Treurmaina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Treurmaina
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Treurmaina
Treurmaina
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Sturnidae (Spreeuwen)
Geslacht:Acridotheres (Maina's)
Soort
Acridotheres tristis
(Linnaeus, 1766)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Treurmaina op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels
Acridotheres tristis - 1700-1880 - afdruk - Iconographia Zoologica - Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam

De treurmaina ook wel Indische maina, herdermaina of treurspreeuw (Acridotheres tristis) is een zangvogel uit de familie van de spreeuwachtigen (Sturnidae). De vogel heeft een groot verspreidingsgebied dat zich dankzij introducties door de mens steeds verder uitbreidt.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De treurmaina is een bruine vogel van zo'n 23 – 26 cm groot. Hij heeft een zwarte kop en gele snavel, poten en kale plek rond de ogen. Op de vleugels bevinden zich grote witte plekken, die goed zichtbaar zijn als hij vliegt. De treurmaina kan mensen napraten en is mede daarom populair als volièrevogel.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De treurmaina komt oorspronkelijk uit tropische gebieden in Afghanistan, India, Sri Lanka en Bangladesh en komt meestal voor in open bosachtige streken, landbouwgebieden en in de buurt menselijke nederzettingen en steden.

De soort telt 2 ondersoorten:

Tegenwoordig komt de vogel door introductie in vele tropische gebieden en landen voor, zoals de meeste landen in Zuidoost-Azië, Australië, Nieuw-Zeeland, de Salomonseilanden, Nieuw-Caledonië, Fiji, Samoa, de Cookeilanden, Hawaï, Noord-Amerika, Zuid-Afrika, Mauritius en Réunion. Dit verspreidingsgebied breidt zich nog steeds uit.

Daarom is het een van de vogels die door de IUCN staat vermeld op de lijst van de 100 ergste invasieve soorten ter wereld.[2] De vogel vormt met name een bedreiging voor het ecosysteem van Australië.

Voedsel[bewerken | brontekst bewerken]

Treurmaina's hebben een veelzijdig dieet. Ze eten onder andere insecten, fruit, groenten en voedselresten. Doordat ze veelal fruitbomen leeg eten worden ze beschouwd als een plaag.

Voortplanting[bewerken | brontekst bewerken]

De treurmaina blijft een leven lang bij dezelfde partner. Ze bouwen hun nest in een hol in bomen of muren. De nesten worden van allerlei materialen gemaakt zoals bladeren, gras, veren en allerlei afvalmateriaal. Normaal gesproken worden dan zo'n vier tot zes eieren gelegd.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Acridotheres tristis op Wikimedia Commons.