Sachicasaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sachicasaurus
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Vroeg-Ktijt
Schets van Sachicasaurus vitae
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Superorde:Sauropterygia
Orde:Plesiosauria
Onderorde:Pliosauroidea
Familie:Pliosauridae
Onderfamilie:Brachaucheniinae
Geslacht
Sachicasaurus
Páramo Fonseca et al., 2019
Typesoort
Sachicasaurus vitae
Skelet van Sachicasaurus vitae
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Sachicasaurus[1][2][3] is een geslacht van uitgestorven pliosauriërs, bekend uit het Barremien van de Paja-formatie, Altiplano Cundiboyacense in de Colombiaanse oostelijke bergketens van de Andes. De typesoort is Sachicasaurus vitae.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De soort werd in 2019 benoemd door María Eurídice Páramo-Fonseca, Cristian David Benavides-Cabra en Ingry Esmirna Gutiérrez.

De geslachtsnaam Sachicasaurus verwijst naar Sáchica, het dorp waar het fossiel werd gevonden, en saurus, wat 'hagedis' betekent in het gelatiniseerd Grieks. De soortaanduiding vitae, wat 'ter wille van het leven' betekent in het Latijn, werd gekozen vanwege het maatschappelijk leven in Sáchica dat de fossiele vondst heeft aangewakkerd.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Sachicasaurus was een grote pliosauriër, die als volwassen dier tien tot elf meter lang was en 13,5 ton woog. Het holotype-exemplaar MP111209-1, gevonden in 2013, is bekend van een bijna complete schedel en postcraniale elementen, waaronder een complete achterpoot en verschillende wervels.

Vergelijking in grootte met een mens

Diagnostische kenmerken, autapomorfieën, zijn een zeer korte mandibulaire symfyse eindigend ter hoogte van het midden van de vierde tandkas, een verminderd aantal dentaire tanden (zeventien tot achttien versus vijfentwintig tot veertig bij andere pliosauriden).

Verder zijn er slanke tanden. Met de bewaarde lengte bepaald op 990 centimeter, wordt het specimen geïnterpreteerd als een jongvolwassen individu.

Fylogenie[bewerken | brontekst bewerken]

Sachicasaurus werd in de Brachaucheniinae geplaatst als zustersoort van 'Kronosaurus' boyacensis, een soort waarvoor nog een apart geslacht moest benoemd.

Paleo-omgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Sachicasaurus is een van de vier pliosauriërs uit de Paja-formatie, andere zijn Acostasaurus, Stenorhynchosaurus en Monquirasaurus. Hij leefde ook als tijdgenoot van de elasmosauriërs Callawayasaurus en Leivanectes, de zeeschildpad Desmatochelys padillai, de sandowniide schildpad Leyvachelys, en de ophthalmosauride ichthyosauriërs Muiscasaurus en Kyhytysuka.