Naar inhoud springen

Trinacromerum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RomaineBot (overleg | bijdragen) op 16 nov 2013 om 04:17. (Fix syntaxcode)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Trinacromerum
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Trinacromerum
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Plesiosauria
Familie:Polycotylidae
Geslacht
Trinacromerum
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Trinacromerum op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Trinacromerum was een geslacht zeereptielen behorend tot de groep der Plesiosauria, dat leefde in het Laat-Krijt. Fossielen van Trinacromerum zijn alleen gevonden in Noord-Amerika.

Uiterlijke kenmerken

Skelet van Trinacromerum.

Trinacromerum was een gestroomlijnd dier met lange kaken en puntige tanden. Net als bij zijn verwant, de Dolichorhynchops zaten er twee kleine kammetjes voor de ogen. Over het schedeldak had Trinacromerum een richel lopen. Deze werd waarschijnlijk gebruikt om kaakspieren aan te hechten. Trinacromerum had voor een plesiosauriër een vrij lange staart. Ook had Trinacromerum een smalle richel over zijn rug lopen. Waar deze voor diende weet men niet. Anders dan de meeste andere plesiosauriërs was Trinacromerum gebouwd op snelheid. Hij werd zo'n drie tot vier meter lang.

Trinacromerum in verhouding met een mens.

Classificatie

Trinacromerum leek qua uiterlijk op een pliosauriër, maar recentere studie wijst uit dat het om een plesiosauriër gaat. Omdat de ledematen en de lichamen erg overeenkomen denkt men dat Trinacromerum en verwanten de zustergroep van de Elasmosauridae waren. Enkele typische plesiosauriër-kenmerken van Trinacromerum waren zijn schedel en zijn flippers. De schedel had wel de vorm van een pliosauriër door de lange kaken, maar was lichter gebouwd. De flippers waren anders dan die van pliosauriërs omdat de achterflippers bij pliosauriërs groter zijn en bij plesiosauriërs en dus ook Trinacromerum en verwanten zijn de voorflippers groter.

Evolutie

Men weet niet precies uit welke groep van plesiosauriërs de Polycotylidae zich geëvolueerd hebben. Men denkt dat ze nauw verwant zijn aan de Elasmosauridae en zich geëvolueerd hebben uit dieren die leken op en verwant waren aan de Aristonectes. Dit dier had voor een langnekkige plesiosauriër een vrij korte nek en lange kaken. Ook was het lijf gestroomlijnd en de staart vrij lang voor een plesiosauriër.

Vier Trinacromerum, een Clidastes en een haai zijn aan het jagen op vissen.

Een der oudst bekende polycotyliden is de Thililua uit het Marokko van het Turonien. Deze soort had nog een vrij lange nek en een stompe kop. Hij leek een beetje op vroege pliosauriërs als Macroplata.

Ecologie

Trinacromerum leefde in het Laat-Krijt in Noord-Amerika samen met andere plesiosauriërs zoals Elasmosaurus, Styxosaurus, Dolichorhynchops en Polycotylus, de mosasauriërs Tylosaurus, Clidastes en Platecarpus, de schildpad Protostega, de tanddragende zeevogels Hesperornis en Baptorinis, de champsosauriër Champsosaurus, de mariene gaviaal Eothoracosaurus en in de kustwateren met de gigantische krokodilachtige Deinosuchus. Boven al deze zeedieren vlogen verschillende soorten pterosauriërs zoals Pteranodon en Nyctosaurus en de zeevogel Ichthyornis. In de buurt werden ook fossielen van dinosauriërs als Gorgosaurus, Albertosaurus, Daspletosaurus, Troodon, Ornithomimus, Dromiceiomimus, Euoplocephalus, Chasmosaurus, Centrosaurus, Styracosaurus, Pachycephalosaurus, Gryposaurus, Kritosaurus, Corythosaurus, Maiasaura en Parasaurolophus gevonden.