Rivierprik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rivierprik
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2010)
Rivierprik
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Cephalaspidomorphi
Orde:Petromyzontiformes
Familie:Petromyzontidae
Geslacht:Lampetra
Soort
Lampetra fluviatilis
(Linnaeus, 1758)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Rivierprik op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De rivierprik (Lampetra fluviatilis) is een vissoort uit de familie Petromyzontidae.

Kenmerken[bewerken | bron bewerken]

De rivierprik paait boven groffe zand- en grindbeddingen in de middenlopen van rivieren en grote beken. In Nederland zijn er een aantal paaigebieden. Zo werd tussen 2007 en 2013 de voorplanting van onder meer de rivierprik in de Niers bij Gennep[2] en in de Drentsche Aa bij Gasteren gevolgd.[3] Dergelijke vangsten zijn ook gedaan in de jaren dertig in de Bergsche Maas. Een kuitrijp exemplaar in de Dommel (in 1945) zou ook kunnen wijzen op paaigebieden in Noord-Brabantse riviertjes en beken.

Leefwijze[bewerken | bron bewerken]

Rivierprikken zuigen bloed van andere vissen en bijten met hun scherpe tanden stukken uit de huid van onder andere haringen en sprot, maar ook uit dode vissen. Als ze geslachtsrijp worden, verdwijnen de tanden en stoppen ze met eten. Ook in het zes jaar durende larvestadium zijn ze tandeloos en bovendien blind. Hun voedsel bestaat dan uit algen en organische deeltjes, die ze uit het water filteren.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | bron bewerken]

De rivierprik leeft ongeveer vier jaar als larve in de bodem van stromende wateren, trekt dan als volgroeide prik naar zee, leeft daar twee tot drie jaar als bloedzuigende parasiet op vis en trekt dan als geslachtsrijp dier het zoete water binnen. Hun totale levensduur bedraagt vier tot zeven jaar.

De rivierprik was voor 1945 zeer algemeen in de benedenrivieren. In de jaren zestig en zeventig was de rivierprik nog steeds aanwezig in de grote rivieren. Vangstcijfers laten zien dat gedurende de referentieperiode het gemiddelde aantal met een factor tien tot honderd is afgenomen. Uit monitoringonderzoek van het RIVO bleek dat er tussen 1986 en 1996 een opmerkelijke toename plaatsvond in de benedenrivieren en het IJsselmeer. In het bovenstroomse gebied, (de Waal, Zuid-Limburgse Maas), was de stijging minder duidelijk. Het aantal uurhokken waarin rivierprikken zijn gevangen (121) is waarschijnlijk niet afgenomen.[4] Tussen 1996 en 2001 zijn er waarnemingen gemeld van paaiende rivierprikken in de Roer, de Geul en de Drentse Aa.[5]

Wettelijke status[bewerken | bron bewerken]

De rivierprik is een beschermde diersoort krachtens de Flora- en faunawet. Verder is het een soort die genoemd wordt in de Habitatrichtlijn wat inhoudt dat de Nederlandse regering beschermingszones moet aanwijzen voor deze soort.

Externe link[bewerken | bron bewerken]

Referenties[bewerken | bron bewerken]

  1. (en) Rivierprik op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. Gennepnu.nl: Prikken in het Niersstroomgebied
  3. Wageningen University & Research: Rivierprik weet Drentsche Aa te vinden
  4. de Nie, H.W. 1997. Bedreigde en kwetsbare zoetwatervissen in Nederland. Basisrapport, voorstel voor een rode lijst. Stichting Atlas verspreiding zoetwatervissen, Nieuwegein
  5. van Emmerik, W.A.M. & H.W. de Nie, 2006. De zoetwatervissen van Nederland. Ecologisch bekeken. Sportvisserij Nederland,Bilthoven.