Leopoldswijk: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Basbeat~nlwiki (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Basbeat~nlwiki (overleg | bijdragen)
merge with Europese wijk = zelfde !
Regel 1: Regel 1:
De '''Leopoldswijk''' (Frans: ''Quartier Léopold'') is een wijk in het oosten van de [[België|Belgische]] hoofdstad [[Brussel (stad)|Brussel]]. Het grenst aan het [[Leopoldspark (Brussel)|Leopoldspark]] en strekt zich uit over het grondgebied van [[Brussel-Stad]], [[Etterbeek]], [[Elsene]] en [[Sint-Joost-ten-Node]]
De '''Leopoldswijk''' ([[Frans]]: ''Quartier Léopold''), ook bekend als de '''Europese wijk''', is een relatief nieuwe wijk in het oosten van [[Brussel (stad)|Brussel]]. Het grenst aan de "kleine ring", het [[Jubelpark van Brussel|Jubelpark]] en het [[Leopoldspark (Brussel)|Leopoldspark]], en strekt zich uit over het grondgebied van [[Brussel-Stad]], [[Etterbeek]], [[Elsene]] en [[Sint-Joost-ten-Node]].


== Ontstaan en uitbouw ==
== Ontstaan en uitbouw ==
De Leopoldswijk is een realisatie van de ''Societé civile pour l'agrandissement et l'embellissement de la capitale de la Belgique'', een maatschappij die in [[1837]] in het leven werd geroepen door de gouverneur van de [[Generale Maatschappij]], [[Ferdinand de Meeüs]], en vertegenwoordigers van de politieke en financiële kringen. Met deze bouwcampagne mikte de maatschappij op een publiek van aristocraten en gegoede burgers. Koning [[Leopold I van België|Leopold I]] sloot zich aan bij dit initiatief en stond toe dat het zijn naam kreeg. Architect [[Tilman-François Suys]] ontwierp de plattegrond in dambordpatroon waarin twee vierhoekige pleinen waren opgenomen, het Frère-Orbanplantsoen en het de Meeüsplantsoen; zij lagen in het verlengde van de hoofdassen van het [[Park van Brussel]]. De gebouwen werden op percelen van 7 bij 21 meter opgetrokken en getuigen van zeer diverse invloeden. Dit harmonische geheel werd geleidelijk verstoord door een concentratie van de tertiaire sector. De vestiging van de [[Europese Unie|Europese instellingen]] betekende een voorlopig laatste inbreuk op de structuur van de Leopoldswijk.
De Leopoldswijk is een realisatie van de ''Societé civile pour l'agrandissement et l'embellissement de la capitale de la Belgique'', een maatschappij die in [[1837]] in het leven werd geroepen door de gouverneur van de [[Generale Maatschappij]], [[Ferdinand de Meeüs]], en vertegenwoordigers van de politieke en financiële kringen. Met deze bouwcampagne mikte de maatschappij op een publiek van aristocraten en gegoede burgers. Koning [[Leopold I van België|Leopold I]] sloot zich aan bij dit initiatief en stond toe dat het zijn naam kreeg. Architect [[Tilman-François Suys]] ontwierp de plattegrond in dambordpatroon waarin twee vierhoekige pleinen waren opgenomen, het Frère-Orbanplantsoen en het de Meeüsplantsoen; zij lagen in het verlengde van de hoofdassen van het [[Warandepark]]. De gebouwen werden op percelen van 7 bij 21 meter opgetrokken en getuigen van zeer diverse invloeden. Dit harmonische geheel onderging met de opkomst van de tertiaire sector een grootschalige [[sloop (afbraak)|sloop]].

== Ontwikkeling tot Europese wijk ==
De nieuwbouw is opgetrokken in [[Postmodernisme (architectuur)|postmoderne]] en [[internationale stijl]] en bestaat uit grote kantoorgebouwen die dienen als vergaderruimten voor [[Europese Unie|Europese instellingen]].

Aan de [[Wiertzstraat]] bevindt zich de Brusselse vestiging van het [[Europees Parlement]], waar de [[plenaire vergadering]]en plaatsvinden. Vlak hierbij bevindt zich het [[Internationaal Conferentiecentrum]], het [[Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen|NMBS]]-station [[Station Brussel-Luxemburg|Brussel-Luxemburg]] en het [[Luxemburgplein]] met vele uitspanningen.

Aan het [[Schumanplein]] bevindt zich het [[Berlaymontgebouw]], waar de [[Europese Commissie]] zetelt. Van dit plein naar het westen loopt de [[Wetstraat]], een belangrijke oost-westas voor de wijk. Verderop in deze straat bevindt zich het 19e-eeuwse [[Paleis der Natie]], de zetel van het [[Federaal Parlement van België]]. Ondergronds bevinden zich het [[spoorwegstation]] [[Station Brussel-Schuman|Brussel-Schuman]] en het [[Brusselse metro|metrostation]] [[Maalbeek (metrostation)|Maalbeek]].

De meeste ambtenaren van de Europese instellingen wonen in de oostrand van [[Brussels Hoofdstedelijk Gewest|Groot-Brussel]], de Europarlementariërs wonen veelal vlakbij het parlementsgebouw in het woonkwartier in de wijk, het ''Europees district''. De vele in [[appartement]]en gesplitste huizen en flatgebouwen staan er tussen de [[jugendstil]]huizen. De prijzen voor woonruimte zijn er torenhoog.

Tussen de zetel van het Europees Parlement en de Belliardstraat ligt het vroeg-[[20e eeuw|twintigste-eeuwse]] [[Leopoldpark (Brussel)|Leopoldpark]], omringd door de [[Solvay]]-[[bibliotheek]] en het [[conservatorium]] [[Lycée Jacqmain]]. Ten oosten van het Schumanplein, op de as van de [[Wetstraat]], ligt het laat-negentiende-eeuwse [[Jubelpark van Brussel|Jubelpark]]. In dit park zijn vier musea te vinden: het [[Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis|Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis]], het [[Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis]], het [[Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen|Koninklijk Museum voor Natuurwetenschappen]] en [[Autoworld]]. In een van de zijstraten staat het [[Cauchiehuis]].

Verdere Europese instellingen in de wijk zijn het [[Europees Economisch en Sociaal Comité]], de [[Europese Rekenkamer]], de [[Europese Ombudsman]], het [[Europees Comité van de Regio's]], de [[Raad van de Europese Unie]], de [[Europese Investeringsbank]], het [[Europees Investeringsfonds]], het [[Publicatiebureau]] en het [[Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen]]. Ook bevindt zich er een [[Europese School]].

==Externe link==
* [http://ec.europa.eu/nederland/documents/gebouwenbrussel_nl.pdf Plattegrond met aanduiding van de gebouwen van de Europese Unie (in '''pdf''')]


== Bron ==
== Bron ==
Brussel, 175 jaar hoofdstad, (Brochure uitgegeven naar aanleiding van de open monumentendagen 17-18 september 2005 door de staatssecretaris bevoegd voor Monumenten en Landschappen, de tekst behoort tot het publiek domein)
''Brussel, 175 jaar hoofdstad'', (Brochure uitgegeven naar aanleiding van de open monumentendagen 17-18 september 2005 door de staatssecretaris bevoegd voor Monumenten en Landschappen, de tekst behoort tot het publiek domein)


[[Categorie:Wijk in Brussel]]
[[Categorie:Wijk in Brussel]]

Versie van 23 jun 2007 21:05

De Leopoldswijk (Frans: Quartier Léopold), ook bekend als de Europese wijk, is een relatief nieuwe wijk in het oosten van Brussel. Het grenst aan de "kleine ring", het Jubelpark en het Leopoldspark, en strekt zich uit over het grondgebied van Brussel-Stad, Etterbeek, Elsene en Sint-Joost-ten-Node.

Ontstaan en uitbouw

De Leopoldswijk is een realisatie van de Societé civile pour l'agrandissement et l'embellissement de la capitale de la Belgique, een maatschappij die in 1837 in het leven werd geroepen door de gouverneur van de Generale Maatschappij, Ferdinand de Meeüs, en vertegenwoordigers van de politieke en financiële kringen. Met deze bouwcampagne mikte de maatschappij op een publiek van aristocraten en gegoede burgers. Koning Leopold I sloot zich aan bij dit initiatief en stond toe dat het zijn naam kreeg. Architect Tilman-François Suys ontwierp de plattegrond in dambordpatroon waarin twee vierhoekige pleinen waren opgenomen, het Frère-Orbanplantsoen en het de Meeüsplantsoen; zij lagen in het verlengde van de hoofdassen van het Warandepark. De gebouwen werden op percelen van 7 bij 21 meter opgetrokken en getuigen van zeer diverse invloeden. Dit harmonische geheel onderging met de opkomst van de tertiaire sector een grootschalige sloop.

Ontwikkeling tot Europese wijk

De nieuwbouw is opgetrokken in postmoderne en internationale stijl en bestaat uit grote kantoorgebouwen die dienen als vergaderruimten voor Europese instellingen.

Aan de Wiertzstraat bevindt zich de Brusselse vestiging van het Europees Parlement, waar de plenaire vergaderingen plaatsvinden. Vlak hierbij bevindt zich het Internationaal Conferentiecentrum, het NMBS-station Brussel-Luxemburg en het Luxemburgplein met vele uitspanningen.

Aan het Schumanplein bevindt zich het Berlaymontgebouw, waar de Europese Commissie zetelt. Van dit plein naar het westen loopt de Wetstraat, een belangrijke oost-westas voor de wijk. Verderop in deze straat bevindt zich het 19e-eeuwse Paleis der Natie, de zetel van het Federaal Parlement van België. Ondergronds bevinden zich het spoorwegstation Brussel-Schuman en het metrostation Maalbeek.

De meeste ambtenaren van de Europese instellingen wonen in de oostrand van Groot-Brussel, de Europarlementariërs wonen veelal vlakbij het parlementsgebouw in het woonkwartier in de wijk, het Europees district. De vele in appartementen gesplitste huizen en flatgebouwen staan er tussen de jugendstilhuizen. De prijzen voor woonruimte zijn er torenhoog.

Tussen de zetel van het Europees Parlement en de Belliardstraat ligt het vroeg-twintigste-eeuwse Leopoldpark, omringd door de Solvay-bibliotheek en het conservatorium Lycée Jacqmain. Ten oosten van het Schumanplein, op de as van de Wetstraat, ligt het laat-negentiende-eeuwse Jubelpark. In dit park zijn vier musea te vinden: het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis, het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, het Koninklijk Museum voor Natuurwetenschappen en Autoworld. In een van de zijstraten staat het Cauchiehuis.

Verdere Europese instellingen in de wijk zijn het Europees Economisch en Sociaal Comité, de Europese Rekenkamer, de Europese Ombudsman, het Europees Comité van de Regio's, de Raad van de Europese Unie, de Europese Investeringsbank, het Europees Investeringsfonds, het Publicatiebureau en het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen. Ook bevindt zich er een Europese School.

Externe link

Bron

Brussel, 175 jaar hoofdstad, (Brochure uitgegeven naar aanleiding van de open monumentendagen 17-18 september 2005 door de staatssecretaris bevoegd voor Monumenten en Landschappen, de tekst behoort tot het publiek domein)