Verenigde Staten van de Ionische Eilanden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ηνωμένον Κράτος των Ιονίων Νήσων
United States of the Ionian Islands
Protectoraat van Groot-Brittannië
 Republiek van de Zeven Eilanden 1815 – 1864 Koninkrijk Griekenland 
Flag of the United States of the Ionian Islands.svg
(Details)
Kaart
Kaart met de Ionische Eilanden in het paars
Kaart met de Ionische Eilanden in het paars
Algemene gegevens
Hoofdstad Korfoe
Oppervlakte 4694 km2 (1864)
Bevolking ± 236.000 (1864)
Talen Grieks, Italiaans
Religie(s) Grieks-orthodox
Munteenheid Obool
Regering
Regeringsvorm Federale republiek

De Verenigde Staten van de Ionische Eilanden (Grieks: Ηνωμένον Κράτος των Ιονίων Νήσων, Italiaans: Stati Uniti delle Isole Ionie) was een protectoraat van het Verenigd Koninkrijk. In 1815 werd het land door het Congres van Wenen gecreëerd uit een deel van de Illyrische Provinciën. In 1864 werden de eilanden als cadeau aan het nieuw ontstane Koninkrijk Griekenland geschonken.

Geschiedenis[bewerken]

Voor de napoleontische oorlogen waren de Ionische Eilanden een onderdeel van de Republiek Venetië. Toen de Venetiaanse Republiek in 1797 met de Vrede van Campo Formio werd opgeheven kwamen de eilanden aan Frankrijk. Tussen 1798 en 1799 werden de Fransen verdreven door een verenigde Russisch-Turkse alliantie. De veroveraars stichtten de Republiek van de Zeven Eilanden die bestond van 1800 tot 1814.

De eilanden werden wederom geannexeerd door de Fransen. In 1809 versloeg Groot-Brittannië de Franse vloot bij Zakynthos op 2 oktober en veroverde de eilanden Kefalonia, Kythira en Zakynthos. Lefkada werd door de Britten ingenomen in 1810. Korfoe bleef Frans tot 1814.

Het Congres van Wenen besloot de Eilanden onder Britse protectie te plaatsen. Ondanks de Britse militaire regering kreeg het Keizerrijk Oostenrijk gelijke commerciële rechten als Groot-Brittannië. In 1817 werd de nieuwe grondwet voor de Eilanden geratificeerd. Hierdoor werden de Eilanden een bondsstaat van zeven eilanden. de Britten stelden voor hun nieuwe Ionische onderdanen een nog steeds bestaande ridderorde, de Orde van Sint-Michaël en Sint-George in.

Op 29 maart 1864 tekenden Groot-Brittannië, Griekenland, Frankrijk en Rusland het Verdrag van Londen waarin de overdracht van de Soevereiniteit over de Eilanden werd overgedragen aan Griekenland. Op 28 mei werden de Eilanden daadwerkelijk overgedragen.