NOS Langs de Lijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Roy B (overleg | bijdragen) op 2 mei 2011 om 16:34.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

NOS Langs de Lijn is een sportprogramma op Radio 1, dat dagelijks wordt uitgezonden. Langs de Lijn heeft ongeveer 31 vaste medewerkers en 25 freelance verslaggevers.

Aanvankelijk hadden de verschillende omroepen hun eigen sportprogramma, zoals VARA's Tussen Start en Finish en AVRO's Wekelijkse Sportrevue. Hierdoor werd veel werk dubbelop gedaan en na de komst van Sport in Beeld (de voorloper van Studio Sport) op de televisie ontstond er ook behoefte aan een gezamenlijk radioprogramma. De eerste jaren werkten VARA en KRO samen aan het programma Marathon, een initiatief van Roel Rengers en Leo Pagano. Daarna voegde de AVRO zich bij het gezelschap en werd het Langs de Lijn. De naam werd bedacht door Peek Jellema. De eerste uitzending was op 1 januari 1967. Op 1 januari 2002 werd de 5000e uitzending uitgezonden.

De programmaformule is een mix van live-verslaggeving van wedstrijden, het laatste sportnieuws, interviews en columns en muziek. De bekende tune van Langs de Lijn is van Quincy Jones en heet Chump Change[1].

Ook van evenementen als de Champions League, UEFA Cup, Olympische Spelen (RadiOlympia), EK's en WK's en de Tour de France (Radio Tour de France) wordt door Langs de Lijn live verslag gedaan.


Presentatoren

Verslaggevers en commentatoren

Zie Lijst van sportmedewerkers van de NOS voor een overzicht

Trivia

Externe link