Creil (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Apriethoff (overleg | bijdragen) op 22 aug 2010 om 21:24.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Creil
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Creil (Flevoland)
Creil
Situering
Provincie Flevoland
Gemeente Noordoostpolder
Coördinaten 52° 46′ NB, 5° 40′ OL
Algemeen
Inwoners
(2005)
1596
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Creil is een van de tien groendorpen in de Nederlandse gemeente Noordoostpolder. Het dorp heeft 1596 inwoners (1 januari 2005). Het ligt ten noordwesten van Emmeloord. Ten noorden van Creil ligt Rutten, Espel ligt zuidwestelijk van het dorp en Bant ligt aan de oostelijke kant van het dorp. De N715 (Noorderringweg) verbindt Bant en Creil en is een van de belangrijkste transportwegen in het noordelijke gebied van de Noordoostpolder, aangezien deze een verbinding met de A6 heeft.

De naam is afkomstig van een dorp dat ooit aan de kust van de Zuiderzee lag. Het huidige Creil is ontworpen door de Directie van de Wieringermeer. Met de bouw werd in 1953 begonnen.

Het bezit sinds eind 2004 een groot medisch centrum, Het Saalicon en een van de weinige actieve kerken in het gebied is aanwezig in Creil. In Creil worden onder andere diensten gehouden voor bewoners uit Rutten, Espel en Bant, zowel protestantse kerkdiensten als rooms-katholieke diensten. Voorts is er in Creil een basisschool genoemd naar Jan Roothaan.

Creil bezit veel bloembollen-telers en organiseert ook elk jaar in de lente het Creiler Flora, dat een hoge bekendheid heeft in de polder, Zuid-Friesland en Noordwest-Overijssel.

Openbaar vervoer

Externe link

Fotogalerij

Zie de categorie Creil, the Netherlands van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.