Saschori

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Saschori
სასხორი
Dorp in Georgië Vlag van Georgië
Saschori (Georgië)
Saschori
Situering
Regio Mtscheta-Mtianeti
Gemeente Mtscheta
Coördinaten 41° 51′ NB, 44° 33′ OL
Algemeen
Inwoners
(2014)
Gedaald 332[1]
Hoogte 590 m
Foto's
Old saskhori.JPG
Portaal  Portaalicoon   Georgië

Saschori (Georgisch: სასხორი) is een dorp in centraal-Georgië met 332 inwoners (2014), gelegen in de gemeente Mtscheta (regio Mtscheta-Mtianeti). Het dorp ligt aan de voet van het Trialetigebergte, ongeveer 14 kilometer ten westen van het gemeentelijk centrum Mtscheta, hemelsbreed 25 kilometer ten westen van het centrum van Tbilisi en vlakbij de rechteroever van de rivier Mtkvari. De beek Nitsjbisistskali stroomt langs het dorp. Administratief is het dorp Saschori onderdeel van de gemeenschap (თემი, temi) Nitsjbisi waar ook de dorpen Neder-, Opper- en Nieuw Nitsjbisi toe behoren. Deze dorpen liggen in de heuvels van het Trialetigebergte ten zuiden van Saschori.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van het dorp Saschori gaat terug naar de middeleeuwen. In 1441 wordt het dorp genoemd in de "Akte betreffende de schenking van Saschori aan koning Alexander Svetitskhovli",[2] maar ook in andere documenten nadien. Op 12 augustus 1121 vond in de nabijgelegen Didgorivallei de beroemde Slag van Didgori plaats. Deze slag geldt als een van de grootste en belangrijkste overwinningen in de Georgische geschiedenis, waarbij de Georgische troepen onder leiding van koning David IV de Seltsjoeken versloegen. In aanloop naar de slag leidde hij de 56.000 Georgische troepen vanaf Mtscheta door de Nitsjbisi vallei,[3] waarbij men de locatie van het huidige Saschori moet zijn gepasseerd.

In de jaren 1970 werden plannen ontwikkeld voor een kalksteengroeve in Saschori, nadat de groeve in het nabijgelegen Kavtisjkevi aan het einde van de voorraad raakte. De kalksteen in dit gebied was van belang voor de grote cementfabriek in Kaspi. In 1984 werd overwogen een cementfabriek in Saschori te bouwen, waartoe concrete voorstellen werden ontwikkeld. Gebrek aan financiering zorgde ervoor dat de plannen niet werden doorgezet, alsook in 1991 en 2001.[4]

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de volkstelling van 2014 had Saschori 332 inwoners.[1] Het dorp was toen op enkele inwoners na mono-etnisch Georgisch.[5]

Jaar 1911 1923 - 2002 2014
Aantal 363 Gestegen 438 351 Gedaald 332
Verantwoording data: 1911,[6] 1923,[7] volkstellingen 2002 en 2014[1][9]

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Tsitsisjvilikasteel in Kvemo Nitsjbisi

In het dorp en directe omgeving zijn enkele historische monumenten te vinden, waaronder kerken en een burchttoren:[10]

  • St Joriskerk, een hallenkerk uit de late feodale periode, gesitueerd op een heuveltop 500 meter ten zuiden van het dorp.
  • Aartsengelkerk, een hallenkerk uit 1704.
  • Johanneskerk, een hallenkerk uit de late feodale periode, gesitueerd op de dorpsbegraafplaats.
  • Onze Lieve Vrouwekerk, een kerk uit de feodale periode.
  • Toren van Saschori, een gefortificeerde toren van vier verdiepingen uit de 17e eeuw.

De belangrijkste bezienswaardigheid bevindt zich in het nabijgelegen dorp Kvemo (Neder) Nitsjbisi, namelijk het Tsitsisjvilikasteel. Het kasteel, dat ook wel Nitsjbisikasteel genoemd wordt, dateert uit de 17e eeuw en bestaat uit diverse gebouwen en een ommuring die nog geheel overeind staat.[11] In 2019 werd het kasteel tot nationaal cultureel erfgoed verheven.[12]

Vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Door Saschori passeert de Sh29 (Tbilisi - Gori) die diverse steden aan de zuidkant van de Mtkvari met elkaar verbindt. In het dorp start de nationale route Sh153 vanaf de Sh29, die via Nitsjbisi door het Trialetigebergte leidt naar Manglisi in Kvemo Kartli. Deze weg bereikt vlakbij het monument van de Slag bij Didgori een hoogste punt van 1830 meter boven zeeniveau.

Het dichtstbijzijnde spoorwegstation is vijf kilometer oostelijk te vinden in Dzegvi en ligt aan de Tbilisi - Gori spoorlijn.

Commons heeft mediabestanden in de categorie Saskhori.