Stijve wolfsmelk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stijve wolfsmelk
Euphorbia stricta (Steif-Wolfsmilch) IMG 6544.JPG
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Malpighiales
Familie:Euphorbiaceae (Wolfsmelkfamilie)
Geslacht:Euphorbia (Wolfsmelk)
soort
Euphorbia stricta
L. (1759)
Afbeeldingen Stijve wolfsmelk op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Stijve wolfsmelk op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Stijve wolfsmelk (Euphorbia stricta) is een eenjarige plant die behoort tot de wolfsmelkfamilie (Eurphorbiaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als een soort die in Nederland zeer zeldzaam en matig afgenomen is. Deze plant is in Nederland wettelijk beschermd sinds 1 januari 2017 door de Wet Natuurbescherming. De plant komt voor in de gematigde gebieden van het noordelijk halfrond. Het aantal chromosomen is 2n = 14.

De plant wordt 20 - 50 cm hoog en heeft vaak roodachtige stengels. De vaak roodachtige, lang-lancetvormige, 2 - 4 cm lange bladeren zijn donkergroen. De bladrand is fijn gezaagd. Het blad heeft een iets hartvormige, versmalde voet. De onderste bladeren slaan terug tegen de stengel.

Stijve wolfsmelk bloeit van juni tot in september met meestal driestralige schermen. De bloeiwijze is een cyathium. De twee, driehoekige, geelgroene schutbladen onder de bloemes lijken net normale blaadjes en kleuren in een ouder stadium paars. De eenslachtige bloem heeft vier, gele, halvemaanvormige klieren zonder hoorntjes. De vruchtkleppen zijn geheel met bolvormige wratten bezet.

Bloeiwijze
Kluisvrucht met wratten
Flora Batavia

De vrucht is een 2 mm brede, driekluizige kluisvruchten met één, roodbruin, 1 mm breed, glad zaadje per kluis.

De plant komt voor op bouwland, in bermen en langs heggen en slootkanten met vochtige, kalkhoudende klei- of mergelgrond.

Externe links[bewerken]