David Cameron

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door CommonsDelinker (overleg | bijdragen) op 21 dec 2010 om 16:01. (David_Cameron_Signature.svg is op Commons verwijderd. Jcb: Per commons:Commons:Deletion_requests/PD_ineligible_signatures)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
David Cameron
David Cameron
Volledige naam David William Donald Cameron
Geboren 9 oktober 1966
Londen, Verenigd Koninkrijk
Politieke partij Conservative Party
Partner Samantha Sheffield
Beroep Politicus
Religie Anglicanisme (Anglicaanse Kerk)
Handtekening Handtekening
Website Officiele site
Premier van het Verenigd Koninkrijk
Huidige functie
Aangetreden 11 mei 2010
Monarch Elizabeth II
Voorganger Gordon Brown
Lid Lagerhuis voor Witney
Huidige functie
Aangetreden 7 juni 2001
Voorganger Shaun Woodward
Portaal  Portaalicoon   Politiek

David William Donald Cameron (Londen, 9 oktober 1966) is een Brits politicus. Hij is de 77e en huidige premier van het Verenigd Koninkrijk en de 26e leider van de Conservative Party in het Verenigd Koninkrijk.

Levensloop

David Cameron werd geboren in Londen in 1966 als zoon van een beurshandelaar. Hij is een afstammeling van Willem IV Hendrik, koning van het Verenigd Koninkrijk en de oom van koningin Victoria, via een buitenechtelijk kind bij diens minnares Dorothy Jordan.

Cameron groeide op in het graafschap Berkshire en kreeg onderwijs aan Eton College, een prestigieuze jongensschool. Na een studie Philosophy, Politics, and Economics aan de Universiteit van Oxford ging hij aan de slag als onderzoeker bij de Conservatieve Partij. In de jaren 90 was hij onder premier John Major medewerker van minister van financiën Norman Lamont, en daarna van minister van binnenlandse zaken Michael Howard, alvorens hij enkele jaren ging werken voor het mediabedrijf Carlton Communications.

Na een mislukte poging in 1997, deed Cameron in 2001 succesvol mee aan de parlementsverkiezingen. Hij werd gekozen in het House of Commons, het Britse lagerhuis, als afgevaardigde (Member of Parliament) voor Witney in Oxfordshire. Al snel groeide hij uit tot één van de kopstukken van de partij. Op 6 december 2005 volgde hij Michael Howard op als partijvoorzitter van de Conservatives.

Bij de parlementsverkiezingen van 2010 behaalde de Conservatieven onder leiding van Cameron het beste verkiezingsresultaat sinds 1992 (de laatste keer dat de partij had gewonnen). Zij behaalden 306 zetels, maar kwamen daarmee 20 zetels tekort voor een absolute meerderheid, waardoor voor het eerst sinds 1974 geen enkele partij over een meerderheid in het Britse parlement beschikt. Met het doel een meerderheidscoalitie te vormen opende Cameron onderhandelingen met de leider van de Liberal Democrats, Nick Clegg. Op 11 mei werden de onderhandelingen afgerond en bood premier Gordon Brown zijn ontslag aan. Koningin Elizabeth II vroeg Cameron dezelfde dag nog om als de nieuwe premier naar voren te treden en kort daarna werd Cameron benoemd tot minister-president. De coalitieregering met de Liberal Democrats van Nick Clegg werd in korte tijd geformeerd.

Politieke filosofie

Cameron is een conservatief, maar gebruikt de term Compassionate Conservatism. Velen zien Cameron als een centrumfiguur, die op sommige momenten, zoals bij klimaatproblematiek, zelfs als centrum-links te beschouwen is. Anderen houden hem bij centrum-rechts.

Hij werd nogal onverwacht politiek leider van zijn partij, zijn belangrijkste tegenstander was David Davis. Het grootste verschil tussen beiden was vooral hun imago maar ook hun sociale en fiscale positie; terwijl Cameron tegen een te sterke belastingverlaging was, en voor gelijke rechten voor koppels van hetzelfde geslacht, hield Davis er een meer Thatcheriaans conservatisme op na.

Beweging voor Europese Hervorming

Nadat Roger Helmer (in 2005) en Daniel Hannan (in 2008), twee Tory-verkozenen in het Europees Parlement, uit de fractie van de Europese Volkspartij gezet werden wegens hun eurosceptische uitlatingen, ook al verdedigden zij daarmee de officiële standpunten van de Conservative Party, besliste David Cameron om vanaf 2009 alle Tory-verkozenen in een andere Europese fractie onder te brengen. De naam die daarvoor al enige tijd circuleert is Movement for European Reform.

Externe links

Zie de categorie David Cameron van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.