Resolutie 784 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 784
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 30 oktober 1992
Nr. vergadering 3129
Code S/RES/784
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Centraal-Amerika
Beslissing Stemt in met een tijdelijke uitbreiding van het mandaat van ONUSAL.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1992
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland (1991–1993) Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk · Vlag van België België · Vlag van Kaapverdië Kaapverdië · Vlag van Ecuador (1900-2009) Ecuador · Vlag van Hongarije Hongarije · Vlag van India India · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Marokko Marokko · Vlag van Venezuela 1930–1954 Venezuela · Vlag van Zimbabwe Zimbabwe
El Salvador.
El Salvador.

Resolutie 784 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad op 30 oktober 1992.

Achtergrond[bewerken]

Begin jaren 1980 waren de landen Nicaragua, Honduras en ook El Salvador in conflict met elkaar. In Nicaragua voerden allerlei groeperingen een gewapende strijd tegen de overheid. Die groeperingen werden heimelijk gesteund door de Verenigde Staten. Die laatsten gingen ook een overeenkomst aan met Honduras tegen communistische bewegingen in Nicaragua en El Salvador.

In El Salvador was een burgeroorlog begonnen tussen de overheid en de communistische beweging FMLN. Rond 1990 werd onderhandeld over vrede wat in 1992 leidde tot de Vrede van Chapultepec.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • Herinnert aan resolutie 637.
  • Herinnert ook aan de resoluties 693, 714 en 729.
  • Neemt nota van de brief van de secretaris-generaal waarin hij vertraging in het schema uit resolutie 729 naar voren brengt.
  • Neemt ook nota van de brief waarin hij een tijdelijke uitbreiding van het mandaat van de VN-Waarnemingsmissie in El Salvador (ONUSAL) voorstelt.
  1. Keurt het voorstel om het mandaat van ONUSAL tijdelijk uit te breiden voor een periode tot 30 november 1992 goed.
  2. Vraagt de secretaris-generaal tegen dan aanbevelingen te doen over de uitbreiding, het mandaat, de benodigde sterkte van ONUSAL en de financiële gevolgen om de uitvoering van de laatste fasen van het vredesproces op te volgen.
  3. Dringt er bij beide partijen op aan hun verplichtingen uit de akkoorden die in Mexico-Stad werden getekend na te leven en de huidige moeilijkheden te overkomen.
  4. Besluit op de hoogte te blijven.

Verwante resoluties[bewerken]