Signify: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
0 (onbereikbare) link(s) aangepast en 1 gemarkeerd als onbereikbaar #IABot (v1.6.1)
Regel 66: Regel 66:


==Marktpositie==
==Marktpositie==
Er zijn nog enkele grote spelers op de verlichtings-wereldmarkt. Dit zijn [[Osram (lampen)|Osram-Sylvania]] (eigendom van [[Siemens AG]]), ''[[General Electric|GE]] Industrial'' en Philips. Van deze drie is Philips de grootste in de verlichtingsindustrie. Zo worden wereldwijd bijvoorbeeld 30 procent van de kantoren, 65 procent van de belangrijkste luchthavens in de wereld, 30 procent van de ziekenhuizen, 35 procent van de automobielen, en 55 procent van de grote voetbalstadions met Philips lampen verlicht.(Bron?)
Er zijn nog enkele grote spelers op de verlichtings-wereldmarkt. Dit zijn OSRAM[[Osram (lampen)|Osram-Sylvania]] (in 2013 verzelfstandigd door [[Siemens AG]]), ''[[General Electric|GE]] Industrial'' en Philips. Van deze drie is Philips de grootste in de verlichtingsindustrie. Zo worden wereldwijd bijvoorbeeld 30 procent van de kantoren, 65 procent van de belangrijkste luchthavens in de wereld, 30 procent van de ziekenhuizen, 35 procent van de automobielen, en 55 procent van de grote voetbalstadions met Philips lampen verlicht.(Bron?)


==Verzelfstandiging Philips Lighting ==
==Verzelfstandiging Philips Lighting ==

Versie van 9 feb 2018 15:23

Philips Lighting N.V.
Logo
Philips Lichttoren
Beurs Euronext: LIGHT
Oprichting Eindhoven, Nederland in 1891
Sleutelfiguren Eric Rondolat CEO,
René van Schooten CFO
Hoofdkantoor High Tech Campus 45
Eindhoven
Werknemers 37.399 (per jaareinde 2015, in fte)[1]
Producten verlichting
Industrie belichting
Omzet/jaar 7.465 miljoen (2015)[1]
Winst/jaar Gestegen € 240 miljoen (2015)[1]
Website Lighting.Philips.nl
(en) Philips Lighting
Portaal  Portaalicoon   Economie

Philips Lighting is een Nederlandse producent van lichtbronnen, voorheen een divisie van Koninklijke Philips Electronics N.V. (beter bekend als simpelweg Philips). Het heeft zijn hoofdkantoor in Eindhoven. In mei 2016 werd Philips Lighting naar de beurs gebracht en verkocht iets meer dan een kwart van haar aandelen. De overige bleven in handen van Philips.

Actviteiten

Philips Lighting richt zich op de algemene verlichtingsmarkt. Het assortiment lichtbronnen bestaat uit gloeilampen, halogeenlampen, fluorescentielampen, HID-lampen en LED-lampen. Daarnaast verkoopt het elektronische componenten, zoals elektronische voorschakelapparaten en armaturen. De klanten zijn consumenten en professionele gebruikers.

De activiteiten zijn verdeeld over vier bedrijfsonderdelen:

  • BG Lamps: omvat de conventionele lampen- en lampenelectronica-activiteiten,
  • BG LED: de LED-lampen- en LED-elektronica-activiteiten,
  • BG Professional: de professionele armaturen, verlichtingssystemen en –diensten en
  • BG Home: de consumenten armaturen en thuisverlichtingssystemen.

Elk onderdeel is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van haar strategie, productassortiment en de productie en inkoop van haar producten.

Philips Lighting is commercieel actief in ongeveer 180 landen en heeft fabrieken in 22 landen en eigen verkoopkantoren in 70 landen. Het bedrijf geeft per jaar ongeveer 5% van de omzet uit aan onderzoek en ontwikkeling (R&D) en heeft een portefeuille van zo’n 14.000 patenten. Per 31 maart 2016 telde het bedrijf 36.350 medewerker (in fte). Het bedrijf heeft bij de afsplitsing het recht gekregen de Philips naam te gebruiken voor tien jaar en deze termijn kan daarna nog verlengd worden.

Geschiedenis

Philips Argenta
gloeilamp
Miniwatt radiolamp
Natriumlamp
blacklight tl-lamp en kiemdodende UV-lamp
Magicube Flitslicht
Halogeenlamp voor de auto
Metaalhalidelamp
Lumiled hogehelderheidsled's
ledlamp retrofit met Edison-schroefdraad
COG(chip-on-glass)-LED filament lamp

Deze divisie is voortgekomen uit de hoofdindustriegroep Licht, die op haar beurt behoorde tot de allereerste activiteit van het Philipsconcern, dat begonnen is in 1891 als een gloeilampenfabriek. In deze tijd kende men slechts kooldraadlampen waarvan de productie een soort assemblageproces was. De lampvoeten werden door de Middelburgse Vitritefabriek geleverd, en de ballonnen kwamen uit Oostenrijk. Daarna moest de kooldraad worden vervaardigd en geassembleerd. Aangezien de investeringen beperkt waren en het productieproces eenvoudig, werden er omstreeks deze tijd vele gloeilampenfabriekjes opgericht. De lampenmaakstertjes monteerden de kooldraad.

In 1905 bracht concurrent Siemens de eerste metaaldraadlamp op de markt, die een draad van tantalium bevatte, terwijl in 1907 de concurrent General Electric met de gespoten wolfraamdraad kwam. Metaaldraadlampen hebben een hoger rendement. Daarop begon Philips ingenieurs aan te trekken, omdat een dergelijk product veel meer kennis vergde. In 1909 bracht Philips een soortgelijk product op de markt, maar General Electric had toen al kennis opgedaan omtrent de getrokken wolfraamdraad, die veel minder handarbeid vergde en zich leende voor massaproductie. In 1911 kon ook Philips een dergelijke lamp maken. In 1913 werd de stikstofgevulde gloeilamp geïntroduceerd, waardoor de binnenkant van de ballon niet meer besloeg door verdamping van de gloeidraad. Beter nog was de argongevulde lamp die in 1915 op de markt kwam. Gedurende de daaropvolgende jaren begonnen de elektrotechnische bedrijven een uitgebreid productengamma te ontwikkelen en ook Philips moest een kennisbasis opbouwen, waartoe in 1914 het Natuurkundig Laboratorium werd opgericht. In 1918 fabriceerde Philips de eerste radiolamp en in 1925 werd de N.V. Philips Radio opgericht, waarmee andere activiteiten dan verlichting een rol begonnen te spelen.

Philips kreeg steeds meer invloed in binnen- en buitenlandse gloeilampenfabrieken, zoals Volt, Splendor en Pope.

In 1946 werd de Hoofdindustriegroep Licht opgericht, een van de vele Hoofdindustriegroepen die het Philipsconcern heeft gekend. Deze heeft bestaan tot 1988. Toen werd het een van de divisies binnen Philips. Reorganisaties en verzelfstandigingen in de jaren die daarop volgden leidden ertoe dat er nog maar drie concerndivisies overbleven, waarvan Philips Lighting er een was. Overigens werd ook de verlichtingssector steeds diverser. Er kwamen nieuwe verlichtingstechnieken op basis van gasontlading, zoals de natriumlamp in 1931 en de tl-buis in 1948. Voorts werden er speciale lampen gemaakt, bijvoorbeeld voor filmprojectoren, voor signalering, flitslampen voor de fotografie, infrarood- en ultravioletlampen. Daarnaast werden armaturen en dergelijke ontwikkeld. Eind jaren 80 van de 20e eeuw werd de spaarlamp geïntroduceerd.

In 1981 nam Philips de lichtdivisie van het Amerikaanse Westinghouse Electric Company over.[2]

Ook de ledlamp begon aan haar opmars. Tegen het einde van de 20e eeuw verscheen deze lamp in allerlei specialistische toepassingen, zoals signaleringslampjes, maar sedert 2000 wordt ook de hogehelderheidsled geproduceerd, die voor algemene verlichtingsdoelen gebruikt kan worden. In 1999 startten Philips en Agilent Technologies Lumileds een joint venture voor het ontwikkelen en verkopen van LED's. In 2005 nam Philips Lumileds over.[3] In 2014 verzelfstandigde Philips Lumileds samen met Automotive Lighting. Samen hadden ze een omzet van 1,4 miljard euro.[4] In 2016 verkocht Philips Lumileds aan Apollo Global Management. Lumileds was op dat moment een bedrijf met negenduizend mensen en een omzet van 2 miljard dollar.[5]

Philips Lighting probeerde, mede door de overnames van producenten van lichtarmaturen Massive in 2006, en Genlyte Group in 2007,[6]) een sterke positie in deze nieuwe markt op te bouwen.

In oktober 2012 verkocht Philips aan de Nederlandse investingsmaatschappij Varova de armaturenfabriek Springe in Duitsland, die verder ging onder de naam Nordeon,[7] en in december 2012 kocht Varova ook de glasfabriek en de TL-fabriek te Chalon-sur-Saône. In november 2013 werd ook de locatie in Dijon overgenomen van Philips.[8] In April 2017 werd de Franse tak alsnog gesloten.[9]

In november 2015 sloot Philipss de TL-fabriek Rosendaal.[10] In juni 2016 ontsloeg Philips alle medewerkers in Emmen, een productielocatie voor armaturen voor straatverlichting.[11] In het derde kwartaal van hetzelfde jaar werd een TL-fabriek in Samut Prakan (Thailand) gesloten,[12] en in Shenzen een LED fabriek.[13] In juli 2016 verkocht Philips de glasfabriek in Winschoten aan het Duitse QSIL.[14]

Marktpositie

Er zijn nog enkele grote spelers op de verlichtings-wereldmarkt. Dit zijn OSRAMOsram-Sylvania (in 2013 verzelfstandigd door Siemens AG), GE Industrial en Philips. Van deze drie is Philips de grootste in de verlichtingsindustrie. Zo worden wereldwijd bijvoorbeeld 30 procent van de kantoren, 65 procent van de belangrijkste luchthavens in de wereld, 30 procent van de ziekenhuizen, 35 procent van de automobielen, en 55 procent van de grote voetbalstadions met Philips lampen verlicht.(Bron?)

Verzelfstandiging Philips Lighting

In mei 2015 stemde een grote meerderheid van de aandeelhouders in met het afsplitsen van Philips Lighting. Hierbij werd Philips Lighting zelfstandig, met een hoofdkantoor in Eindhoven. Men dacht aanvankelijk aan de verkoop aan een of meer private-equitypartijen en indien dit niet lukte aan een beursgang. Diverse partijen hebben interesse getoond, maar de biedingen bleven onder de gewenste prijs. In mei 2016 besloot Philips de lichtdivisie te noteren aan de Amsterdamse effectenbeurs. Met een jaaromzet van 7,4 miljard euro is Philips Lighting een van de grotere beursbedrijven in Amsterdam.

Op 27 mei 2016 werd een kwart van alle aandelen aangeboden.[15] De introductiekoers was 20 euro per aandeel.[16] Rond de beursgang zijn meer dan 43 miljoen aandelen Philips Lighting verkocht hetgeen neerkomt op 28,75% van het totale aantal aandelen, en een opbrengst van 862,5 miljoen euro. Philips heeft nog steeds een aandelenbelang van 71,25%.[17] In april 2017 verkocht Philips 22,3 miljoen aandelen Philips Lighting tegen een koers van 28,80 euro.[18] Philips Lighting kocht zelf 3,5 miljoen aandelen terug voor 101 miljoen euro. Met de verkoop en het schrappen van de ingekochte aandelen, komt het belang van Philips uit op 41%.[18] De rest van het belang in Philips Lighting zal ook in de komende jaren in de verkoop gaan.

Vestigingen

Het hoofdkantoor van Philips Lighting bevindt zich in Eindhoven.

Enkele van de belangrijkste fabrieken van Philips Lighting:[19]

  • Nederland - Philips Maarheeze - fosforen[20]
  • Argentina - Buenos Aires - Professional luminaires
  • Belgium - Turnhout - Conventional lamps
  • Belgium - Roeselaere - armaturen
  • Brazil - Varghina - Electronics
  • China - Chengdu - Professional luminaires
  • China - Shanghai/Malu - Conventional lamps
  • China - Shenzhen - Consumer luminaires
  • Hungary - Tamasi - Professional luminaires
  • India - Vadodara - Conventional lamps
  • Mexico - Tijuana - LED lamps and electronics
  • Mexico - Camargo - Professional luminaires
  • Mexico - Monterrey - Professional luminaires
  • Poland - Pila - Electronics
  • Poland - Pila - Conventional and led lamps
  • Poland - Ketrzyn - Professional luminaires
  • Saudi Arabia - Riyadh - Professional luminaires[21]
  • Saudi Arabia Riyadh - Professional luminaires[21]
  • Saudi Arabia - Riyadh - Professional luminaires[21]
  • United States - Salina - Conventional Lamps
  • United States - Collierville - Electronics
  • United States - San Marcos - Professional luminaires
  • United States - Tupelo - Professional luminaires

Gesloten:

Kleinere fabrieken, zoals in Oss, Weert, Middelburg en Terneuzen, zijn gesloten of sterk ingekrompen. Het bedrijf in Maarheeze levert hulpstoffen. De glasfabriek in Lommel is verzelfstandigd. de kwarts en speciale glassoortenfabriek in Winschoten is verkocht. Grotere eenheden zijn ontstaan die deels in Oost-Europa of het Verre Oosten zijn gelegen.