Naar inhoud springen

VVT-i

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Randaarde (overleg | bijdragen) op 14 feb 2020 om 12:47. (→‎VVTL-i)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Foto van een VVT-i-motor.

VVT-i staat voor Variable Valve Timing with intelligence (variabele kleptiming met intelligentie) en is een technologische ontwikkeling van Toyota, bedacht in 1996. Het is een verfijning van Toyota's VVT die sinds 1991 beschikbaar werd in de Toyota 4A-GE, een motor met vijf kleppen per cilinder.

Werking

VVT-i, geïntroduceerd op de derde generatie 1JZ-GTE in 1996 en 2JZ-GTE in september 1997, varieert de timing van de kleppen in functie van de timing van de aandrijving door de nokkenas. Aanpassingen in de overlappende tijd tussen het sluiten van de uitlaatklep en de opening van de inlaatklep resulteren in een verbeterd motorrendement. Verbeterde varianten van het systeem, waaronder VVTL-i, Dual VVT-i, VVT-iE, VVT-iW en Valvematic zijn later uitgebracht.

De bedoeling is dat VVT-i de verbrandingsmotor in de auto zuiniger laat rijden, met minder uitstoot. Het systeem is toepasbaar in ketting- en riemmotoren.

Het liftsysteem is in principe vergelijkbaar met Honda's VTEC-systeem.

Varianten

VVT-iw

Variable Valve Timing - intelligent Wide is een vergrote variant van VVT-i met een turbolader.

VVT-iE

Variable Valve Timing-intelligence by Electronic motor is de elektronische variant van VVT-i.

VVTL-i

Variable Valve Timing with Lift intelligence, is het systeem voor variabele kleptiming in de door Toyota en Yamaha gezamenlijk ontwikkelde 2ZZ-GE motor. Dit is de enige motor met dit type kleptiming van Toyota. De 2ZZ-GE deelt eigenschappen van de 1ZZ-FE VVT-i motor uit de Toyota Celica T23, het motorblok waarop de 2ZZ-GE gebaseerd is. Zo heeft de motor nagenoeg dezelfde cilinderinhoud (2ZZ-GE heeft 2 cc meer inhoud), en is de architectuur vergelijkbaar.[1]

De motor heeft twee, bovenliggende nokkenassen (DOHC) met elk een 'gewoon' profiel en een groter, hoger profiel per cilinder. Deze grotere nokken kunnen de inlaat- en uitlaatkleppen langer en verder open doen laten staan. Hierdoor kan meer lucht in en uit de motor worden verwerkt voor een groter rendement (lees: vermogen). De bovenzijde van de zuigers zijn ingesneden om de kleppen te kunnen openen, terwijl de zuiger zich richting het bovenste dode punt van de compressie- en uitlaatslag begeeft. Desondanks blijft het een interfererende motor. Het systeem treedt in werking wanneer een bepaald toerental wordt bereikt, standaard voor de Europese Celica en Corolla is dit (ongeveer) 6200 tpm, en moet de temperatuur van de koelvloeistof minstens 60 graden Celsius zijn om schade aan de motor te voorkomen. De motorolie komt dan op druk te staan en laat de grotere nokken niet langer vrij meebewegen, maar laat deze de inlaat- en uitlaatkleppen langer en verder lichten.

Het systeem werd in Europa toegepast in de T Sport modellen van de Toyota Celica T23, Toyota Corolla E12 en de in gelimiteerde oplage geproduceerde Toyota Corolla T Sport Compressor. Andere toepassingen van VVTL-i zijn te vinden in de Lotus Elise, Lotus Exige en Lotus 2-Eleven. Buiten Europa is dit type variabele kleptiming terug te vinden in de Pontiac Vibe (Toyota Voltz), Toyota Matrix, WiLL VS, vergelijkbare uitvoeringen van de Toyota Celica en Toyota Corolla die niet in Europa leverbaar waren en de Nieuw-Zeelandse Toyota Racing Series (TRS) FT-50.[2]


Dual VVT-i

Een dubbele variant VVT-i, meestal toegepast bij V-motoren, soms lijnmotoren

Modellen waar VVT-i of andere varianten zijn toegepast

Hieronder de modellen van Toyota en Lexus met VVT-i of een andere varianten.

Europese automodellen Toyota

Europese automodellen Lexus

Externe links

Zie ook

  • VTEC - variabele kleptiming van Honda
  • VVT - oudere versie van VVT-i
  • CVVT - continual variable valve timing van Hyundai