Rabot (wijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De ingang van de laatste woontoren die in 2020 gesloopt werd.
De ingang van de laatste woontoren en bezoekers aan een kunsttentoonstelling op 2 juni 2019, met als thema de vroegere bewoners.

Het Rabot is een buurt in de Belgische stad Gent, en vormt samen met de straten aan de Blaisantvest de officiële wijk Rabot-Blaisantvest. De buurt werd ontwikkeld op het einde van de 19e eeuw in het kader van de bloeiende textielindustrie en maakt deel uit van de zogenaamde 19e-eeuwse gordel rond de stad. Het Rabot heeft zijn naam de danken aan het eeuwenoude gebouw aan de Lieve, het Rabot, dat in de volksmond de Torekens wordt genoemd. In de wijk staat ook de Sint-Jozefskerk.

De buurt Rabot wordt nergens officieel omschreven, maar meestal wordt de ruimere omgeving van het plein bedoeld dat uitgeeft op de Wondelgemstraat en Griendeplein, de Gebroeders de Smetstraat, de Opgeëistenlaan en de Begijnhoflaan. De Rabotstraat zelf is een verbinding tussen de Burgstraat en het Rabotgebouw.

Aan het Rabot - met de hoek Gebroeders de Smetstraat - was destijds de textielfabriek NV Loutex gevestigd, thans is het de gedeelde campus van KU Leuven en de Odisee hogeschool.

Een groot deel van de bevolking van deze wijk is van buitenlandse, vooral Turkse, afkomst.

Beleg[bewerken | brontekst bewerken]

Rondom het Rabot versloegen de Gentenaars in 1488 het leger van de Duitse keizer Frederik III, dat na 40 dagen van beleg moest afdruipen. Ook de straten in de buurt herinneren aan dit wapenfeit: de Triomfstraat en de Filips Van Cleeflaan, die verwijst naar de Gentse aanvoerder Filips van Kleef (1459-1528).

Appartementsblokken[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1972 tot 1974 werden er op de vrijgekomen gronden van het voormalige Rabotstation en de Gasfabriek drie woontorens gebouwd. Ze telden samen 573 appartementen. Door de toenemende verloedering van de woonblokken, werd in 2009 beslist om de drie torens met de grond gelijk te maken en te vervangen door 400 nieuwe appartementen van een beperkt aantal bouwlagen (variërend van 3 tot 9 verdiepingen) en nieuwe openbare functies.[1] De eerste toren werd in 2013-2015 gesloopt, de tweede in 2017-2018 en de derde in 2020-2021. Deze afbraak en de bewoners van de torens werden het onderwerp van de documentairefilm Rabot uit 2017 door Christina Vandekerckhove.

Op hetzelfde grote bouwblok, naast de appartementsblokken werd ook het Nieuw Gerechtsgebouw Gent gebouwd.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]