Rudolf Jansen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rudolf Jansen
Rudolf Jansen in 1999
Algemene informatie
Volledige naam Rudolf Cornelis Willem Jansen[1]
Geboren 19 januari 1940
Geboorteplaats ArnhemBewerken op Wikidata
Overleden 12 februari 2024
Overlijdensplaats LarenBewerken op Wikidata
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Genre(s) klassieke muziek, liedbegeleiding
Beroep pianist
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Rudolf Jansen (Arnhem, 19 januari 1940Laren (Noord-Holland), 12 februari 2024) was een Nederlands pianist.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was een zoon van de organist Simon C. Jansen en de celliste Corry Reder. Hij studeerde aan het Amsterdams Conservatorium, piano bij Nelly Wagenaar en orgel bij zijn vader. Hij ontving voor beide studies de Prix d'Excellence. Later behaalde hij de Aantekening Begeleiden bij Felix de Nobel.

In 1965 won hij de Toonkunst Jubileumprijs en in 1966 werd hem de Zilveren Vriendenkrans van het Concertgebouw toegekend.

Naast zijn solocarrière is Jansen zich steeds meer gaan richten op liedbegeleiding en kamermuziek. Vanaf 1965 was hij de vaste begeleider van violist Nap de Klijn. Als Amsterdam Duo concerteerden zij samen en maakten diverse radio-opnamen. Op 23 augustus 1979 kwam een einde aan hun samenwerking, toen De Klijn tijdens hun repetitie in de VARA-studio een fatale hartaanval kreeg.

Tournees brachten hem de wereld over naar beroemde zalen en festivals, waar hij samenwerkte met grote artiesten als Elly Ameling, Peter Schreier, Robert Holl, Hanneke Kaasschieter, Andreas Schmidt, Olaf Bär, Christiane Oelze, Barbara Bonney, Hans-Peter Blochwitz, Monica Groop, Tom Krause, Edith Wiens, Birgit Finnilä, Irina Arkhipova, Brigitte Fassbaender, Christianne Stotijn, Margriet van Reisen en Jean-Pierre Rampal.

Rudolf Jansen nam afscheid van het podium met een liederenconcert te zijner ere in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw op 2 april 2017.

Naast zijn concertcarrière was hij zeer actief als muziekpedagoog. Rudolf Jansen was jarenlang docent aan het Amsterdams Conservatorium en aan de Musikhochschule van Neurenberg/Augsburg. In november 1996 werd hij uitgenodigd door de Juilliard School of Music om een masterclass te geven in New York. Hij gaf geregeld masterclasses over de hele wereld.

In 1998 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau; in 2017 tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Rudolf Jansen was in zijn tweede huwelijk getrouwd met de Duitse mezzosopraan Christa Pfeiler en woonde in Amstelveen. Op 2 februari 2024, tien dagen voor zijn overlijden, verhuisde hij naar het Rosa Spier Huis in Laren.

Op 12 februari 2024 overleed Rudolf Jansen op 84-jarige leeftijd.

Opnamen (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Rudolf Jansen maakte talrijke grammofoon- en cd-opnamen met liederen en kamermuziek voor onder meer de platenlabels Philips, DG, EMI, CBS en Erato, waarvan er enkele werden bekroond (met onder meer Edisons samen met Han de Vries en Dorothy Dorow).

  1. Familieadvertentie in de Arnhemse Courant van 20 januari 1940.