Slanke mangoeste

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slanke mangoeste
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2008)
Slender Mongoose Etosha National Park Namibia.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Carnivora (Roofdieren)
Familie:Herpestidae (Mangoesten)
Geslacht:Galerella (Slanke mangoesten)
Soort
Galerella sanguinea
(Rüppell, 1836)
Afbeeldingen Slanke mangoeste op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Slanke mangoeste op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De slanke mangoeste (Galerella sanguinea) is een Afrikaanse mangoeste uit het geslacht Galerella. Verscheidene andere leden van dit geslacht worden vaak als ondersoort van deze soort gezien, en de precieze relatie tussen deze soorten is nog steeds onduidelijk. Galerella wordt vaak als een ondergeslacht van het geslacht Herpestes gezien.

Slanke mangoeste in Prague ZOO

De slanke mangoeste heeft een lang, slank lichaam met korte poten, een lang gezicht en een staart die bijna net zo lang is als de rest van het lichaam. De fijne, korte, grijzige vacht varieert in kleur van lichtgrijs tot donkerbruin, en is waarschijnlijk afhankelijk van de habitat: dieren in vochtige bossen en bergen zijn donkerder dan dieren in drogere, open gebieden. De buikzijde is meestal lichter van kleur. De staartpunt is meestal zwart. Jonge dieren hebben olijfgroene ogen, dieren die ouder zijn dan zes maanden hebben meer amberkleurige ogen. De vingers en tenen kunnen ver uit elkaar worden verspreid, en hebben kleine, scherpe klauwen. Hiermee kan het dier gemakkelijk in een boom klimmen. De slanke mangoeste wordt 26 tot 34 centimeter lang en 350 tot 800 gram zwaar. De staart is 23 tot 31 centimeter lang. De staart is 23 tot 31 centimeter lang.

De slanke mangoeste is wijdverbreid in Afrika ten zuiden van de Sahara, en komt voor in een grote variatie aan habitats, van landbouwgebieden en licht beboste savannen tot dichte bergwouden en rotsachtige hellingen, en van droge struikgebieden tot papyrusmoerassen, tot op een hoogte van 2500 à 3000 meter. In het grootste deel van Zuid-Afrika, ten zuiden van de Oranjerivier, wordt hij vervangen door de Kaapse grijze mangoeste (Galerella pulverulenta), in Somalië door de Somalische slanke mangoeste (Galerella ochracea) en in Namibië en Angola door Galerella flavescens en Galerella swalius.

Het is een dagdier, die op de grond of in bomen jaagt op kleine vogels, knaagdieren en andere kleine zoogdieren, hagedissen, slangen, kikkers, ongewervelden als insecten en larven, eieren en jonge vogeltjes en soms wilde vruchten. Hij eet ook maden van vleesvliegen uit kadavers.

Hij jaagt meestal op de grond, maar soms ook in bomen. Hij kan goed en snel klimmen en is vaak in bomen te vinden. De slanke mangoeste beweegt zich laag bij de grond voort, waarbij hij regelmatig op zijn achterpoten staat om de omgeving te verkennen. 's Nachts verblijft hij in een holle boom, een termietenheuvel of een ondergronds hol.

De slanke mangoeste leeft solitair in een exclusief territorium. Andere mangoesten worden uit het territorium verjaagd, maar volwassen mannetjes tolereren soms jongere mannetjes in hun territorium. De relatie tussen paartjes zijn los, maar houden lang stand.

Een slanke mangoeste heeft meestal twee worpen per jaar. Na een draagtijd van slechts twee maanden worden tot drie jongen geboren. Ze zijn bij de geboorte blind en hulpeloos. De ogen gaan na drie weken open en na vier weken eten ze voor het eerst vast voedsel. Na tien weken zijn ze onafhankelijk. Als het vrouwtje geen tweede worp krijgt, blijven de jongen vaak langer dan tien weken.