Luchteren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Luchteren
Plaats in België Vlag van België
Luchteren
Luchteren
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Gent Gent
Coördinaten 51° 4′ NB, 3° 38′ OL
Algemeen
Oppervlakte 8,45 km²
Inwoners ca. 2750
Detailkaart
Luchteren
Luchteren
Locatie in Oost-Vlaanderen
Foto's
De Onze-Lieve-Vrouwekerk naast de basisschool aan de Gavergrachtstraat
De Onze-Lieve-Vrouwekerk naast de basisschool aan de Gavergrachtstraat
Kasteel De Campagne
Kasteel De Campagne
Portaal  Portaalicoon   België

Luchteren is een landelijke plaats en parochie in Drongen, een deelgemeente van de Oost-Vlaamse hoofdstad Gent (België). Luchteren heeft een paar duizend inwoners en grenst aan Drongen-centrum, Vinderhoute, Lovendegem, Merendree, Landegem en Halewijn.

Luchteren is minder druk en landelijker dan de overige parochies. De meeste handelszaken van het plaatsje bevinden zich langs de Antoon Catriestraat, de Boskeetstraat en de Beekstraat, maar de kerk, de basisschool en het enige café bevinden zich aan de Gavergrachtstraat.

Het gehucht Slindonk wordt tot Luchteren gerekend. De bebouwing van Slindonk is gegroepeerd rondom een middeleeuwse dries, waarvan de afbakening nog duidelijk aanwezig is. Het gehucht grenst aan Landegem en Merendree en telt zo'n 70 inwoners.

Geschiedenis[bewerken]

Luchteren is altijd een landelijk gehuchtje geweest, behorend bij Drongen. In 1861-1862 werden het klooster, de kapel en het priesterhuis opgetrokken. In 1867 kwam er een lagere school. In de 20ste eeuw groeide het gehucht wat uit door verkavelingen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Luchteren getroffen door een V1-bom, die terechtkwam in een weide aan de Gavergrachtstraat. Vandaag de dag is de krater op die plek nog steeds te zien.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Daarnaast lopen door Luchteren een aantal aantrekkelijke (land)weggetjes, waaronder een handvol zogenaamde trage wegen, die zich ideaal lenen tot wandelen, fietsen en mountainbiken. Bevallig zijn met name de Heiebreestraat en andere straten in de nabijheid van het Kasteel De Campagne (met weidse uitzichten aan beide kanten en een door knotwilgen omzoomd gedeelte), het Rijkegasthuisbos dat de Heiebreestraat met de Bosstraat verbindt (met in het midden een — privaat — bosje), en het duo Stroomkenskerkweg en Bruidstraat, parallel aan elkaar, die allebei de drukkere Beekstraat en Kruisstraat met elkaar verbinden en bucolische alternatieven vormen voor de drie verharde wegen die de parochie met het centrum van de deelgemeente verbinden.

Vervoer[bewerken]

Drongen wordt circa elk halfuur aangedaan door de Gentse stadsbus 18, die Oostakker met Merendree verbindt. Tot 1984 beschikte Halewijn, aan de grens met Luchteren, over een eigen station.