Slag om Muizenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slag om Muizenberg
Datum 7 augustus 1795
Locatie Muizenberg (Zuid-Afrika)
Resultaat Overwinning van de Britten
Strijdende partijen
Flag of the navy of the Batavian Republic.gif Bataafsche Republiek Flag of Great Britain (1707–1800).svg Koninkrijk Groot-Brittannië
Leiders en commandanten
Johan Cloete James Henry Craig
Troepensterkte
circa 300 circa 2000
Verliezen
onbekend onbekend

De Slag om Muizenberg vond plaats op 7 augustus 1795 in Muizenberg nabij Kaapstad.

De slag was een onderdeel van de strijd tussen het Koninkrijk Groot-Brittannië en de Bataafse Republiek om de hegemonie van de Kaap Kolonie.

De Britse troepen onder leiding van James Henry Craig versloegen in de slag om Muizenberg de Nederlanders van de VOC, waardoor er een einde kwam aan 140 jaar Nederlandse heerschappij van Kaap de Goede Hoop.

Verloop van de strijd[bewerken | brontekst bewerken]

De Nederlandse troepenmacht van circa 300 man, waaronder naar alle waarschijnlijkheid bijna 200 Khoikhoi en burgermilitie uit de Kaapkolonie werd geleid door kapitein Johan Cloete. De Nederlanders stonden tegenover een enorme overmacht van circa 2.000 Britten, onder andere Royal Marines, soldaten van het regiment '78th Highlanders' en de bemanning van een zestal schepen van de Royal Navy. De Nederlanders hadden zich dicht bij de kust verschanst in geïmproviseerde fortificaties. Door de overmacht van de Britse troepen, die werden ondersteund door dekkingsvuur vanuit de schepen van de Royal Navy, moesten de Nederlanders hun posities al snel opgeven.

Nasleep[bewerken | brontekst bewerken]

Europese geschiedenis in Zuid-Afrika

Charles Bell - Jan van Riebeeck se aankoms aan die Kaap.jpg

Van
VOC Tussenstation (1652)
tot en met de
Republiek Zuid-Afrika (heden)


Vlag van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie Vlag van Nederland Vlag van de Bataafse Republiek Vlag van Republiek Natalia Vlag van Oranje Vrijstaat Vlag van Transvaal
Vlag van Kaapkolonie Vlag van kolonie Oranjerivier Vlag van kolonie Transvaal Vlag van Zuid-Afrika 1912-1928
Vlag van Zuid-Afrika 1928=1994 Vlag van Zuid-Afrika
..Naar chronologie
  • Brits Zuid-Afrika (1806-1910)
  • Onafhankelijkheid (1931-heden)

Portaal  Portaalicoon  Zuid-Afrika
Portaal  Portaalicoon  Geschiedenis

De veldslag zelf was snel beslist, maar de Nederlanders hebben nog ongeveer een maand tegenstand geboden in de streek rondom Kaapstad alvorens zich definitief over te geven. Na de overgave ging de Kaapkolonie over in Britse handen. Bij de Vrede van Amiens in 1803 kreeg het Bataafs Gemenebest de Kaapkolonie weer terug, maar in 1806 kregen de Britten haar definitief in handen na de Slag bij Blaauwberg.