Portaal:Korea/Uitgelicht artikel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Deze pagina geeft een overzicht van alle uitgelichte artikels en/of afbeeldingen op het portaal Korea. Voor elke maand van het jaar is er zo'n artikel en/of afbeelding. Voel u vrij om deze te bewerken door de bijhorende bewerk-link te volgen.
Uitgelicht deze maand
Een pansori-uitvoering in Seoel

Pansori heeft een bijzondere betekenis binnen de volksmuziek van Korea. Het is een lang episch gezang, waarbij de zanger begeleid wordt door een muzikant met trommel.

Pansori staat bekend als one-man opera vanwege de bijzondere felle gelaatsuitdrukkingen en gebaren. Pansori kan worden omschreven als theater van het verhaal, pan en sori kan vertaald worden met geluid voor groepen mensen op een bepaalde plek.

Pansori komt uit Gyeongsan en Jeolla, waarschijnlijk gaat het terug tot de tiende eeuw. De ruwe vocale stijl is typisch voor Pansori. Lees verder...

Ga naar maand

Januari - Februari - Maart - April - Mei - Juni

Juli - Augustus - September - Oktober - November - December


Januari

Seoel of Seoul is de meer dan 600 jaar oude hoofdstad van Zuid-Korea. Tot 1945 was het de hoofdstad van heel Korea. Sinds het ontstaan van de Republiek Korea, beter bekend als Zuid-Korea, in 1948, is het de hoofdstad van dat land, behalve een korte tijd tijdens de Koreaanse Oorlog.

Seoel bevindt zich in het noordwesten van het land, onder de DMZ, aan de oevers van de Han. De stad is het politieke, culturele, sociale en economische centrum van Zuid-Korea.

Met ongeveer 11 miljoen mensen op een oppervlakte van 613 km² is de stad Seoel een van de dichtstbevolkte steden ter wereld. De gehele agglomeratie Seoel (met inbegrip van onder meer Incheon) telt zelfs 22,7 miljoen mensen en is daarmee na Tokio de grootste stedelijke agglomeratie ter wereld. Lees verder...


[bewerk]

Februari
Taedong Poort

Pyongyang is de hoofdstad en regeringszetel van Noord-Korea. De stad ligt in het zuidwesten van het land aan de rivier de Taedong en telt ruim 3 miljoen inwoners.

Na de Koreaanse Oorlog werd er een vrijwel compleet nieuwe stad gebouwd, die symbool moest zijn van het nieuwe, nu communistische Noord-Korea. De stad bestaat voor het grootste deel uit gebouwen in "stalinistische" stijl en typisch communistische betonnen flats. Niettemin zijn er enige gebouwen te vinden die in traditioneel Koreaanse stijl gebouwd zijn.

Op bijna iedere straathoek zijn beelden, posters of andere vormen van propaganda te vinden ter ere van de voormalige en huidige leider van het land, respectievelijk Kim Il-sung en zijn zoon Kim Jong-il. Lees verder...


[bewerk]

Maart
Het Koreaans Schiereiland is een schiereiland in het oosten van Azië. Het strekt zich zuidwaarts uit over een lengte van 1100 kilometer, vanaf het vasteland van Azië richting de Grote Oceaan. Het schiereiland wordt omgeven door de Japanse Zee in het oosten, de Oost-Chinese Zee in het zuiden en de Gele Zee in het oosten. De Straat Korea verbindt de eerste twee.

Het schiereiland is verdeeld in Noord-Korea en Zuid-Korea. Het schiereiland wordt in Noord-Korea Joseon Bando (Hangul: 조선반도) genoemd, en in Zuid-Korea Han Bando (Hangul: 한반도).

Van het Koreaans schiereiland is 70% berggebied. Vruchtbare stukken land zijn relatief klein, en liggen verspreid over de bergketens. Lees verder...


[bewerk]

April
Een pansori-uitvoering in Seoel

Pansori heeft een bijzondere betekenis binnen de volksmuziek van Korea. Het is een lang episch gezang, waarbij de zanger begeleid wordt door een muzikant met trommel.

Pansori staat bekend als one-man opera vanwege de bijzondere felle gelaatsuitdrukkingen en gebaren. Pansori kan worden omschreven als theater van het verhaal, pan en sori kan vertaald worden met geluid voor groepen mensen op een bepaalde plek.

Pansori komt uit Gyeongsan en Jeolla, waarschijnlijk gaat het terug tot de tiende eeuw. De ruwe vocale stijl is typisch voor Pansori. Lees verder...


[bewerk]

Mei
De geschiedenis van de Koreaanse valuta is terug te dateren tot 996, tijdens de Goryeodynastie, toen de eerste ijzeren munten werden aangemunt (geslagen).

In die tijd, hoewel ook geïmporteerd geld van China in omloop was, bleef gelegenheidsvaluta zoals graan en linnen gebruikt worden. In de 10e en 11e eeuw werden ijzeren, koperen en vaasvormige zilveren munten uitgegeven, maar slechts met mate gebruikt.

Pas aan het begin van de Joseondynastie begon het gebruik van koperen munten toe te nemen. Tot aan het begin van de 16e eeuw werd ook gebruikgemaakt van papiergeld, die geld was gemaakt van de moerbeischors en werd Jeohwa (저화/楮貨) genoemd. Van de 17e tot het einde van de 19e eeuw werd muntgeld gebruikt. De eenheid van deze munten was mun en mun met de inscriptie 'Sang Pyeong Tong Bo' (常平通寶) was de meest voorkomende soort. Lees verder...


[bewerk]

Juni
Het Noord-Koreaanse voetbalelftal is een team van voetballers dat Noord-Korea vertegenwoordigt bij internationale wedstrijden zoals de kwalificatiewedstrijden voor het Wereldkampioenschap voetbal en de Asian Cup.

Op het Wereldkampioenschap voetbal 1966 in Engeland versloeg Noord-Korea Italië met 1-0 en werd daarmee het eerste Aziatische team dat naar de tweede ronde doorstootte. In de kwartfinale tegen Portugal stond Noord-Korea met 3-0 voor maar dankzij Eusébio, bijgenaamd 'de zwarte parel van Portugal', werd de wedstrijd alsnog verloren met 3-5.

44 jaar later kwalificeerde Noord-Korea zich opnieuw voor het Wereldkampioenschap. In Zuid-Afrika (2010) was het team na de eerste twee wedstrijden in de groep al uitgeschakeld; er werd met 2-1 van Brazilië en met maar liefst 7-0 van Portugal verloren. Lees verder...


[bewerk]

Juli
Boeddhistische monniken in Seoel

Het boeddhisme in Korea is tot en met de 14e eeuw een belangrijke religie geweest. Door de keuze van de keizer voor het confucianisme raakte het vanaf 1392 echter in verval.

In Noord-Korea heeft het zich daarvan niet meer kunnen herstellen. In Zuid-Korea leefde het boeddhisme weer op de Japanse bezetting van Korea in 1945 werd opgeheven.

In de 4e eeuw n.Chr. werd het boeddhisme in Korea vanuit China geïntroduceerd. De enige bloeiperiode die het boeddhisme in het land kende, vond plaats tussen de 6e en 9e eeuw. In deze periode werden veel boeddhistische kunstschatten voortgebracht. Lees verder...


[bewerk]

Augustus
De Koreanen zijn een volk die het Koreaanse Schiereiland in Oost-Azië bewonen. Het bergachtige Noord-Korea beslaat 55 procent van het landoppervlak, maar heeft slechts een half keer zo veel inwoners als Zuid-Korea. Samen hebben ze 73 miljoen inwoners. In 1945 is 'Korea' in tweeën gedeeld. De sfeer is nog steeds zeer gespannen, hoewel zuid en noord zich erg met elkaar verbonden voelen. Dit komt mede door de ligging, het Koreaans schiereiland ligt zeer geïsoleerd met aan drie kanten zee en aan één kant bergen.

De ligging tussen China in het noorden en westen en Japan in het oosten heeft de Koreanen sterk beïnvloed. In een verleden werd Korea al door China gekoloniseerd, waarna de Koreanen het Chinese schrift en kunstvormen overnamen. De Koreanen zijn nog steeds erg artistiek en leveren een grote bijdrage aan de Oost-Aziatische kunst. Lees verder...


[bewerk]

September

Gimpo International Airport (Hangul: 김포국제공항; Hanja:金浦國際空港; Herziene Koreaanse Romanisatie: Gimpo Gukje Gonghang; McCune-Reischauer: Kimp'o Kukche Konghang), beter bekend als Gimpo Airport (IATA: GMPICAO: RKSS) (Voorheen Kimpo International Airport), ligt in het uiterste westen van Seoel en was de belangrijkste internationale luchthaven voor Seoel en Zuid-Korea totdat Incheon International Airport in 2001 werd geopend. Het is nu de tweede luchthaven van Korea. Lees verder...


[bewerk]

Oktober

Het embleem van Noord-Korea toont een waterkrachtcentrale en de berg Paektusan onder het schijnende licht van een rode (communistische) ster. De waterkrachtcentrale is vermoedelijk de Supung-dam of de verder in de richting van de riviermonding gelegen Taipingwan-dam. Beide stuwdammen liggen in het noordwesten van het land in de Yalu-rivier, die de grens met China vormt. Aan beide zijden van de rivier (in beide landen) liggen waterkrachtcentales voor de opwekking van elektriciteit. Lees verder...


[bewerk]

November
Het Koreaans is de officiële taal van Zuid- en Noord-Korea. Het wordt ook gesproken in Yanbian, een aan Korea grenzend deel van de Volksrepubliek China. In totaal zijn er zo'n 78 miljoen mensen in de wereld die Koreaans spreken, waaronder grote groepen in de voormalige Sovjet-Unie (de Koryo-saram, die de mengtaal Koryo-mar spreken), in de VS, Canada en Japan. Exacte classificatie van het Koreaans staat ter discussie, maar het wordt door velen beschouwd als een isolaat. Sommige linguïsten klasseren het bij de Altaïsche taalfamilie.

Het Koreaanse schrift (Hangul) is alfabetisch en fonetisch. Lees verder...


[bewerk]

December
De Koreaanse Oorlog of Koreaoorlog was een burgeroorlog die begon in juni 1950 met een aanval van communistisch Noord- op Zuid-Korea. Hij eindigde in juli 1953 met een wapenstilstand. De Koreaanse Oorlog was een gewapend conflict in de Koude Oorlog. Betrokken waren de Verenigde Staten onder vlag van de Verenigde Naties aan de ene kant en communistisch China en Sovjet-Unie aan de andere.

Lees verder...


[bewerk]