Ron Wyatt
Ronald Eldon (Ron) Wyatt (1933 - Memphis, 4 augustus 1999) was een controversiële Amerikaanse amateurarcheoloog die sensationele vondsten claimde betreffende Bijbelse plaatsen en voorwerpen. Deze worden in het algemeen door wetenschappelijke kringen afgewezen.
Levensloop
[bewerken | brontekst bewerken]Wyatt was een fervent zevendedagsadventist en was als verpleegkundige werkzaam bij de anesthesiologie in het ziekenhuis van Nashville, toen hij in 1960 in Life een foto[1] zag van een op een boot lijkende formatie bij de berg Ararat in Turkije. Deze foto veroorzaakte veel discussie in fundamentalistische en evangelische kringen waar men zich begon af te vragen of dit wellicht resten van de ark van Noach waren en leidde tot Wyatts carrière als amateurarcheoloog.
Van 1977 tot aan zijn overlijden in 1999 bracht Wyatt meer dan honderd bezoeken aan het Nabije Oosten en behalve voor de ark ontwikkelde hij interesse in steeds meer Bijbelse voorwerpen en plaatsen, die hij vervolgens 'terugvond'.
Hij begon ook een reisorganisatie die reizen organiseerde naar de door hem bezochte plaatsen. Ook begon hij een museum met voorwerpen en displays betreffende zijn ontdekkingen met een bijbehorende verkooporganisatie voor films, boeken, video's enzovoort. Dit leverde een goed inkomen voor Wyatt op en zorgde er bovendien voor dat hij steeds opnieuw naar het Midden- Oosten kon voor 'vervolgexpedities'.
Hij stierf in 1999 aan darmkanker.
Beweerde ontdekkingen
[bewerken | brontekst bewerken]- De volgens Wyatt ware ark van Noach
- Ankerstenen gebruikt door Noach
- Het eerste huis van Noach en de graven van hem en zijn vrouw
- De plaats van Sodom en Gomorra
- De ware grot in Hebron waar de aartsvaders Abraham, Isaak en Jacob en hun respectievelijke echtgenotes begraven waren.
- De plaats waar de Israëlieten de Rode Zee overstaken (volgens Wyatt de Golf van Akaba) en resten van het achtervolgende leger van de Farao
- De ware berg Sinaï (volgens hem in Saoedi-Arabië bij de berg Jabal al Lawz)
- Een grot in het netwerk van tunnels onder het oude kwartier van Jeruzalem met voorwerpen uit de Tempel van Salomo
- De ware plaats van de kruisiging van Jezus bij de zogenaamde 'Garden Tomb'
- De Ark van het Verbond in een verborgen grot onder de door Wyatt gevonden ware plaats van de kruisiging
- De originele stenen tafelen met de Tien geboden
- Het bloed van Jezus dat bij de kruisiging op het verzoendeksel van de ark drupte. De ark was, volgens Wyatt's redenering 'door Gods sturing van de geschiedenis', precies onder de locatie van het kruis in een geheime grot verborgen, en het bloed zou door een rotsspleet zijn weg gevonden hebben tot op het verzoendeksel.
Controverses
[bewerken | brontekst bewerken]Wyatt kreeg een toegewijde schare volgelingen onder sommige evangelische christenen, maar zijn ontdekkingen werden algemeen afgewezen door archeologen en Bijbelwetenschappers, vooral omdat hij voor zijn beweringen geen harde bewijzen kon tonen. Door veel experts werd Wyatt bestempeld als een slimme oplichter die goed leefde van de 'donaties' van volgelingen en de opbrengsten van zijn verkooporganisaties. Navraag bij de Israëlische oudheidkundige dienst, de Israel Antiquities Authority (IAA), zou hebben uitgewezen dat hij nooit om toestemming voor opgravingen had gevraagd en die zou ook niet verleend zijn[bron?], aangezien hij geen succesvol afgesloten universitaire studie had genoten. Aan de andere kant staat in het blad Hadashot Arkheologiyot van de IAA dat Wyatt daar in de jaren tachtig opgravingen heeft gedaan: "R. Wyatt conducted an excavation in the 1980s, which revealed a number of subterranean cavities".[bron?]
Opgravingen door Wyatt, als deze werkelijk hadden plaatsgevonden, zouden illegaal zijn geweest en bij ontdekking zou hij zeker gearresteerd zijn. Wyatt en zijn volgelingen daarentegen beweren dat hij wel degelijk toestemming had gekregen van de IAA. Toen hij bijvoorbeeld zijn ontdekking van de Ark van het Verbond aan deze instelling meldde, zou de IAA hem gedwongen hebben geheimhouding te zweren om een internationale crisis in het Midden-Oosten te voorkomen. Aldus wijten Wyatt en zijn volgelingen de kritiek uit wetenschappelijke en andere kringen aan jaloezie, intriges en 'complotten van diverse belangengroeperingen'.[bron?]
De Garden Tomb Association of Jerusalem vermeldt desgevraagd in een brief aan geïnteresseerden:
"The Council of the Garden Tomb Association (London) totally refute the claim of Mr Wyatt to have discovered the original Ark of the Covenant or any other biblical artefacts within the boundaries of the area known as the Garden Tomb Jerusalem. Though Mr Wyatt was allowed to dig within this privately owned garden on a number of occasions (the last occasion being the summer of 1991) staff members of the Association observed his progress and entered his excavated shaft. As far as we are aware nothing was ever discovered to support his claims nor have we seen any evidence of biblical artefacts or temple treasures."[bron?]
Na de dood van Wyatt splitsten zijn volgelingen zich in twee, met elkaar rivaliserende, kampen:
- Wyatt Archaeological Research (WAR), de door hem opgerichte organisatie die nog steeds het eigendom en de rechten claimt op zijn ontdekkingen, foto's, films en geschriften en de door Wyatt opgezette website beheert.
- Volgelingen die deze claims afwijzen en rivaliserende websites hebben opgezet waarop zij beweren dat zij de 'ware geest' van Ron Wyatt voortzetten.
Externe links
[bewerken | brontekst bewerken]Officieel en pro-Wyatt
[bewerken | brontekst bewerken]- The official website of Wyatt Archaeological Research (WAR)
- Britse site van Wyatt volgelingen
- Site van Wyatt enthousiasteling Bill Fry
- Site van Jim Pinkoski, curator van Wyatt's eerste museum
- Site van Jonathan Gray, Wyatt's vroegere medewerker en promotor in Australië en Nieuw-Zeeland
- Pro-Wyatt, anti-WAR site van Kevin Fisher, president van non-profitorganisatie Voice of Truth, Inc.
- Ron Wyatt FAQ met ook kritiek op Wikipedia's geclaimde neutraliteit.
Kritische sites
[bewerken | brontekst bewerken]- Site of Tentmaker Ministries
- A "cult-watch" site
- Site van David Merling, archeoloog aan Andrews University
- Site van de creationistische Twin Cities Creation Science Association
- A Fortean Times article
- een Answers in Genesis artikel
- Site van Pam Dewey
- Persoonlijk getuigenis van Bernard Brandstater