Portaal:Israël/Uitgelicht20

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Jom Ha-atsmaoet (Hebreeuws: יום העצמאות - 'Dag van de Onafhankelijkheid') is de Israëlische onafhankelijkheidsdag. Op de vijfde dag van de joodse maand iar van het joodse jaar 5708 werd door David Ben-Gurion de onafhankelijkheidsverklaring van Israël voorgelezen, waarmee de staat Israël werd opgericht. Op de gregoriaanse kalender was dit destijds 14 mei 1948. In 2008 valt 5 iar op 7 en 8 mei en bestaat Israël zodoende zestig jaar. Veel religieuze joden – maar niet die van het charedisch jodendom – vieren deze dag als een joods feest.

De stichting van de staat Israël vond plaats tijdens de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948. Deze oorlog pakte verkeerd uit voor de Palestijns-Arabische bevolking van het betreffende gebied, reden waarom zij deze dag wel aanduiden als al-Nakba ('de catastrofe').

De Israëlische onafhankelijkheidsdag wordt voorafgegaan door Jom Ha-zikaron ('Dag van de Herinnering'), waarop de Israëlische doden uit alle Israëlische oorlogen alsmede die die zijn omgekomen door terroristische acties worden herdacht.