Hengelo (Gelderland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 15 jul 2010 om 23:38. (→‎Nieuwbouw en verbouw in Hengelo)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Hengelo
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Hengelo (Gelderland)
Hengelo
Situering
Provincie Gelderland
Gemeente Bronckhorst
Coördinaten 52° 3′ NB, 6° 19′ OL
Algemeen
Oppervlakte 1,58 km²
Inwoners
(2009)
8500[1]
Detailkaart
Kaart van Hengelo
Locatie in de gemeente Bronckhorst
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De plaats Hengelo (Nedersaksisch: Hengel) is één van de dorpskernen van de gemeente Bronckhorst in de Achterhoek, in de Nederlandse provincie Gelderland. In Hengelo bevindt zich het gemeentehuis van deze gemeente.

Voormalige gemeente

Tot 2005 was Hengelo een zelfstandige gemeente (met 8500 inwoners, 2004), maar in het kader van een gemeentelijke herindeling is de gemeente Hengelo toen gefuseerd met de buurgemeenten Hummelo en Keppel, Steenderen, Vorden en Zelhem tot de gemeente Bronckhorst.

Evenementen en bezienswaardigheden

Hengelo staat in de wijde omtrek bekend om de jaarlijkse paardenmarkt (tijdens de dorpskermis in juli). Ook kent de plaats vele activiteiten met paarden: springconcoursen, men-wedstrijden en toertochten met koetsen. Hier komen paardenliefhebbers uit heel Nederland op af. Ook bij motorliefhebbers is Hengelo bekend; eens per jaar wordt er een ronde van het ONK motorwegraces verreden op het straatcircuit de Varsselring.

Hengelo telt 3 kerken. De nederlands-hervormde Remigiuskerk aan de Kerkstraat bevat zeer oude muurschilderingen die door kenners als bijzonder worden beschouwd. De rooms-katholieke St. Willibrorduskerk is gelegen aan de Spalstraat. Ook is er een vrijzinnig-protestantse kerk aan de Banninkstraat.

Het bosgebied "'t Zand" (ook wel "'t Hengelse Zand"), gelegen tussen Hengelo, Zelhem en Ruurlo, wordt genoemd in de eerste hit "Oerend Hard" van Achterhoekse rockformatie Normaal. In Hengelo bevindt zich het kantoor van rockband Jovink en de Voederbietels.

Nieuwbouw en verbouw in Hengelo

Om het dorp Hengelo leefbaar te houden heeft de gemeente Bronckhorst een ontwikkelingsplan opgesteld waarin diverse deelplannen zijn opgenomen. Er zijn verschillende nieuwbouwprojecten in voorzien en de detailhandel wordt gestimuleerd. Onder andere het Jacobshof en het Meindershof zijn al gerealiseerd. In het Meindershof is ook de nieuwe openbare bibliotheek gehuisvest.

Tegenover sportpark 't Elderink is het nieuwe gemeentehuis van de gemeente Bronckhorst gerealiseerd. Het gebouw is in januari 2010 in gebruik genomen en heeft zo'n 20 miljoen euro gekost. In 2010 wordt het oude gemeentehuis van de voormalige gemeente Hengelo gesloopt. Er komt nieuwbouw met diverse winkelpanden voor in de plaats. Verder wordt het gebied rondom de Sint Remigiuskerk gestimuleerd.

Aan de Noordzijde van Hengelo komt een nieuwe woonwijk, genaamd de Kwekerij. De wijk zal zo'n 200 huizen gaan tellen.

Rijksmonumenten

Geboren in Hengelo

Opgegroeid in Hengelo

Woonachtig in Hengelo

Opgericht in Hengelo

Woonwijken in Hengelo

De oude Spalstraat in Hengelo

Men kan Hengelo opsplitsen in 5 wijken.

Buurtschappen in de voormalige gemeente Hengelo

Externe links

  1. CBS, Inwonertal van Wijk 00 Hengelo - Buurt 00 Hengelo