265[1]
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Kaart van de voormalige gemeente Peursum uit ca. 1865-1870.

Peursum is een buurtschap (voorheen een apart gehucht of dorp) van Giessenburg, dat zich in lintbebouwing langs de noordkant van de Giessen uitstrekt. Het heeft 260 inwoners[2] en ligt tegenover Giessen-Nieuwkerk (de dorpskom van Giessenburg), waarmee het met een brug verbonden is.

Voorheen was het een zelfstandige gemeente. Sinds 1857 omvatte de gemeente Peursum naast de Peursumse polder ook het naburige Nederslingeland, dat toen verdween als gemeente. De fusiegemeente had toen 350 inwoners.[3] Anders dan Peursum had Nederslingeland nauwelijks aaneengesloten bebouwing.

In 1957 ging Peursum samen met de gemeente Giessen-Nieuwkerk en het dorp Giessen-Oudekerk (tot dan toe deel van de toen opgeheven gemeente Giessendam) op in de nieuwe gemeente Giessenburg. De gemeente had kort voor haar opheffing, in 1956, 411 inwoners.[4] Hierna raakte de plaatsnaam Peursum in onbruik. De naam leeft voort in de Peursumseweg, die door de buurt heen loopt, in de Peursumse Vliet (die de Peursumse polder van de Polder van Giessen-Bovenkerk scheidt)[5] en in de voetbalclub VV Peursum, waarvan het voetbalveld echter in Giessen-Nieuwkerk ligt.[6] Sinds 1986 hoort Peursum, net als de rest van Giessenburg, bij de gemeente Giessenlanden.

De gemeente Giessenlanden is door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) opgedeeld in 9 wijken (00 t/m 08), die elk weer onderverdeeld zijn in een aantal buurten. De kern van het voormalige Peursum behoort in die systematiek tot Wijk 00 (Kern Giessenburg), buurt 01[7]; de 'kern' van Nederslingeland behoort tot Wijk 02 (Giessenburg-Oost), buurt 01[8], en het noordelijke poldergebied van beide buurten tot Wijk 03 (Verspreide huizen Giessenburg), Buurt 09 (Verspreide huizen ten noorden van De Giessen)[9].

Zie ook[bewerken]