Glijvlak: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 5: Regel 5:
==Wiskundige benadering==
==Wiskundige benadering==
===Geometrie===
===Geometrie===
[[Geometrie|Geometrisch]] gezien is een glijvak-operatie een type [[isometrie]] in de [[Euclidische ruimte]], waarbij een combinatie van een [[spiegeling (meetkunde)|spiegeling]] en een [[translatie (meetkunde)|translatie]] optreedt. De volgorde waarin de combinatie plaatsvindt doet er niet toe, het resultaat is hetzelfde. Alleen een spiegeling kan afhankelijk van de context soms ook als een glijvlak-operatie beschouwd worden, waarbij de translatie gelijk is aan de [[nulvector]].
[[Geometrie|Geometrisch]] gezien is een glijvak-operatie, [[glijspiegeling]], een type [[isometrie]] in de [[Euclidische ruimte]], waarbij een combinatie van een [[spiegeling (meetkunde)|spiegeling]] en een [[translatie (meetkunde)|translatie]] optreedt. De volgorde waarin de combinatie plaatsvindt doet er niet toe, het resultaat is hetzelfde. Alleen een spiegeling kan afhankelijk van de context soms ook als een glijvlak-operatie beschouwd worden, waarbij de translatie gelijk is aan de [[nulvector]].


Een glijvlak-operatie is één van de vier soorten indirecte isometrieën in de drie-dimensionale ruimte.
Een glijvlak-operatie is één van de vier soorten indirecte isometrieën in de drie-dimensionale ruimte.

Versie van 9 sep 2007 10:23

Een glijvlak is in de kristallografie een symmetrie-element dat bestaat uit een spiegelvlak gevolgd door een verschuiving parallel met dat vlak.

Glijvlakken worden met a, b of c aangeduid, afhankelijk van de kristallografische as waarlangs de verschuiving plaatsvindt. Verder bestaan er n-glijvlakken, waarbij de verschuiving over de helft van de diagonaal van een zijvlak van de eenheidscel plaatsvindt; en d-glijvlakken, waarbij de verschuiving over een kwart van een diagonaal van een zijvlak of een kwart van een lichaamsdiagonaal van de eenheidscel plaatsvindt. De d staat voor diamant, omdat deze soort glijvlakken in de diamantstructuur voorkomen.

Wiskundige benadering

Geometrie

Geometrisch gezien is een glijvak-operatie, glijspiegeling, een type isometrie in de Euclidische ruimte, waarbij een combinatie van een spiegeling en een translatie optreedt. De volgorde waarin de combinatie plaatsvindt doet er niet toe, het resultaat is hetzelfde. Alleen een spiegeling kan afhankelijk van de context soms ook als een glijvlak-operatie beschouwd worden, waarbij de translatie gelijk is aan de nulvector.

Een glijvlak-operatie is één van de vier soorten indirecte isometrieën in de drie-dimensionale ruimte.

De isometriegroep die door een glijvlak-operatie wordt geschapen is een oneindige cyclische groep. Een combinatie van twee gelijke glijvlak-operaties is een translatie met een translatievector die twee keer de lengte heeft van de glijvlak-operatie. Even aantallen glijvlak-operaties vormen daarom een translatiegroep.

Symmetrie

Bij glijvlak-symmetrie is de symmetriegroep van een materiaal een glijvlak-operatie. Voor elke symmetriegroep waarbij glijvlak-symmetrie voorkomt geldt dat de translatievector van elke glijvlak-operatie de helft is van een element van de translatiegroep. Als de translatievector van een glijvlak-operatie zelf een element van de translatiegroep vormt, zal de glijvlak-symmetrie slechts een combinatie zijn van spiegelsymmetrie en translatiesymmetrie.

Zie ook

[bron?]