Stadion am Zoo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stadion am Zoo
Wuppertal - Stadion am Zoo 08 ies.jpg
Plaats Wuppertal, Duitsland
Capaciteit 23.067
Bouwjaar 1924
Architect(en) Theo Nussbaum en Theo Willkens
Bespelers Wuppertaler SV Borussia
Gerenoveerd 19911993, 20052008
Portaal  Portaalicoon   Sport

Het Stadion am Zoo is een stadion in de Duitse stad Wuppertal. De voetbalclub Wuppertaler SV, die uitkomt in de Oberliga Niederrhein, speelt er zijn thuiswedstrijden. In het stadion passen 28.300 toeschouwers, maar uit veiligheidoverwegingen worden er slechts 23.067 toegelaten. Het stadion beschikt over 5000 zitplaatsen.

Geschiedenis[bewerken]

Het stadion werd in 1924 gebouwd in de stad Elberfeld, dat in 1929 opging in de nieuwe gemeente Wuppertal. Tussen het voetbalveld en de tribunes bevond zich een wielerbaan, en het stadion werd eerst voornamelijk gebruikt voor wielerwedstrijden. De baan stond bekend als een van de snelste van Europa. Na de Tweede Wereldoorlog werd het stadion echter bekender als de thuishaven van de voetbalclub Wuppertaler SV Borussia, dat in de jaren zeventig kort in de Bundesliga speelde. De wielerbaan werd gedeeltelijk afgebroken om meer toeschouwerplaatsen mogelijk te maken.

In het begin van de jaren negentig werd de hoofdtribune van het stadion ingrijpend gerenoveerd; alleen de voorgevel, die als monument beschermd was, bleef behouden. Tussen 2005 en 2008 vond nogmaals een grote renovatie plaats, waarbij de wielerbaan volledig werd gesloopt en achter de doelen tribunes werden gebouwd.