Naar inhoud springen

Stierman (mythologie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Bdijkstra (overleg | bijdragen) op 21 feb 2020 om 09:36. (Lint-fouten: Wikilink in externe link (help mee))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

De Stierman is een demon uit Mesopotamische en Perzische mythologie. In het Akkadisch wordt hij Šedu genoemd en in het Perzisch Lamassu. Hij is menselijk boven de gordel en een stier onder de gordel. Hij heeft ook hoorns en de oren van een stier.

De stierman helpt de mens in zijn gevecht tegen het kwaad en chaos. Hij houdt de poorten van de dageraad open voor de zonnegod Sjamasj en ondersteunt zijn zonneschijf. Afbeeldingen van hem verschijnen frequent op rolzegels en in de Mesopotamische kunst, soms met vleugels. Regelmatig wordt de demon met het lichaam van een leeuw afgebeeld.

Beelden van de stierman werden vaak gebruikt als poortwachters. Na verloop van tijd evolueerde hij in een vriendelijke, beschermende demon. Ter bescherming van huizen moest men een inscriptie in kleitablet onder de drempel van het huis begraven, onder uitvoering van rituelen en bezweringen. Bij de ingangen van paleizen werden de beelden op natuurlijke grootte gemaakt, vaak in een paar met één aan elke zijde van de ingang. Bij stadspoorten werden ze in kolossale afmetingen gemaakt, wederom in paren, één aan elke zijde van de poort, die over het algemeen vier deuren in de omwalling had, één voor elke windrichting.

In het Akkadisch wordt hij Gud-elim genoemd, oftewel "De Gehoornde Stier".

Galerij

Collectie van het British Museum

Collectie van het Musée du Louvre

Collectie uit het Metropolitan Museum of Art

Zie ook

Zie de categorie Shedu van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.