Zoete wolfsmelk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zoete wolfsmelk
Bloeiwijze
Bloeiwijze
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Malpighiales
Familie:Euphorbiaceae (Wolfsmelkfamilie)
Geslacht:Euphorbia (Wolfsmelk)
soort
Euphorbia dulcis
L. (1753)
Afbeeldingen Zoete wolfsmelk op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zoete wolfsmelk op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Zoete wolfsmelk (Euphorbia dulcis) is een vaste plant die behoort tot de wolfsmelkfamilie (Eurphorbiaceae). De plant komt voor in Europa, maar in Nederland slechts op en drietal plekken. Het aantal chromosomen is 2n = 12.

De plant wordt 20 - 50 cm hoog en heeft bijna rolronde, zwak gestreepte, naar boven toe behaarde stengels. De plant heeft een vlezige wortelstok. De groene, verspreid behaarde, langwerpig-lancetvormige bladeren zijn 4 - 9 cm lang en 1 -2 cm breed. Ze zijn gaafrandig of naar boven toe fijn gezaagd.

Het hoofdscherm is 5-stralig met dunne eenmaal, zeldzamer meermalen 2-deelige schermstralen. De omwindselbladen zijn breed lancetvormig, zittend, de bladen der omwindseltjes zijn driehoekig-eirond met afgeknotte voet, fijn gezaagd, stomp, zonder stekelpunt. De klieren zijn donkerpurper, gaafrandig.

Zoete wolfsmelk bloeit in mei en juni met vijfstralige schermen. De bloeiwijze is een cyathium. De twee driehoekige, geelgroene schutbladen onder de bloemen lijken net normale blaadjes. De eenslachtige bloem heeft vier, gele later donkerpurpere klieren.

De vrucht is een 3 - 4 mm brede, driekluizige kluisvrucht met één eirond, lichtgeel zaadje per kluis. De vruchtkleppen zijn bedekt met wratten.

Voorkomen[bewerken]

De zoete wolfsmelk komt voor in bossen op vochtige, voedselrijke leemgronden. In de siertuin wordt de variëteit Euphorbia dulcis 'Chameleon' gebruikt.

Externe link[bewerken]

Illustratie uit Sturm
Bloem
Vrucht