Ederveen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door MauritsBot (overleg | bijdragen) op 16 jun 2009 om 04:52. (robot Anders: nds-nl:Ereveen; cosmetische veranderingen)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.


Ederveen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Ederveen (Gelderland)
Ederveen
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Ede Ede
Coördinaten 52° 4′ NB, 5° 35′ OL
Algemeen
Inwoners
(1-1-2006)
3100
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Ederveen is een dorp in de Nederlandse provincie Gelderland, gelegen in de gemeente Ede. Ederveen heeft 3100 (2006[1]) inwoners.

Ederveen ligt hemelsbreed tussen Renswoude in het noordwesten, Lunteren in het noordoosten en De Klomp en Veenendaal in het zuiden.

De eerste bebouwing is rond 1600 ontstaan. Het gebied werd gebruikt voor turfwinning door mensen uit Ede, de eerste bewoners waren dan ook arme turfstekers uit dat dorp. Ederveen zou lange tijd een arm en onderontwikkeld dorp blijven en pas in de loop van de negentiende eeuw werden er initiatieven ontplooid om de armoede en achterstanden te bestrijden. Na de Tweede Wereldoorlog vestigden zich enkele veevoederfabrieken in Ederveen.

Het dorp telt een gemeente van de Protestantse Kerk in Nederland, een gemeente van de Hersteld Hervormde Kerk, een Gereformeerde Gemeente in Nederland en een Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland.

In Ederveen zijn twee basisscholen; de Calvijnschool en de Julianaschool.

In de loop van 2006 is er begonnen met de bouw van de nieuwe wijk Veldjesgraaf. Dit plan heeft Ederveen voorzien van 95 nieuwe woningen.

Bekende inwoners

  • Gebroeders Adrie en Wuf van Ginkel. Grondleggers van de latere "Ginkels Automobiel Fabriek" (Ginaf).
  • Zanger en cabaretier Robert Long heeft zijn jeugd in Ederveen doorgebracht. In verschillende van zijn liedjes refereert hij aan de streng gereformeerde sfeer in het dorp van zijn jeugd. Onder meer in Perenbloesem (Album NU).

Externe links

[bron?]

  1. CBS Statline, 1 januari 2006