Station Roeselare

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Shelfcloud (overleg | bijdragen) op 6 mei 2017 om 14:39. (Kleine typfout (afwerkt--> afgewerkt))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Station Roeselare
Voorzijde station tijdens werken (01/2014)
Opening 31 maart 1847
Telegrafische code FRL
Lijn(en) 64 - 65 - 66
Reizigerstellingen[1]
  •  Weekdag
  •  Zaterdag
  •  Zondag
(2022)
2.523
852
1.375
Beheerder NMBS
Architectuur
Aantal sporen 3
Aantal perrons 2
Ligging
Plaats Roeselare
Coördinaten 50° 57′ NB, 3° 8′ OL
Externe link  Stationsinformatie NMBS
Station Roeselare (Belgisch spoorwegstation)
Station Roeselare
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Roeselare is een spoorwegstation langs spoorlijn 66 (Brugge - Kortrijk) in de Belgische stad Roeselare. Het station is de eindhalte van de voormalige spoorlijn 64 (Ieper - Roeselare) en de eveneens voormalige spoorlijn 65 (Roeselare - Menen - Franse grens).

Het station bevindt zich op wandelafstand van het stadscentrum. Het station en de sporen liggen op een verhoogde berm, waaronder de lokettenhal en alle andere diensten zich bevinden. Ook onder het station ligt het drukke busstation waar de 7 stadslijnen aankomen en talrijke andere provinciale en regionale bussen stoppen. Om het kwartier stopt er een trein in Roeselare, waaronder de L-treinen richting Brugge en Kortrijk, en de IC-treinen naar Brugge/Oostende en Kortrijk/Rijsel.

Infrastructuur

Het station ligt op een verhoogde berm. De perrons worden overdekt door een groot geel plat metalen dak. Door de open dakconstructie zijn er rond de perrons weinig of geen muren; de reizigers kunnen toch enige bescherming tegen windvlagen vinden in de schuilhuisjes. Er zijn drie sporen en twee perrons. Boven zijn er nog enkele bureaus en seinpost Blok 10 die het treinverkeer regelt in het station. De perrons kunnen worden bereikt met trappen, roltrappen of met de lift. Beneden is er een lokettenhal met wachtruimte en kiosk. Naast de lokettenhal is er het restaurant. In de stationshal zelf zijn de toiletten en voedingswaren-automaten.

Vernieuwing

Het stationsgebouw uit 1977 beantwoordt niet meer aan de moderne eisen van comfort, klantvriendelijkheid en bereikbaarheid. Samen met het spoorviaduct vormt het bovendien een barrière tussen het hart van de stad en het oostelijke stadsdeel dat in de volksmond veelzeggend "Krottegem" genoemd wordt. Om aan die situatie te verhelpen, besloot het stadsbestuur in 2007 de stationsomgeving grondig aan te pakken. De NMBS-holding verklaarde zich bereid om tegelijk het station te moderniseren. De werken zouden tegen midden 2013 moeten geklaard zijn. De stad Roeselare, de NMBS-holding, Infrabel en De Lijn investeren samen 40 miljoen euro.

Zo komt er ook een nieuw busstation, een ondergrondse parking, een nieuw stationsplein en kantoorruimten. Het stationsgebouw was bij zijn constructie in 1977 heel modern maar oogt nu als een betonblok op de grens van Roeselare. Het station nodigt de mensen zeker niet uit om verder te gaan naar de Ardooisesteenweg. Met de globale vernieuwing wil men ook maken dat het station als een doorgang fungeert in plaats van een blokkade. Het gebouw zal volledig in glas afgewerkt worden.

Spoorlijn naar Gent

In het Neptunusplan wordt gesuggereerd om te voorzien in betere treinverbindingen tussen Roeselare en Gent-Sint-Pieters. Mogelijk wordt daarvoor nabij Lichtervelde een verbindingsspoor tussen lijn 66 en lijn 73 aangelegd ('boog van Gits'). Snellere verbindingen zijn echter ook mogelijk via Kortrijk.

Galerij: station Roeselare in 2010

Galerij: station Roeselare in 2014

Treindienst

Dagelijks

Treintype Verbinding Dienstregeling
IC23 Oostende - Brussels Airport (- Welkenraedt) 1x/u (rijdt 1x/dag door naar Welkenraedt.)
IC32 Brugge - Kortrijk

Week

Treintype Verbinding Dienstregeling
P Brugge - Kortrijk Tijdens de piekuren
Zie de categorie Roeselare train station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.