Elasmosauridae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Elasmosauridae
Elasmosaurus
Elasmosaurus
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Plesiosauria (Plesiosauriërs)
Familie
Elasmosauridae
Cope, 1869
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De Elasmosauridae zijn een uitgestorven groep Plesiosauria uit de klasse der reptielen.

Naamgeving[bewerken]

Een familie Elasmosauridae werd in 1869 benoemd door Edward Drinker Cope om de een jaar eerder door hem benoemde Elasmosaurus een plaats te geven.

Kenmerken[bewerken]

Deze lang levende groep plesiosauriërs ontstond vermoedelijk in het Late Jura en omvatte in de loop van het Krijt steeds meer verschillende vormen. Zekere elasmosauriden zijn overigens pas vanaf het midden van het Krijt bekend. Kenmerken van deze plesiosauriërs waren de tonvormige, gedrongen rompbouw, die een snelle voortbeweging niet toestond, krachtige en beweeglijke zwempoten en een relatief lange hals met wel 76 wervels. De lichaamslengte kon tot veertien meter bedragen. De lange hals met de kleine kop werkte tijdens het zwemmen als een voorliggend roer.

Leefwijze[bewerken]

Vanwege hun kleine bek konden ze alleen kleine vissen, schaaldieren en weekdieren verorberen, dit in tegenstelling tot de Pliosauridae, die veel grotere prooien konden verwerken. De dieren legden vermoedelijk geen eieren maar waren levendbarend. Het is mogelijk dat ze op de bodem van ondiepe zeeën hebben gewacht op hun prooien. Ze slikten stenen in, die als ballast dienden.

Vondsten[bewerken]

Fossielen zijn gevonden in Noord-Amerika, Europa, Australië en Nieuw-Zeeland.

Indeling[bewerken]

Onderfamilie Alzadasaurinae

Onderfamilie AristonectinaeOtero et al. 2012