Klarenbeek (dorp)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Rudolphous (overleg | bijdragen) op 8 mrt 2010 om 22:48. (zie ook)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Klarenbeek
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Klarenbeek (Gelderland)
Klarenbeek
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Apeldoorn, Voorst
Coördinaten 52° 10′ NB, 6° 4′ OL
Algemeen
Inwoners
(2005)
3500
Detailkaart
Kaart van Klarenbeek
Locatie in de gemeente Apeldoorn
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Klarenbeek is een dorp ten oosten van Apeldoorn in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp telt ongeveer 3500 inwoners.

Klarenbeek is genoemd naar een landgoed dat lag aan de Klaarbeek, die later ook Klarenbeek ging heten. Aan het begin van de 20e eeuw was Klarenbeek niet meer dan een gebied met enkele verspreide huizen en een rooms-katholieke kerk. Thans bestaat het dorp voornamelijk uit een lange weg (de hoofdweg) waaraan verschillende buurtjes zijn gebouwd.

Het dorp valt onder twee gemeenten, namelijk Apeldoorn en Voorst, de gemeentegrens loopt dwars door het dorp. Deze gemeenten zijn momenteel bezig hun toekomstplannen voor Klarenbeek op elkaar af te stemmen, zodat Klarenbeek niet per gemeente verschilt in bijvoorbeeld bebouwing en dergelijke.

Klarenbeek heeft ook een eigen treinstation, station Klarenbeek. Aan de Molenweg staat de korenmolen De Hoop, die nog regelmatig in bedrijf is.

Het dorp kent ook een houtzagerij, deze is in handen van de familie Krepel. Deze is hier sinds de 19e eeuw gevestigd en was toen de reden om de halte Klarenbeek te bouwen.

Sport en recreatie

Het dorp heeft een sportvereniging, SC Klarenbeek, een omnisportclub met zeven afdelingen (voetbal, volleybal, biljart, fietsen, gymnastiek, handbal en schaatsen).

Klarenbeek ligt aan de Europese wandelroute E11, ter plaatse ook wel Marskramerpad of Handelsweg geheten. De E11 loopt van Den Haag naar het oosten, op dit moment tot de grens Polen/Litouwen.

Zie ook