Steffen Iversen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Steffen Iversen
Steffen Iversen
Persoonlijke informatie
Geboortedatum 10 november, 1976
Geboorteplaats Oslo, Noorwegen Vlag van Noorwegen
Lengte 186 cm
Positie Aanvaller
Clubinformatie
Huidige club Rosenborg BK
Interlands *
1998–2011 Vlag van Noorwegen Noorwegen 79(21)

* Bijgewerkt op 17 november 2014
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Steffen Iversen (Oslo, 10 november 1976) is een voormalig voetballer uit Noorwegen. Hij begon zijn carrière bij Rosenborg BK. Na gespeeld te hebben in Engeland keerde hij in 2004 terug naar Noorwegen. Sinds 2011 speelde Iversen weer in Engeland, bij Crystal Palace. In 2012 keerde hij andermaal terug naar zijn vaderland om zich aan te sluiten bij Rosenborg BK. Iversen is een aanvaller, die zowel als nummer 10 als als spits kan spelen.

Rosenborg BK[bewerken | brontekst bewerken]

Steffen Iversen is de zoon van de legendarische Noorse voetballer Odd Iversen. Hij werd geboren in de Noorse hoofdstad Oslo, maar net als zijn vader wordt hij gezien als een typisch persoon uit Trondheim. Zijn vader komt daarvandaan, maar Steffen is geboren in Oslo, omdat Odd destijds bij Vålerenga IF speelde. Daarom is het ook niet zo verwonderlijk dat, na in de jeugd bij Nationalkameratene en Astor FK gespeeld te hebben, de eerste professionele voetbalclub van Steffen Iversen Rosenborg BK uit Trondheim was. Bij die club maakte hij in 1995 zijn debuut. Als wisselspeler kwam hij na 63 minuten in het veld voor Tom Kåre Staurvik in de wedstrijd tegen KIL Toppfotball. Meteen in zijn eerste seizoen speelde Iversen al met een vaste rol. Mede dankzij zijn goede optredens - in vijftig wedstrijden scoorde hij achttien keer - werd Rosenborg zowel in 1995 als in 1996 kampioen van Noorwegen. Iversen maakte indruk op veel buitenlandse clubs en uiteindelijk werd hij in de winterstop van het seizoen 1996/1997 aangetrokken door een Engelse club.

Tottenham Hotspur[bewerken | brontekst bewerken]

In november 1996, net nadat hij twintig was geworden, maakte Steffen Iversen de overstap van Rosenborg naar het Engelse Tottenham Hotspur. Bij een van de grootste clubs uit Londen kwam hij samen te spelen met onder anderen Sol Campbell, Allan Nielsen en Jürgen Klinsmann. In zijn eerste halve seizoen was Iversen direct succesvol. Hij speelde zestien wedstrijden, waarin hij zes keer scoorde. De eerste wedstrijd waarin de aanvaller uit Noorwegen scoorde voor Tottenham Hotspur vond plaats op 26 december 1996. In de Premier Leaguewedstrijd tegen Southampton FC scoorde hij direct twee keer, waardoor de Spurs de wedstrijd met 3-1 wonnen. Zijn eerste volle seizoen bij de club met als stadion White Hart Lane, was minder gelukkig. Door blessures kwam hij niet verder dan dertien wedstrijden. Het grootste succes dat Steffen Iversen met Tottenham mee zou maken, vond plaats in het seizoen 1998/1999. Na onder andere Liverpool en Manchester United uitgeschakeld te hebben, stuitte Iversen met Tottenham in de finale van de League Cup op Leicester City. Uiteindelijk werd deze wedstrijd moeizaam met 1-0 gewonnen, door een doelpunt van Allan Nielsen in de negentigste minuut. Daardoor werd de League Cup gewonnen, de enige prijs die Iversen met Tottenham Hotspur zou bereiken. Het grootste persoonlijke succes voor Iversen gedurende zijn tijd bij de Spurs kwam een seizoen later. In het seizoen 1999/2000 scoorde hij namelijk veertien doelpunten, waardoor hij een van de meest scorende spelers van de Premier League werd. Tot en met het seizoen 2002/2003 zou Steffen Iversen deel uit blijven maken van de selectie van Tottenham. Hij kreeg tegen die tijd echter al steeds minder speeltijd, door concurrentie van spitsen als Robbie Keane en Teddy Sheringham. In totaal speelde Steffen Iversen 143 wedstrijden. Daarin scoorde de Noor 36 doelpunten.

Wolverhampton Wanderers[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat hij nog maar weinig speeltijd kreeg bij Tottenham, maakte Steffen Iversen voor aanvang van het seizoen 2003/2004 de overstap naar Wolverhampton Wanderers. Ondanks dat die club in het seizoen 2002/2003 als vijfde was geëindigd in de First Division, was het dankzij de play-offs toch gepromoveerd naar de Premier League. Met zijn ervaring was Steffen Iversen een van de spelers die ervoor moesten zorgen dat Wolverhampton niet onmiddellijk weer degradeerde, maar handhaving wist te bewerkstelligen. Ook bij de Wanderers kwam Iversen echter weinig aan spelen toe. In zestien wedstrijden scoorde hij dan ook maar vier keer. Daarnaast eindigde Wolverhampton als twintigste in de competitie en degradeerde zodoende samen met Leeds United en Leicester naar de First Division. Na dit seizoen keerde Iversen terug naar Noorwegen.

Vålerenga IF[bewerken | brontekst bewerken]

Na het teleurstellende seizoen bij Wolverhampton Wanderers keerde Steffen Iversen terug naar Noorwegen. Daar ging hij spelen bij Vålerenga IF, de club waar zijn vader Odd ook vroeger speelde. Bij de club uit Oslo speelde Iversen een cruciale rol in het team. Dankzij spelers als hem, Arní Arason en Tore André Flo keerde Vålerenga na jaren weer terug aan de top. In het seizoen 2004 werd de club net geen kampioen, ondanks dat ze even veel punten had als Rosenborg. Zelfs het doelsaldo van de beide clubs was gelijk. Rosenborg had echter meer doelpunten gescoord, waardoor zij het landskampioenschap verwierf. In 2005 was het dan wel raak. Met Vålerenga werd Iversen voor de derde keer in zijn carrière kampioen van Noorwegen. Door dit landskampioenschap was daarnaast Rosenborg voor het eerst sinds dertien jaar geen kampioen geworden. In 2006 zou Iversen echter niet meer uitkomen voor Vålerenga. Zijn contract liep af en ondanks dat de club hem een nieuw contract aanbood, net zoals Real Mallorca en Everton FC, koos de Noor voor een oude bekende. In totaal scoorde Steffen Iversen elf doelpunten in 29 wedstrijden voor Vålerenga.

Terug bij Rosenborg[bewerken | brontekst bewerken]

In 2006 keerde Steffen Iversen terug naar bij zijn eerste professionele voetbalclub, Rosenborg BK[1]. Daarmee werd hij in 2006 opnieuw kampioen. Daarnaast werd hij dat jaar voor het eerst in zijn loopbaan uitgeroepen tot Aanvaller van het Jaar. Dit had hij mede te danken aan de zeventien doelpunten die hij dat seizoen scoorde voor de club. Tegenwoordig speelt Iversen nog steeds voor Rosenborg, ondanks dat hij bijna een contract had getekend bij het Belgische KRC Genk[2]. Volgens vertegenwoordigers van die club hadden de club en Iversen in 2006 over de telefoon al een akkoord, maar uiteindelijk besloot hij toch bij Rosenborg te blijven. In 2011 trok Iversen naar de Engelse tweedeklasser Crystal Palace, om in 2012 toch weer terug te keren bij Rosenborg BK.

Interlandcarrière[bewerken | brontekst bewerken]

Iversen nam in 1998 met Jong Noorwegen deel aan de EK-eindronde U21 in Roemenië. Daar eindigde de ploeg onder leiding van bondscoach Nils Johan Semb op de derde plaats na een 2-0-overwinning in de troostfinale op Nederland. Iversen nam in dat duel beide treffers voor zijn rekening. Vanwege zijn goede prestaties bij Tottenham Hotspur mocht Iversen zich in 1998 voor het eerst melden bij het nationale A-elftal van Noorwegen. Zijn debuut zou hij maken op 14 oktober 1998 tegen Albanië. Hij kwam toen in de 57ste minuut binnen de lijnen ter vervanging van Alf-Inge Håland. Sindsdien is Iversen een vaste kracht binnen het nationale elftal gebleven. Zijn eerste doelpunt voor Noorwegen scoorde hij een paar maanden na zijn debuut tegen Jamaica. Iversen mocht mee naar EURO 2000, gehouden in Nederland en België, en zorgde daar voor een verrassing. Door in de 65ste minuut te scoren won Noorwegen de eerste wedstrijd van het toernooi met 1-0 van Spanje. Doordat er verloren werd van Joegoslavië en gelijkgespeeld tegen Slovenië, plaatste Iversen zich echter niet met Noorwegen voor de kwartfinale. Tegenwoordig maakt Iversen nog steeds deel uit van de selectie van het Noors elftal, waar hij jarenlang een aanvalsduo vormde met John Carew. Iversen maakte de 1.100ste goals uit de geschiedenis van het Noors voetbalelftal, toen hij op 6 september 2008 het tweede Noorse doelpunt maakte in de wedstrijd tegen IJsland (2-2) in het Ullevaal Stadion te Oslo.

Interlands van Steffen Iversen voor Vlag van Noorwegen Noorwegen
Datum Wedstrijd Uitslag Competitie Goals
1 14 oktober 1998 Vlag van Noorwegen NoorwegenAlbanië Vlag van Albanië 2–2 EK-kwalificatie
2 18 november 1998 Vlag van Egypte EgypteNoorwegen Vlag van Noorwegen 1–1 Oefeninterland
3 27 maart 1999 Vlag van Griekenland GriekenlandNoorwegen Vlag van Noorwegen 0–2 EK-kwalificatie
4 28 april 1999 Vlag van Georgië GeorgiëNoorwegen Vlag van Noorwegen 1–4 EK-kwalificatie
5 20 mei 1999 Vlag van Noorwegen NoorwegenJamaica Vlag van Jamaica 6–0 Oefeninterland Goal
6 30 mei 1999 Vlag van Noorwegen NoorwegenGeorgië Vlag van Georgië 1–0 EK-kwalificatie Goal
7 05 juni 1999 Vlag van Albanië AlbaniëNoorwegen Vlag van Noorwegen 1–2 EK-kwalificatie Goal
8 18 augustus 1999 Vlag van Noorwegen NoorwegenLitouwen Vlag van Litouwen 1–0 Oefeninterland
9 04 september 1999 Vlag van Noorwegen NoorwegenGriekenland Vlag van Griekenland 1–0 EK-kwalificatie
10 08 september 1999 Vlag van Noorwegen NoorwegenSlovenië Vlag van Slovenië 4–0 EK-kwalificatie Goal
11 09 oktober 1999 Vlag van Letland LetlandNoorwegen Vlag van Noorwegen 1–2 EK-kwalificatie
12 14 november 1999 Vlag van Noorwegen NoorwegenDuitsland Vlag van Duitsland 0–1 Oefeninterland
13 29 maart 2000 Vlag van Zwitserland ZwitserlandNoorwegen Vlag van Noorwegen 2–2 Oefeninterland
14 26 april 2000 Vlag van Noorwegen NoorwegenBelgië Vlag van België 0–2 Oefeninterland
15 27 mei 2000 Vlag van Noorwegen NoorwegenSlowakije Vlag van Slowakije 2–0 Oefeninterland Goal
16 13 juni 2000 Vlag van Spanje SpanjeNoorwegen Vlag van Noorwegen 0–1 EK-eindronde Goal
17 18 juni 2000 Vlag van Noorwegen NoorwegenJoegoslavië Vlag van Joegoslavië 0–1 EK-eindronde
18 21 juni 2000 Vlag van Slovenië SloveniëNoorwegen Vlag van Noorwegen 0–0 EK-eindronde
19 16 augustus 2000 Vlag van Finland FinlandNoorwegen Vlag van Noorwegen 3–1 Oefeninterland
20 02 september 2000 Vlag van Noorwegen NoorwegenArmenië Vlag van Armenië 0–0 WK-kwalificatie
21 07 oktober 2000 Vlag van Wales WalesNoorwegen Vlag van Noorwegen 1–1 WK-kwalificatie
22 11 oktober 2000 Vlag van Noorwegen NoorwegenOekraïne Vlag van Oekraïne 0–1 WK-kwalificatie
23 24 maart 2001 Vlag van Noorwegen NoorwegenPolen Vlag van Polen 2–3 WK-kwalificatie
24 28 Mar 2001 Vlag van Wit-Rusland Wit-RuslandNoorwegen Vlag van Noorwegen 2–1 WK-kwalificatie
25 15 augustus 2001 Vlag van Noorwegen NoorwegenTurkije Vlag van Turkije 1–1 Oefeninterland
26 01 september 2001 Vlag van Polen PolenNoorwegen Vlag van Noorwegen 3–0 WK-kwalificatie
27 05 september 2001 Vlag van Noorwegen NoorwegenWales Vlag van Wales 3–2 WK-kwalificatie
28 13 februari 2002 Vlag van België BelgiëNoorwegen Vlag van Noorwegen 1–0 Oefeninterland
29 17 april 2002 Vlag van Noorwegen NoorwegenZweden Vlag van Zweden 0–0 Oefeninterland
30 14 mei 2002 Vlag van Noorwegen NoorwegenJapan Vlag van Japan 3–0 Oefeninterland
31 22 mei 2002 Vlag van Noorwegen NoorwegenIJsland Vlag van IJsland 1–1 Oefeninterland
32 07 september 2002 Vlag van Noorwegen NoorwegenDenemarken Vlag van Denemarken 2–2 EK-kwalificatie
33 12 oktober 2002 Vlag van Roemenië RoemeniëNoorwegen Vlag van Noorwegen W 0–1 EK-kwalificatie Goal
34 16 oktober 2002 Vlag van Noorwegen NoorwegenBosnië en Herz. Vlag van Bosnië en Herzegovina 2–0 EK-kwalificatie
35 20 november 2002 Vlag van Oostenrijk OostenrijkNoorwegen Vlag van Noorwegen 0–1 Oefeninterland
36 30 april 2003 Vlag van Ierland IerlandNoorwegen Vlag van Noorwegen 1–0 Oefeninterland
37 22 mei 2003 Vlag van Noorwegen NoorwegenFinland Vlag van Finland 2–0 Oefeninterland
38 07 juni 2003 Vlag van Denemarken DenemarkenNoorwegen Vlag van Noorwegen 1–0 EK-kwalificatie
39 11 Jun 2003 Vlag van Noorwegen NoorwegenRoemenië Vlag van Roemenië 1–1 EK-kwalificatie
40 20 augustus 2003 Vlag van Noorwegen NoorwegenSchotland Vlag van Schotland 0–0 Oefeninterland
41 07 september 2003 Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Her.Noorwegen Vlag van Noorwegen 1–0 EK-kwalificatie
42 10 september 2003 Vlag van Noorwegen NoorwegenPortugal Vlag van Portugal 0–1 Oefeninterland
43 15 november 2003 Vlag van Spanje SpanjeNoorwegen Vlag van Noorwegen 2–1 EK-kwalificatie Goal
44 19 november 2003 Vlag van Noorwegen NoorwegenSpanje Vlag van Spanje 0–3 EK-kwalificatie
45 18 februari 2004 Vlag van Noord-Ierland Noord-IerlandNoorwegen Vlag van Noorwegen 1–4 Oefeninterland Goal
46 09 oktober 2004 Vlag van Schotland SchotlandNoorwegen Vlag van Noorwegen 0–1 WK-kwalificatie Goal
47 13 oktober 2004 Vlag van Noorwegen NoorwegenSlovenië Vlag van Slovenië 3–0 WK-kwalificatie
48 16 november 2004 Vlag van Australië AustraliëNoorwegen Vlag van Noorwegen 1–2 Oefeninterland Goal
49 09 februari 2005 Vlag van Malta MaltaNoorwegen Vlag van Noorwegen 0–3 Oefeninterland
50 30 maart 2005 Vlag van Moldavië MoldaviëNoorwegen Vlag van Noorwegen 0–0 WK-kwalificatie
51 24 mei 2005 Vlag van Noorwegen NoorwegenCosta Rica Vlag van Costa Rica 1–0 Oefeninterland
52 04 juni 2005 Vlag van Noorwegen NoorwegenItalië Vlag van Italië 0–0 WK-kwalificatie
53 08 juni 2005 Vlag van Zweden ZwedenNoorwegen Vlag van Noorwegen 2–3 Oefeninterland Goal
54 17 augustus 2005 Vlag van Noorwegen NoorwegenZwitserland Vlag van Zwitserland 0–2 Oefeninterland
55 03 september 2005 Vlag van Slovenië SloveniëNoorwegen Vlag van Noorwegen 2–3 WK-kwalificatie
56 08 oktober 2005 Vlag van Noorwegen NoorwegenMoldavië Vlag van Moldavië 1–0 WK-kwalificatie
57 12 oktober 2005 Vlag van Wit-Rusland Wit-RuslandNoorwegen Vlag van Noorwegen 0–1 WK-kwalificatie
58 12 november 2005 Vlag van Noorwegen NoorwegenTsjechië Vlag van Tsjechië 0–1 WK-kwalificatie
59 16 november 2005 Vlag van Tsjechië TsjechiëNoorwegen Vlag van Noorwegen 1–0 WK-kwalificatie
60 16 augustus 2006 Vlag van Noorwegen NoorwegenBrazilië Vlag van Brazilië 1–1 Oefeninterland
61 02 september 2006 Vlag van Hongarije HongarijeNoorwegen Vlag van Noorwegen 1–4 EK-kwalificatie
62 06 september 2006 Vlag van Noorwegen NoorwegenMoldavië Vlag van Moldavië 2–0 EK-kwalificatie Goal
63 07 oktober 2006 Vlag van Griekenland GriekenlandNoorwegen Vlag van Noorwegen 1–0 EK-kwalificatie
64 15 november 2006 Vlag van Servië ServiëNoorwegen Vlag van Noorwegen 1–1 Oefeninterland
65 07 februari 2007 Vlag van Kroatië KroatiëNoorwegen Vlag van Noorwegen 2–1 Oefeninterland
66 24 maart 2007 Vlag van Noorwegen NoorwegenBosnië en Herz. Vlag van Bosnië en Herzegovina 1–2 EK-kwalificatie
67 02 juni 2007 Vlag van Noorwegen NoorwegenMalta Vlag van Malta 4–0 EK-kwalificatie Goal
68 06 juni 2007 Vlag van Noorwegen NoorwegenHongarije Vlag van Hongarije 4–0 EK-kwalificatie Goal
69 08 september 2007 Vlag van Moldavië MoldaviëNoorwegen Vlag van Noorwegen 0–1 EK-kwalificatie Goal
70 12 september 2007 Vlag van Noorwegen NoorwegenGriekenland Vlag van Griekenland 2–2 EK-kwalificatie
71 17 november 2007 Vlag van Noorwegen NoorwegenTurkije Vlag van Turkije 1–2 EK-kwalificatie
72 21 november 2007 Vlag van Malta MaltaNoorwegen Vlag van Noorwegen 1–4 EK-kwalificatie Goal Goal Goal
73 26 maart 2008 Vlag van Montenegro MontenegroNoorwegen Vlag van Noorwegen 3–1 Oefeninterland
74 06 september 2008 Vlag van Noorwegen NoorwegenIJsland Vlag van IJsland 2–2 WK-kwalificatie Goal Goal
75 11 oktober 2008 Vlag van Schotland SchotlandNoorwegen Vlag van Noorwegen 0–0 WK-kwalificatie
76 15 oktober 2008 Vlag van Noorwegen NoorwegenNederland Vlag van Nederland 0–1 WK-kwalificatie
77 12 augustus 2009 Vlag van Noorwegen NoorwegenSchotland Vlag van Schotland 4–0 WK-kwalificatie
78 03 september 2010 Vlag van IJsland IJslandNoorwegen Vlag van Noorwegen 1–2 EK-kwalificatie
79 26 maart 2011 Vlag van Noorwegen NoorwegenDenemarken Vlag van Denemarken 1–1 EK-kwalificatie

Statistieken[3][bewerken | brontekst bewerken]

seizoen club land competitie duels goals
1995 Rosenborg BK Vlag van Noorwegen Noorwegen Tippeligaen 25 8
1996 Rosenborg BK Vlag van Noorwegen Noorwegen Tippeligaen 25 10
1996/97 Tottenham Hotspur Vlag van Engeland Engeland Premier League 16 6
1997/98 Tottenham Hotspur Vlag van Engeland Engeland Premier League 13 0
1998/99 Tottenham Hotspur Vlag van Engeland Engeland Premier League 27 9
1999/00 Tottenham Hotspur Vlag van Engeland Engeland Premier League 36 14
2000/01 Tottenham Hotspur Vlag van Engeland Engeland Premier League 14 2
2001/02 Tottenham Hotspur Vlag van Engeland Engeland Premier League 18 4
2002/03 Tottenham Hotspur Vlag van Engeland Engeland Premier League 19 1
2003/04 Wolverhampton Wanderers Vlag van Engeland Engeland Premier League 16 4
2004 Vålerengen IF Vlag van Noorwegen Noorwegen Tippeligaen 11 4
2005 Vålerengen IF Vlag van Noorwegen Noorwegen Tippeligaen 21 7
2006 Rosenborg BK Vlag van Noorwegen Noorwegen Tippeligaen 24 17
2007 Rosenborg BK Vlag van Noorwegen Noorwegen Tippeligaen 23 13
2008 Rosenborg BK Vlag van Noorwegen Noorwegen Tippeligaen 22 10
2009 Rosenborg BK Vlag van Noorwegen Noorwegen Tippeligaen 29 9
2010 Rosenborg BK Vlag van Noorwegen Noorwegen Tippeligaen 30 14
2010/11 Crystal Palace Vlag van Engeland Engeland The Championship 17 2
2011/12 Crystal Palace Vlag van Engeland Engeland The Championship 3 0
2012 Rosenborg BK Vlag van Noorwegen Noorwegen Tippeligaen 21 6
2013 Rosenborg BK Vlag van Noorwegen Noorwegen Tippeligaen
Bijgewerkt tot 26 januari 2013 Totaal

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

  • Tippeligaen: 1995, 1996 (Rosenborg), 2005 (Vålerenga), 2006 (Rosenborg)
  • Beker van Noorwegen: 1995 (Rosenborg)
  • League Cup: 1999 (Tottenham Hotspur)
  • Vice-kampioen Tippeligaen: 2004 (Vålerenga)
  • Noors Speler van het Jaar: 2006 (Rosenborg)
  • Noors Aanvaller van het Jaar: 2006 (Rosenborg)
  • Noors Speler van de Maand: september 2006 (Rosenborg)

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]