Elasmosauridae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Elasmosauridae
Elasmosaurus
Elasmosaurus
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Plesiosauria (Plesiosauriërs)
Familie
Elasmosauridae
Cope, 1869
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Elasmosauridae zijn een uitgestorven familie uit de klasse der reptielen.

Kenmerken[bewerken]

Deze lang levende groep plesiosauriërs ontstond in de Vroeg-Jura en omvatte in de loop van de Laat-Jura en het Krijt steeds verscheidener vormen. Kenmerken van deze plesiosauriërs waren de tonvormige, gedrongen lichaamsbouw, die een snelle voortbeweging niet toestond, krachtige en beweeglijke zwempoten en een relatief lange hals met wel 76 wervels. De lichaamslengte kon tot 14 meter bedragen. De lange hals met de kleine kop werkte tijdens het zwemmen als een voorliggend roer.

Leefwijze[bewerken]

Vanwege hun kleine bek konden ze alleen kleine vissen, schaaldieren en weekdieren verorberen, dit in tegenstelling tot de pliosauriërs, die veel grotere prooien konden verwerken. De dieren moesten aan land om eieren te leggen om zo voor nageslacht te zorgen. Het is mogelijk dat ze op de bodem van ondiepe zeeën hebben gewacht op hun prooien. Ze slikten stenen in, die als ballast dienden.

Vondsten[bewerken]

Fossielen zijn gevonden in Noord-Amerika, Europa, Australië en Nieuw-Zeeland.

Indeling[bewerken]

Onderfamilie Alzadasaurinae

Onderfamilie AristonectinaeOtero et al. 2012

Bronnen, noten en/of referenties
  • D. Palmer, B. Cox, B. Gardiner, C. Harrison & J.R.G. Savage (2000) - De geïllustreerde encyclopedie van dinosauriërs en prehistorische dieren, Köneman, Keulen. ISBN 3 8290 6747 X