Rudolf Jansen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rudolf Jansen
Rudolf Jansen in 1999
Algemene informatie
Geboren 19 januari 1940
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) Allmusic-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Rudolf Jansen (Arnhem, 19 januari 1940) is een Nederlands pianist en organist. Hij studeerde piano en orgel aan het Amsterdams Conservatorium (thans Conservatorium van Amsterdam) bij Nelly Wagenaar en bij zijn vader, de organist Simon C. Jansen. Hij ontving voor beide studies de Prix d'Excellence. Later behaalde hij de Aantekening Begeleiden bij Felix de Nobel. Rudolf Jansen was jarenlang docent aan het Amsterdams Conservatorium en aan de Musikhochschule van Neurenberg/Augsburg. Naast zijn solocarrière is Jansen zich steeds meer gaan richten op liedbegeleiding en kamermuziek.

Rudolf Jansen is in zijn tweede huwelijk getrouwd met de Duitse mezzosopraan Christa Pfeiler en woont in Amstelveen.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1965 won hij de Toonkunst Jubileumprijs en in 1966 werd hem de Zilveren Vriendenkrans van het Concertgebouw toegekend.

Vanaf 1965 was hij de vaste begeleider van violist Nap de Klijn. Als Amsterdam Duo concerteerden zij samen en maakten diverse radio-opnamen. Op 23 augustus 1979 kwam een einde aan hun samenwerking, toen De Klijn tijdens hun repetitie in de VARA-studio een fatale hartaanval kreeg.

Rudolf Jansen maakte talrijke grammofoon- en cd-opnamen met liederen en kamermuziek voor onder meer Philips, DGG, EMI, CBS en Erato, waarvan er enkele werden bekroond (onder andere eenmaal een Edison met Han de Vries en eenmaal met Dorothy Dorow).

Een cd met Dietrich Fischer-Dieskau en het Nederlands Kamerkoor kreeg in 1992 de Deutsche Schallplattenpreis.

Tussen 1993 en 1999 maakte Jansen opnamen van de complete liederen met pianobegeleiding van Edvard Grieg, Alphons Diepenbrock en Richard Strauss. Laatstgenoemde opnamen zijn gemaakt met bariton Andreas Schmidt en sopraan Jiane Banse.

In 1993 voltooide hij een project met de volledige Grieg-liederen op zeven cd's op het Noorse label Victoria. Hieraan werkten vier zangers mee, waaronder zijn echtgenote Christa Pfeiler.

In 1996 werd een groot project voltooid door alle liederen van Alphons Diepenbrock, op het label CNM op te nemen. Daaraan werd ook meegewerkt door Christa Pfeiler en Robert Holl.

In november 1996 werd Jansen uitgenodigd door de Juilliard School of Music om een masterclass te geven in New York. Hij geeft geregeld masterclasses over de hele wereld en concerteert regelmatig met zangers als Robert Holl, Christiane Oelze, Andreas Schmidt, Monica Groop, Christianne Stotijn en Margriet van Reisen.

Met Dorothy Dorow nam hij de complete Webern-liederen op, die op het label Etcetera zijn uitgebracht.

Met Robert Holl nam hij twee cd's voor Preiser Records op en voor Vanguard Classics een cd met Brahms-liederen; eveneens met Robert Holl, en op het Vanguard-label twee Schubert cd's.

In het voorjaar van 1999 verscheen op het label BMG-Ariola een cassette met acht cd's met de complete liederen van Strauss met pianobegeleiding. Naast Rudolf Jansen werkten aan deze uitgave mee de sopraan Juliane Banse en de bariton Andreas Schmidt.

Tournees brachten hem de wereld over naar de beroemde zalen en festivals, waar hij samenwerkte met grote artiesten als Elly Ameling, Robert Holl, Hanneke Kaasschieter, Andreas Schmidt, Olaf Bär, Christiane Oelze, Barbara Bonney, Hans-Peter Blochwitz, Monica Groop, Tom Krause, Edith Wiens, Birgit Finnilä, Irina Arkhipova, Brigitte Fassbaender en Jean-Pierre Rampal.

Rudolf Jansen nam afscheid van het podium met een liederenconcert te zijner ere in de kleine zaal van het Concertgebouw op 2 april 2017.