Republiek van de Zeven Eilanden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Επτάνησος Πολιτεία
Repubblica Settinsulare
Protectoraat van het Ottomaanse Rijk
 Eerste Franse Republiek 1800 – 1807 Verenigde Staten van de Ionische Eilanden 
Flag of the Septinsular Republic.svg Emblem of Septinsular republic.svg
(Details) (Details)
Kaart
1801
1801
Algemene gegevens
Hoofdstad Korfoe (stad)
Talen Grieks, Italiaans
Religie(s) Grieks-orthodox
Geschiedenis
- Oprichting 21 mei 1800
- Annexatie door Frankrijk 7 juli 1807
- Opheffing 1 september 1807

De Republiek van de Zeven Eilanden (Grieks: Επτάνησος Πολιτεία, Italiaans: Repubblica Settinsulare) was een eilandstaat die bestond van 1800 tot 1807. Het was de eerste Griekse politieke entiteit na de val van Constantinopel. De republiek stond onder Ottomaanse suzereiniteit, maar was in feite een Russisch protectoraat.

De zeven eilanden van de republiek waren de zeven Ionische Eilanden:

Voor de Napoleontische Oorlogen waren de Ionische Eilanden een onderdeel van de Republiek Venetië. Toen de Venetiaanse Republiek in 1797 met de Vrede van Campo Formio werd opgeheven kwamen de eilanden aan Frankrijk.

Tussen 1798 en 1799 werden de Fransen verdreven door een verenigd Russisch-Ottomaanse alliantie. De veroveraars stichtten de Republiek van de Zeven Eilanden.

In 1807 werden de eilanden wederom geannexeerd door de Fransen (Vrede van Tilsit) en gingen na de Vrede van Schönbrunn deel uitmaken van de Illyrische provincies. In 1809 versloeg Groot-Brittannië de Franse vloot bij Zakynthos op 2 oktober en veroverde de meeste van de Ionische Eilanden. Het Congres van Wenen besloot de eilanden onder Britse protectie te plaatsen. Op 28 mei 1864 werden de eilanden aan Griekenland overgedragen.