Espel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RomaineBot (overleg | bijdragen) op 22 okt 2009 om 02:03. (→‎Openbaar vervoer: Linkfix ivm sjabloonnaamgeving met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Espel
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Espel (Flevoland)
Espel
Situering
Provincie Vlag Flevoland Flevoland
Gemeente Vlag Noordoostpolder Noordoostpolder
Coördinaten 52° 43′ NB, 5° 39′ OL
Algemeen
Inwoners
(2007)
1370
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Espel is een klein dorp in Nederland. Het ligt in het westen van de gemeente Noordoostpolder, gelegen aan de provinciale weg van Urk naar Lemmer. De eerste huizen werden er in 1956 gebouwd. De naam Espel is afgeleid van Espelbergh, ook Espelo genoemd, een dorp dat ooit ten noorden van Urk gelegen was. Dit gebied is later door de Zuiderzee opgeslokt. Het dorp kreeg diverse voorzieningen, zoals winkels, een drietal scholen, twee kerken en twee cafés.

In de loop der jaren verdween een aantal faciliteiten. De laatste winkel sloot zijn deuren in 2009. In en rondom het dorp wonen thans circa 1400 mensen, het dorp heeft nog steeds een eigen kerk, een school, en een café-restaurant annex zalen- en bowlingcentrum en sportvelden.

Het gebied rond Espel is thans een belangrijk bloembollenareaal waar voornamelijk tulpen worden geteeld. In elk voorjaar wordt een route langs de bloeiende bollenvelden uitgezet. Aan de IJsselmeerdijk bij Espel bevindt zich een van de grootste windmolenparken van Europa, met 50 molens.

Openbaar vervoer