Reservoir Dogs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 185.61.72.113 (overleg) op 17 jan 2020 om 14:56. (→‎Trivia)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Reservoir Dogs
Reservoir Dogs
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Tagline Every "dog" has its day.
Regie Quentin Tarantino
Producent Lawrence Bender
Scenario Quentin Tarantino
Hoofdrollen Harvey Keitel
Michael Madsen
Tim Roth
Quentin Tarantino
Steve Buscemi
Montage Sally Menke
Cinematografie Andrzej Sekula
Distributie Miramax Films
Première Vlag van Verenigde Staten 21 januari 1992
(wereldpremière)
Vlag van Verenigde Staten 23 oktober 1992
Vlag van Nederland 5 augustus 1993
Genre Misdaad
Drama
Heroic bloodshed
Speelduur 99 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 1.200.000 (geschat)
Opbrengst $ 2.832.029 (Verenigde Staten)[1]
Gewonnen prijzen 10
Overige nominaties 9
Remake Kaante (2002)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Reservoir Dogs is een Amerikaanse cultfilm uit 1992 en het regiedebuut van Quentin Tarantino.

Het scenario, geschreven door Tarantino, is geïnspireerd door de film Long hu feng yun (City on Fire) uit 1987 van de Hongkongse regisseur Ringo Lam. Tarantino wilde het scenario oorspronkelijk met een aantal van zijn vrienden verfilmen. Harvey Keitel kreeg het scenario te lezen en wilde er ook in investeren. De financiën ($1,2 miljoen) kregen ze bijeen door Tarantino's scenario voor True Romance te verkopen en door Keitels eigen inbreng. Veel van de kostuums in de film zijn de eigen kleren van de acteurs. De titel is een verbastering van Au revoir les enfants, een film van Louis Malle, en Straw Dogs, een film van Sam Peckinpah[bron?]. Deze film vertoont alle typische Tarantino-kenmerken. Het verhaal wordt niet chronologisch verteld, maar is opgebouwd rondom de verschillende personages. Zo krijgt de kijker gedurende de film steeds meer informatie over de personages. Ook de typische gesprekken die ogenschijnlijk over koetjes en kalfjes gaan, komen veel voor. Een goed voorbeeld daarvan is het gekibbel over wie welke naam krijgt. Ook het brute geweld dat Tarantino vaak gebruikt is hier veelvuldig aan de orde. Geen bombastische dramatiek, maar onverwachte uitbarstingen van de personages, waardoor het geweld des te schokkender overkomt op de kijker.

Verhaal

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Joe Cabot organiseert samen met zijn zoon "Nice Guy" Eddie een spectaculaire overval op een grote diamantair. Ze hebben een geniaal plan, sturen zes specialisten op pad en blijven zelf op de achtergrond. Maar toch gaat het fout. De politie blijkt exact op de hoogte te zijn van de overval en wacht de bende met getrokken pistolen op. Een bloederige schotenwisseling volgt. Er vallen een dode en een zwaargewonde onder de bendeleden. Ze zijn er blijkbaar in geluisd. De daders, die elkaar alleen kennen via codenamen zoals Mr. Orange en Mr. White, vermoeden dat een van hen een undercoveragent is. Een keiharde en bloederige onderlinge confrontatie volgt.

Rolverdeling

Tussen haakjes de Nederlandse vertaling.

Computerspel

In 2006 kwam er een op de film gebaseerd computerspel uit. Het spel werd ontwikkeld door Volatile Games en is uitgegeven door Eidos. In dit spel worden de lege vlakken ingevuld. Alleen Mr. Blonde is door de acteur zelf, Michael Madsen, ingesproken.

Trivia

  • In de beginscène discussieert Mr. Brown (Tarantino) over het nummer Like a Virgin van Madonna. Hij zegt dat het een metafoor voor penissen is. Lang na de première ontmoette Tarantino Madonna in het echt, en hij kreeg een kopie van Like a Virgin. Met erop geschreven: "To Quentin - it's about love, not dick".[bron?].
  • De film had een opbrengst van $2 miljoen Amerikaanse dollar na de uitgave. Hij werd pas een groter succes nadat Pulp Fiction werd uitgebracht.
  • Edward Bunker, die Mr. Blue speelt, was in de jaren 50 en 60 zelf een gangster die meerdere overvallen pleegde. Destijds was hij wel succesvoller dan in de film.
  • Op de extra's van de blu-rayversie van Reservoir Dogs zegt Edward Bunker, die Mr. Blue speelt, Lawrence Tierney (die Joe Cabot speelt) een eerste keer ontmoet te hebben tijdens een vechtpartij op een parking in Los Angeles.
  • De martelscene werd geparodieerd door Louise Redknapp in de clip die haar versie van Stuck in the middle with you (2001) vergezelde. Hierin speelde Louise, toepasselijk gekleed in een zwart maatpak en wit hemd een vrouw die afrekent met een ontrouwe minnaar. Maar in plaats van hem te martelen voert ze gewoon een dansje op, waarbij ze op het einde haar pak uit trekt, om hem te tonen wat hij kwijt is. Aan het einde van de clip wandelt ze, nu gewoon gekleed in een minirokje, weg terwijl ze haar minnaar vastgebonden achterlaat.
  • In 2011, kwam er de Australische film "Reservoir Cats" uit. Hierin werden alle mannelijke personages vervangen door vrouwen en speelde het verhaal zich af in Australië in plaats van de Verenigde Staten.

Externe links

Zie de categorie Reservoir Dogs van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.