Rafael Correa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rafael Vicente Correa Delgado
Rafaelcorrea08122006.jpg
President van Ecuador
Ambtstermijn 15 januari 2007 -
Voorganger Alfredo Palacio
Opvolger Lenín Moreno
Geboren 6 april 1963, Guayaquil (Ecuador)
Partner Anne Malherbe
Politieke partij Alianza PAIS
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Rafael Vicente Correa Delgado (Guayaquil, 6 april 1963) is de president van Ecuador. Hij is lid van de politieke partij Alianza PAIS (voluit: Patria Altiva i Soberana), en werd op 15 januari 2007 beëdigd als de opvolger van Alfredo Palacio.

Achtergrond[bewerken]

Correa studeerde economie aan achtereenvolgens de universiteit van Guayaquil (Ecuador), de Université catholique de Louvain (België) en de University of Illinois at Urbana-Champaign (Verenigde Staten).

In april 2005 werd hij minister van financiën en economie in de regering van Alfredo Palacio maar gaf er na vier maanden reeds de brui aan omdat hij zijn plannen niet kon verwezenlijken. Correa richtte zich op de bestrijding van de armoede en een grote mate van nationale economische zelfstandigheid. Zo wilde hij het aandeel van de staat in de Ecuadoraanse aardolie bevorderen. Ook wenste hij een sterkere toenadering tot Venezuela en in het algemeen een vergroting van de samenwerking met andere Latijns-Amerikaanse landen. Verder stond hij sceptisch tegenover de vrijhandel met de Verenigde Staten en de advisering van het IMF. Na onenigheid met de Wereldbank over de voorwaarden voor een lening nam hij ontslag als minister van financiën en economie.

Verkiezingen[bewerken]

In 2006 deed Correa mee aan de presidentsverkiezingen met zijn nieuw opgerichte Alianza PAIS partij. In de eerste ronde, op 15 oktober kreeg Correa 22,84 procent van de stemmen, waarmee hij tweede werd achter de rechtse Álvaro Noboa, een ondernemer in bananen en miljardair. In de tweede ronde, op 26 november wist hij echter meer stemmen te halen dan Álvaro Noboa en werd hij gekozen tot de nieuwe president.

Op 17 februari 2013 werd Correa herkozen voor een nieuwe termijn. Al in de eerste ronde behaalde hij een absolute meerderheid van 57 %, tegen ruim 30 % voor de rechtse ex-bankier Guillermo Lasso en 6 % voor de populistische oud-president Lucio Gutierrez.

Presidentschap[bewerken]

Correa staat bekend als een linkse politicus. Hij omschrijft zijn programmapunten als een vorm van revolutie op de volgende terreinen: grondwet, ethiek, economie en productiviteit, onderwijs en gezondheidszorg, waardigheid, soevereiniteit en Latijns-Amerikaanse integratie. Hij onderhield goede banden met Hugo Chávez, de overleden president van Venezuela en wordt vaak beschouwd als anti-Amerikaans. Levensbeschouwelijk betitelt hij zichzelf als een humanist en een linksgeoriënteerde christen. Jullian Assange, de oprichter van Wikileaks kreeg bescherming van de ambassade van Ecuador in Londen, nadat hij dreigde uitgeleverd te worden aan de VS.

Persoonlijk leven[bewerken]

Rafael Correa is getrouwd met de Belgische Anne Malherbe, (de zus van de paleiswoordvoerder), tezamen hebben ze twee dochters en één zoon.

Externe links[bewerken]

Voorganger:
Alfredo Palacio
President van Ecuador
2007-
Opvolger:
...