Marknesse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Gscheper (overleg | bijdragen) op 22 jul 2010 om 13:36.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Marknesse
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Marknesse (Flevoland)
Marknesse
Situering
Provincie Vlag Flevoland Flevoland
Gemeente Vlag Noordoostpolder Noordoostpolder
Coördinaten 52° 43′ NB, 5° 52′ OL
Algemeen
Inwoners
(1-1-2009)
3893
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Marknesse vanuit de lucht

Marknesse is een dorp in de Noordoostpolder ten oosten van de hoofdplaats Emmeloord. Marknesse telt 3.893 inwoners en is na Emmeloord de grootste plaats in de Noordoostpolder.

Marknesse is in 1942 ontstaan als het barakkenkamp dorp B. Een jaar later is deze naam omgedoopt in Marknesse. Het is afgeleid van Marcnesse of Maronesse, een dorp dat in de Middeleeuwen in de buurt van Urk en Schokland moet hebben gelegen. In 1948 begon de bouw van Marknesse, naar een ontwerp van de Directie van de Wieringermeer (Noordoostpolderwerken).

Opvallend voor het dorpsplein zijn de noord-zuid lopende straten. Brede groene lanen kruisen de straten. In Marknesse zijn verschillende basisscholen, sportvelden, tennisbanen, een sporthal en een ijsbaan te vinden. Sinds 1992 is er een verzorgingshuis. Het dorp heeft een aantal verenigingen en een dorpsvereniging, waardoor ieder jaar een dorpsfeest wordt georganiseerd. Marknesse staat ook bekend om haar discotheek: Chez. Tot 2006 was de uitgaansgelegenheid gevestigd in het centrum, maar sinds 2008 staat er een nieuw complex op het industrieterrein.

Bij Marknesse bevindt zich een vestiging van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium, de Stichting Duits-Nederlandse Windtunnels en het Geomaticapark. Rond Marknesse bevindt zich veel landbouw en tuinbouw.

In het nieuws

In maart 2005 kwam Marknesse in het nieuws door de koudste maart-nacht ooit gemeten in Nederland. In de nacht van 3 op 4 maart 2005 daalde de temperatuur bij het KNMI-meetstation Marknesse tot -20,5 graden. Dit is een verbetering van het record van 7 maart 1971, toen -18,7 graden werd gemeten in Wageningen. Volgens het KNMI was de kou in Marknesse het gevolg van de heldere hemel, het dikke pak sneeuw dat op 2 en 3 maart gevallen was en een bijna totale windstilte. De uitzonderlijke kou richtte grote schade aan aan de plaatselijke fruitteelt. Bloemknoppen liepen onherstelbare schade op, zodat de vruchten niet tot ontwikkeling konden komen.

Verkeer en vervoer

De belangrijkste verbindingen van het dorp zijn de snelweg A6 tussen Lelystad en Joure en de autoweg N50 tussen Emmeloord en Kampen. Het dorp heeft busverbindingen met Emmeloord (lijn 71, 75, 76 en 171), Zwartsluis (lijn 71-171), Vollenhove (lijn 71-171), Scherpenzeel (lijn 76), Zwolle (lijn 171-71) en Steenwijk (lijn 75 en 76). Op 15 minuten rijden liggen de natuurgebieden van de Kop van Overijssel.

Rijksmonumenten

Bekende Marknessenaren

Externe link