Sefer Jetzira

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Sefer Jetzirah)
Ga naar: navigatie, zoeken
De levensboom met de sefirot

Sefer Jetzira (Boek der Schepping) is een joods boek van de Hechalot-literatuur en waarvan het auteurschap traditioneel wordt toegeschreven aan de aartsvader Abraham. Het is een kabbalistische tekst waarin veel magische zaken beschreven worden.

De Sefer Jetzira (ook: Sefer Jetzirah en andere varianten) is een korte enigmatische joods-gnostische tekst van niet meer dan 2000 woorden. De Sefer Jetzira handelt over de symboliek van getallen en de letters van het Hebreeuwse alfabet. Het boek werd foutief toegeschreven aan Abraham waardoor het soms "Otiejot de Awraham Awinoe" (“Alfabet van Onze Vader Abraham") genoemd werd.[1] Het verscheen tussen de 3e en de 6e eeuw, waar later gedeeltes werden aan toegevoegd. [1]

Inhoud[bewerken]

Het boek beschrijft hoe het universum werd geschapen door de God van Israël, waarbij een opsomming van alle Hebreeuwse namen van JHWH al in de eerste zin verschijnt: "De Heer der Heerscharen, de God van Israël, de Levende Elohim en Koning van het Heelal, ..." door middel van 32 "tekens". Het was de Jetzira die als eerste het centraal concept van de 10 sefirot formuleerde.[2][3]De eerste groep van 4 stelt de 4 universele elementen voor: (de geest van) God, lucht, water en vuur. De sefirot en de letters van het Hebreeuwse alfabet werden in verband gebracht met delen van het menselijk lichaam: de mens als microkosmos van de schepping:[1]

  • 10 getallen ("Sefirot", de oorsprong van de latere Kabbala)
  • 22 letters van het Hebreeuwse alfabet. Dit alfabet bestaat uit 3 "moeder-letters" (aleph, mem, sjien), 7 "dubbele letters" en 12 "enkele letters". Samen werden ze beschouwd als de "32 paden van geheime wijsheid" waarmee God het universum schiep.[1] Het boek beschrijft hoe God daarbij de 10 sefirot en de 22 letters in steeds wisselende combinaties aanwendde en dit geheim ten slotte aan Abraham onthulde.

Commentaren op de Jetzira[bewerken]

Als belangrijke commentators van de Jetzira gelden Saʿadia ben Joseph (882–942) en Isaac ben Solomon Luria (1534–72).

Invloed op hermetische kabbala[bewerken]

Alhoewel niet meteen van invloed op het ontstaan van de kabbala, kreeg het later veel aanzien als een van de centrale teksten van de niet-joodse hermetische kabbala.