Naar inhoud springen

Slag bij Boomplaats

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Slag bij Boomplaats
Slag bij Boomplaats
Datum 29 augustus 1848
Locatie Nabij de Oranjerivier
Resultaat Britse overwinning
Strijdende partijen
Verenigd Koninkrijk Voortrekkers
Leiders en commandanten
Harry Smith Andries Pretorius
Troepensterkte
1200 300
Verliezen
22 7
Europese geschiedenis in Zuid-Afrika



Van
VOC Tussenstation (1652)
tot en met de
Republiek Zuid-Afrika (heden)


Vlag van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie Vlag van Nederland Vlag van de Bataafse Republiek Vlag van Republiek Natalia Vlag van Oranje Vrijstaat Vlag van Transvaal
Vlag van Kaapkolonie Vlag van kolonie Oranjerivier Vlag van kolonie Transvaal Vlag van Zuid-Afrika 1912-1928
Vlag van Zuid-Afrika 1928=1994 Vlag van Zuid-Afrika
..Naar chronologie
  • Brits Zuid-Afrika (1806-1910)
  • Onafhankelijkheid (1931-heden)

Portaal  Portaalicoon  Zuid-Afrika
Portaal  Portaalicoon  Geschiedenis

De Slag bij Boomplaats was een veldslag tussen de Voortrekkers onder leiding van Andries Pretorius en een Brits leger van Harry Smith.

Op 3 februari 1848 proclameerde Smith de Oranjeriviersoevereiniteit, waarbij Transoranje, het gebied tussen de Oranje- en Vaalrivier, tot Britse kolonie werd uitgeroepen. De Voortrekkers die zich hier hadden gevestigd waren juist weggetrokken voor Britse overheersing. Pretorius vertrok na de annexatie onmiddellijk de Vaalrivier over, maar werd door de Boeren van Winburg verzocht om hun commando te leiden en gewapenderhand hun vrijheid terug te winnen. Pretorius' vrouw lag op dat moment op sterven, maar ze vertelde hem dat hij meer hulp kon bieden aan zijn landgenoten dan aan haar. Zij overleed tijdens Pretorius' afwezigheid.

Op 12 juni kwam Pretorius aan in Winburg en verzamelde hij een commando. Op 21 juni veroverde hij Bloemfontein waarop er door Smith een prijs van 1000 pond op zijn hoofd werd gezet. Smith verzamelde zo'n 800 soldaten en pro-Britse Boeren en Griekwa en ging de gewapende confrontatie met Pretorius aan.

Bij de Oranjerivier werd het leger van Pretorius verslagen, die met vele andere Boeren de Soevereiniteit verliet om in het noorden de Zuid-Afrikaansche Republiek te stichten.