Resolutie 726 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 726
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 6 januari 1992
Nr. vergadering 3026
Code S/RES/726
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Arabisch-Israëlisch conflict
Beslissing Veroordeling twaalf deportaties van Palestijnen door Israël.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1992
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland (1991–1993) Rusland · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk · Vlag van België België · Vlag van Kaapverdië Kaapverdië · Vlag van Ecuador (1900-2009) Ecuador · Vlag van Hongarije Hongarije · Vlag van India India · Vlag van Japan (1870–1999) Japan · Vlag van Marokko Marokko · Vlag van Venezuela 1930–1954 Venezuela · Vlag van Zimbabwe Zimbabwe
Jabbel mukkabar in Jeruzalem.
Jabbel mukkabar in Jeruzalem.

Resolutie 726 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties was de eerste resolutie van de VN-Veiligheidsraad in 1992 en werd op 6 januari van dat jaar unaniem aangenomen.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Zesdaagse Oorlog bezette Israël verschillende stukken grondgebied van zijn tegenstanders waarvan het een deel annexeerde. In die delen werden Joodse kolonisten die er nederzettingen oprichtten gesteund.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad memoreerde aan de verplichtingen van de lidstaten onder het Handvest van de Verenigde Naties. Ook werden de resoluties 607, 608, 636, 641 en 694 in herinnering gebracht.

De Raad was geïnformeerd over de Israëlische beslissing om twaalf Palestijnse burgers te deporteren uit de bezette gebieden. De beslissing om de deportaties te hervatten werd veroordeeld. Er werd bevestigd dat de Vierde Geneefse Conventie van toepassing was op de bezette gebieden, waaronder Jeruzalem.

Israël werd gevraagd om als bezetter geen Palestijnse burgers te deporteren. Israël kreeg ook het verzoek om de gedeporteerden veilig te laten terugkeren. Besloten werd de kwestie in het oog te houden.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]